Wanneer krijg ik een APD infuus?

Botontkalking

Botontkalking betekent dat de botten steeds dunner en minder stevig worden. Mensen die botontkalking hebben merken daar in het begin niets van. Later kan het veel pijn geven. Als u lang een hormoonbehandeling krijgt, heeft u een grotere kans op botontkalking.

Uitzaaiingen

Uitzaaiing in de botten komen van kanker die ergens anders in het lichaam zit. Dat is géén botkanker, zoals vaak gezegd wordt. De behandeling is anders dan de behandeling van botkanker. Uitzaaiingen in de botten geven vooral pijnklachten. Als de uitzaaiingen groter worden, kunnen de botten breken. Ook het calciumgehalte van het bloed kan hoger worden.

Botaanmaak en botafbraak

In gezonde botten zijn vooral twee soorten cellen actief: 
  • cellen die bot aanmaken (osteoblasten)
  • cellen die bot afbreken (osteoclasten)
Normaal zijn die verschillende cellen redelijk in evenwicht. Bij botontkalking is dat evenwicht verstoord. Er wordt meer bot afgebroken dan dat er wordt aangemaakt. Bij uitzaaiingen in de botten kunnen de kankercellen stoffen produceren waardoor de botafbrekende cellen harder werken.

Bisfosfonaten

Om botontkalking door uitzaaiingen in de botten te voorkomen kunt u bisfosfonaten gebruiken. Bisfosfonaten remmen de botafbrekende cellen. Daardoor helpen de bisfosfonaten botafbraak te voorkomen of te verminderen. Dat zorgt er voor dat u minder pijn heeft. De kans op botbreuken of een verhoogd calciumgehalte in het bloed worden hierdoor minder. Bisfosfonaten geven we ook om te zorgen dat uitzaaiingen minder makkelijk in de botten kunnen gaan zitten. We weten nooit zeker of dat dit ook lukt. Uitzaaiingen kunnen toch in de botten gaan zitten.

 

Wat is een APD infuus?

Tijdens deze behandeling krijgt u een bisfosfonaat (APD) toegediend. Dit middel helpt botafbraak te voorkomen en te verminderen en zorgt er voor dat u minder pijn heeft.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Wanneer krijg ik een APD infuus?

Om botontkalking door uitzaaiingen in de botten te voorkomen, kunt u bisfosfonaten gebruiken. Bisfosfonaten remmen de botafbrekende cellen. lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

APD krijgt u via een infuus. De behandeling duurt één tot twee uur. U komt één keer in de zes weken, drie of twaalf maanden. lees meer over de behandeling

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Pamidronaat (APD) krijgt u via een infuus. Dit gebeurt op de polikliniek Urologie. De behandeling duurt één tot twee uur. U komt één keer in de zes weken, drie of twaalf maanden. Uw arts bepaalt hoe vaak u het APD infuus krijgt. Heeft u een veel hoger calciumgehalte in het bloed? Dan kan het zijn dat u op de verpleegafdeling Urologie opgenomen moet worden.

Bijwerkingen

Bij de behandeling met het APD infuus kunt u bijwerkingen krijgen, zoals:
  • een iets hogere temperatuur
  • tijdelijk meer pijn in uw botten
  • klachten die op griep lijken
Deze bijwerkingen kunt u verminderen door een paar dagen twee tabletten paracetamol te slikken. Doe dit drie to vier keer per dag, op vaste tijden. Bifosfonaten kunnen problemen geven aan het kaakbot. Daarom is het belangrijk dat u een gezond gebit heeft. Ga voor de behandeling met APD naar uw tandarts om uw gebit te laten controleren. Herhaal deze controle regelmatig.

Duur van de behandeling

De behandeling met bisfosfaten kunt u lange tijd krijgen. U krijgt de behandeling zolang die goed werkt.
 

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet