Patientenzorg Behandelingen Blaasvervangende operatie

Over een blaasvervangende operatie

Er zijn verschillende redenen voor een blaasverwijdering. Bijvoorbeeld omdat de blaas niet goed werkt of vanwege een kwaadaardig gezwel in de blaas.

Contact

Polikliniek Urologie

bereikbaar tussen 8.00 -17.00 uur (volg het keuzemenu)
(024) 361 38 03

Kort voor de operatie

Uw darmen moeten zich voorbereiden op de operatie. Daarom krijgt u de avond voor de operatie en de ochtend van de operatie een klysma. Zo maken we uw darmen schoon.

lees meer

Kort voor de operatie

Uw darmen moeten zich voorbereiden op de operatie. Daarom krijgt u de avond voor de operatie en de ochtend van de operatie een klysma. Zo maken we uw darmen schoon. Tot 24 uur voor de dag dat u geopereerd wordt, mag u alles eten en drinken. Alleen alcohol mag u niet drinken. Daarna mag u alleen nog water en thee drinken. Twee uur voor de operatie mag u helemaal niets meer drinken. De middag en avond voor de operatie en de ochtend van de operatie krijgt u zes pakjes drinkvoeding met de naam PreOp. Dit helpt u herstellen na de operatie. Drink de twee pakjes PreOp uiterlijk twee uur voor de operatie. U mag daarna niet meer drinken.

De operatie

Er zijn 4 verschillende manieren om na de blaasverwijdering de urine af te voeren. De arts bespreek met uw welke operatie voor u van toepassing is.

lees meer

De operatie

Er zijn verschillende blaasvervangende operaties. De arts bespreek met uw welke operatie voor u van toepassing is.


  • Hierbij wordt een stukje dunne darm van ongeveer 15 tot 20 centimeter vrijgemaakt. De urineleiders plaatsen we in het stukje darm. Het uiteinde van deze darm leiden we via een opening in de buikhuid naar buiten en maken we vast op uw buik. Op die manier stroomt de urine via de urineleiders direct naar het stukje darm en vervolgens naar buiten.

    Het voordeel van deze methode is dat het een vrij eenvoudige techniek is met weinig kans op complicaties. Het nadeel is dat u altijd een opvangzakje op de stoma moet dragen omdat de urine voortdurend loopt. Het opvangmateriaal is echter van goede kwaliteit met een goede hechting aan de huid, is onzichtbaar onder kleding en heeft geen onaangename geur.


Naar uw afspraak bij Urologie

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak bij Urologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Na de operatie

U krijgt vocht en medicijnen tegen de pijn via een infuus. Via 2 slangetjes in uw buik wordt wondvocht afgevoerd. U krijgt een maagsonde omdat uw darmen na de operatie nog niet goed werken. Vlak na de operatie kunt u bloed en slijm bij de urine hebben. Dit verdwijnt na een paar dagen.

lees meer

Na de operatie

U krijgt vocht en (pijn)medicatie via een infuus. Pijnbestrijding gaat vaak via een epidurale katheter in de rug. Via 2 drains in de buik wordt wondvocht afgevoerd.
  • Als u een Hautmannblaas heeft gekregen, dan heeft u een katheter via de plasbuis in het nieuwe reservoir. Deze katheter voert de urine af. Vlak na de operatie zit er vaak bloed bij de urine. Dit verdwijnt na enkele dagen. Verder zit er wat slijm bij de urine. Het reservoir is immers gemaakt van darmweefsel, dat altijd wat slijm afscheidt. De nieuwe blaas wordt daarom in het begin gespoeld om slijmproppen te verwijderen. Later krijgt u hiervoor medicijnen die het slijm oplossen. De katheter in het reservoir blijft ongeveer 11 tot 12 dagen zitten zodat de hechtingen in het reservoir goed kunnen genezen. Daarnaast heeft u nog 2 slangetjes. Deze zogenaamde splintjes beschermen de nieuwe verbinding tussen urineleiders en reservoir. Deze slangetjes lopen vanaf de nieren via de neoblaas naar buiten en voeren eveneens urine af. Deze blijven 9 tot 10 dagen zitten.
  • Als u een Brickerstoma heeft gekregen dan komen de splintjes uit de stoma. De splintjes van het Brickerstoma gaan er meestal tussen de 7e en 8e dag uit.
  • Als u een continent stoma heeft gekregen, dan zit er één katheter in de Mitrofanoff/Monti-stoma en één van de blaas via de buik naar buiten (suprapubische katheter). Deze zorgen voor de afvoervan de urine en bescherming van de nieuw aangelegde verbinding. De suprapubische katheter wordt vaak pas na ontslag op de polikliniek verwijderd als het katheteriseren goed gaat.

Uitslag

Na de operatie neemt de behandelend arts contact op met de familie om hen op de hoogte te brengen van het verloop van de operatie. Het weefsel dat bij een Hautmann-, Bricker- of ureterocutaneostomie-operatie verwijderd is, wordt nagekeken door de patholoog anatoom. De uitslag van dit weefselonderzoek wordt altijd multidisciplinair besproken tijdens de wekelijkse urologische tumorwerkgroep (dinsdagmiddag). Na deze werkgroep bespreekt uw behandelend specialist op de verpleegafdeling de uitslag van het weefselonderzoek met u.
 

Maagsonde

Na de operatie werken uw darmen nog niet goed. Als u terugkomt op de afdeling heeft u een maagsonde. Die voert maagsap af. Als u niet misselijk bent, mag u een slokje water drinken. U mag nog niet eten of iets anders drinken. Na 3 dagen doen we een stopje op de maagsonde. We kijken of de darmen het maagsap afvoeren. Als dat zo is, verwijderen we de maagsonde. Daarna kunt u langzaam beginnen met drinken en eten. Naast uw maaltijden krijgt u drinkvoeding die u energie geeft. Om ervoor te zorgen dat uw dikke darm niet verstopt raakt, krijgt u vanaf de 4e dag na uw operatie een laxeermidel. Hierdoor gaat de dikke darm weer werken.

Beweging

Door te bewegen, voorkomt u dat er bloedstolsels in uw bloedvaten (trombose) komen. Ook helpt bewegen om uw spieren sterk te houden. Het is goed om rechtop te zitten. U kunt dan beter ademhalen. Dit helpt bij het genezen van de wond en kan luchtweginfecties, zoals een longontsteking voorkomen. Probeer op de dag dat u geopereerd bent even rechtop in bed of in een stoel te zitten.

Mogelijke gevolgen

Blaasvervangende operaties kunnen gevolgen hebben voor ontlasting, incontinentie en op gebied van seksualiteit.

lees meer

Mogelijke gevolgen

Na de Hautmann-operatie is het spijsverteringskanaal korter geworden. Dit levert meestal geen problemen op. U hoeft in principe geen speciaal dieet te volgen. In sommige gevallen is de ontlasting iets dunner. De darmwand van het nieuwe urinereservoir neemt de verzamelde urine niet op, maar soms wel de daarin opgeloste stoffen. Het slijmvlies van de nieuwe darmblaas verandert en gaat steeds meer lijken op het slijmvlies van de blaas.
Na de operaties bevat de urine altijd bacteriën. Een urinekweek is dus altijd positief. Dit hoeft niet altijd te wijzen op een blaasontsteking. Zolang de urine niet terugstroomt naar de nieren, kunnen deze bacteriën geen kwaad. Wel is het belangrijk om voldoende te blijven drinken, ongeveer anderhalf tot twee liter per dag.
Mensen met een neoblaas maken vaak ’s nachts meer urine aan dan mensen die hun eigen blaas nog hebben. Daardoor moeten mensen met een neoblaas ‘s nachts altijd een tot twee keer plassen. 

Incontinentie

Uiteindelijk kan er na een neoblaasoperatie een vorm van incontinentie blijven bestaan. Direct na de operatie hebben alle patiënten last van urineverlies, vooral bij hoesten, lachen, tillen, bewegen, maar zeker ook ’s nachts. Meestal verdwijnt deze incontinentie binnen 6 tot 9 maanden na de operatie. Een klein deel
van de patiënten blijft last houden van incontinentie, vaak in een lichte vorm. Als dit het geval is, kunt u met uw behandelend arts en/of de verpleegkundige van de polikliniek bespreken wat eraan gedaan kan worden. Soms biedt fysiotherapie van de bekkenbodemspieren uitkomst.

Ook bij een Brickerstoma kan ongewild urineverlies optreden, bijvoorbeeld als opvangmateriaal niet goed hecht aan de huid (door een diepliggende stoma,huidplooien e.d.). Er zijn verschillende soorten opvangmateriaal en hulpmiddelen die lekkage kunnen tegengaan. De oncologie- of stomaverpleegkundige van de polikliniek kan u hierover informeren en alternatieven uitproberen. 

Seksualiteit

Alle blaasvervangende operaties kunnen effect hebben op uw seksueel functioneren, zowel psychisch als lichamelijk. Bij vrouwen kunnen de zenuwen beschadigen die ervoor zorgen dat de vagina bij het vrijen vochtig wordt, waardoor gemeenschap pijnlijk kan zijn. Een mogelijke oplossing hiervoor is het gebruik van een
glijmiddel.
Als ook de baarmoeder en eierstokken zijn verwijderd, dan heeft dit effect op de vruchtbaarheid, voortplanting en hormoonhuishouding van de vrouw. Vrouwen die nog niet in de overgang zijn, komen in de overgang als de beide eierstokkenverwijderd zijn. Uw behandelend arts bespreekt dit met u.
Bij mannen kunnen na de operatie als gevolg van zenuwbeschadiging erectiestoornissen optreden. Vaak kunnen mannen ondanks de erectiestoornissen nog wel een orgasme krijgen. Dit is meestal een orgasme zonder zaadlozing, omdat bij de operatie vaak ook de prostaat wordt verwijderd. Dit heeft gevolgen voor de vruchtbaarheid.
Als u hier behoefte aan heeft, kunt u uw ervaringen bespreken met uw uroloog.

Weer plassen na de operatie

Na de blaasvervangende operatie kan de katheter eruit en gaat u proberen zelf weer te plassen.

lees meer

Behandeling Verzorging urinestoma

De verpleegkundige verzorgt tijdens de opname uw urinestoma en leert u stapsgewijs hoe u zelf uw stoma kunt verzorgen.

lees meer

Beter uit bed

Bij het Radboudumc kiezen we voor een actief herstel. Vanuit de gedeelde visie dat het stimuleren van activiteit voor, tijdens en na de ziekenhuisopname beter is voor het herstel van de patiënt.

lees meer

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer