Behandeling Blaasaugmentatie en/of Mitrofanoff bij kinderen


Blaasaugmentatie

Het doel van de operatie is dat de blaas beter kan functioneren. Daarom wordt de blaas groter gemaakt. Bij een blaasaugmentatie wordt de blaas vergroot met een stukje dunne of dikke darm.

lees meer

Blaasaugmentatie

Het doel van de operatie is dat de blaas beter kan functioneren. Daarom wordt de blaas groter gemaakt. Bij een blaasaugmentatie wordt de blaas vergroot met een stukje dunne of dikke darm.

De operatie

Er wordt een snede gemaakt van de navel tot het schaambeen. Bij het losmaken van het stukje darm laten we de bloedvaatjes die ernaar toe lagen intact. Daarna hechten we de twee uiteinden van de rest van de darm weer aan elkaar. Het stukje darm (± 25 cm) dat gebruikt wordt om de blaas te vergroten, wordt over de lengte open geknipt en met de zijkanten aan elkaar gehecht. Het krijgt zo de vorm van een “pannenkoek”, de zogenaamde “pouch”. Hiermee vergroten we de blaas. Daarna wordt de blaas opengemaakt en hechten we de “pannenkoek” op de blaas vast.

Overige ingrepen

Soms is een blaasaugmentatie alleen niet voldoende is, omdat:

  • Sommige kinderen ook last hebben van het terugstromen van de urine naar de nieren (reflux). De kinderuroloog maakt dan de urineleiders los en zet deze opnieuw vast in de vergrote blaas.
  • Sommige kinderen last hebben van urine-incontinentie (=urineverlies). Dit komt doordat het afsluitmechanisme van de blaas niet goed functioneert. De kinderuroloog doet dan ook een zogenaamde “sling-operatie” of een ‘blaashalsplastiek’ (versterking van het afsluitmechanisme).

Na de operatie

Na de operatie moet bijna iedereen plassen met behulp van een katheter. Daarom leren we je al, als het kan, vóór de operatie katheteriseren.


Urinestoma (Mitrofanoff)

Sommige kinderen hebben problemen bij het katheteriseren via de plasbuis. Bijvoorbeeld bij meisjes die in een rolstoel zitten. Dan wordt er een katheteriseerbaar stoma gemaakt. De kinderuroloog maakt dan van een stukje darm een buisje dat vastgehecht wordt tussen de blaas en de buikwand.

lees meer

Urinestoma (Mitrofanoff)

Sommige kinderen hebben problemen bij het katheteriseren via de plasbuis. Bijvoorbeeld bij meisjes die in een rolstoel zitten. Dan wordt er een katheteriseerbaar stoma gemaakt. De kinderuroloog maakt dan van een stukje darm een buisje dat vastgehecht wordt tussen de blaas en de buikwand. Dit heet een urinestoma of Mitrofanoff.
Deze stoma zit meestal in de navel of rechts onder op de buik. Via dit stoma moet je dan de blaas een paar keer per dag katheteriseren. Dit wordt ook wel gedaan omdat het praktischer is tijdens de verzorging. De kinderuroloog bespreekt jouw specifieke situatie uitgebreid met jou en je ouders/verzorgers.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Behandeling Verzorging urinestoma

De verpleegkundige verzorgt tijdens de opname uw urinestoma en leert u stapsgewijs hoe u zelf uw stoma kunt verzorgen.

lees meer
inloggen