Na de behandeling

Na een zenuwblokkade zijn er niet of nauwelijks complicaties te verwachten. U mag alles weer doen. U kunt spierpijn voelen op de plaats waar is geprikt. Als er een bloedvaatje is geraakt, kan er een blauwe plek ontstaan.

Het is mogelijk dat u na de blokkade pijnvermeerdering ervaart omdat u behandeld bent in het voor u toch al pijnlijke gebied. Door tijdelijke zwelling/irritatie/vochtophoping kan de pijn oplopen. Hier kunt u tot ongeveer 2/3 weken na de behandeling last van hebben.
Door de verdoving kunt u enkele uren krachtsvermindering ervaren in uw arm of been. Dit gaat vanzelf weer over. Het is wel noodzakelijk dat u met een begeleider naar het ziekenhuis komt en gebruik maakt van een rolstoel. U mag ook niet zelf terugrijden na een behandeling ook al voelt u zich goed i.v.m. de verzekering.
 
Patiëntenzorg Behandelingen Blokkade van de zenuwwortel (rhizotomie)

Over blokkade van de zenuwwortel

Blokkade van de zenuwwortel is een pijnbehandeling. Zenuwwortels zitten tussen alle wervels van de wervelkolom en kunnen pijn veroorzaken. lees meer

Over blokkade van de zenuwwortel

Blokkade van de zenuwwortel is een pijnbehandeling. Zenuwwortels zitten tussen alle wervels van de wervelkolom en kunnen pijn veroorzaken. Die pijn is te verhelpen door met elektrische stroompjes het gedrag van de zenuw te veranderen. Dit noemen we blokkade van de zenuwwortel.

Pijn door een zenuwwortel kunt u voelen in uw nek of rug. Soms straalt de pijn vanuit uw nek uit naar uw schouder, arm, hand of vingers. Vanuit uw rug kan de pijn uitstralen naar uw bil, been, voet of tenen.

De voorbereiding

Kom met een begeleider naar het ziekenhuis voor een (proef)behandeling. Als u laag in uw rug wordt geprikt, kunt u tijdelijk last hebben van krachtsverlies in uw benen. Lees meer

De voorbereiding

Kom met een begeleider naar het ziekenhuis voor een (proef)behandeling. Als u laag in uw rug wordt geprikt, kunt u tijdelijk last hebben van krachtsverlies in uw benen.

Gebruikt u bloedverdunners (antistolling)? Dan kan het zijn dat u hier tijdelijk een vervangend middel voor moet gebruiken. Dit bespreekt u met uw pijnspecialist.


De behandeling Wat kunt u verwachten?

Om uw pijn te verhelpen doen we eerst een proefbehandeling. Als blijkt dat deze proefbehandeling slaagt, gaan we bij een volgende afspraak een definitieve blokkade uitvoeren. lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Proefbehandeling

Met een proefbehandeling verdoven we een zenuwwortel. De verdoving dienen we toe met een naald. Per proefbehandeling testen we één zenuwwortel. Als de pijn vermindert of zelfs verdwijnt voor enkele uren, weet de specialist dat deze zenuw de pijn veroorzaakt.

Langwerkende blokkade

Als de proefbehandeling is geslaagd, gaan we bij een volgende afspraak een langwerkende blokkade uitvoeren. Bij een langwerkende blokkade veranderen we de pijngeleiding en het gedrag van de zenuw. Hiervoor gebruiken we een naald die elektrische stroompjes kan afgeven.  Het effect hiervan is overigens meestal niet definitief, maar effectief voor een aantal maanden tot jaren. Dit verschilt per persoon.


Na de behandeling

Na een zenuwblokkade zijn er niet of nauwelijks complicaties te verwachten. lees meer

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten. lees meer

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd. De plek waar u geopereerd wordt, wordt verdoofd door middel van meerdere prikken (vergelijkbaar met tandarts verdoving). Tijdens de ingreep bent u bij bewustzijn.

Soms wordt deze vorm van anesthesie gecombineerd met sedatie. Om een gedeelte van uw lichaam te verdoven, injecteert de anesthesioloog een verdovend middel rond de zenuwen die op pijn reageren. Meestal zijn de zenuwen die ander gevoel en bewegen mogelijk maken ook tijdelijk uitgeschakeld.

Bijwerkingen

Onvoldoende pijnstilling
Het kan gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. Als het mogelijk is, krijgt u dan extra verdoving. Helpt dat niet, dan kiest de anesthesioloog samen met u een andere vorm van anesthesie. Bijvoorbeeld extra pijnstillers of algehele anesthesie.

Na de operatie
Het is normaal dat u na de behandeling tintelingen voelt in uw arm of been. Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt.

Toxische reacties
Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen. Dit merkt u door een metaalachtige smaak, tintelingen rond de mond, oorsuizen of een onrustig gevoel.

Na de verdoving

Als de verdoving is uitgewerkt krijgt u langzaam weer gevoel terug. Uw wond gaat geleidelijk aan pijn doen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen.


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

De multidisciplinaire pijnpoli bevindt zich in gebouw A op de 1e verdieping (route 648) en de behandelkamer bevindt zich in gebouw A op de 2e verdieping (route 682).

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682

Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum

Onze polikliniek onderzoekt en behandelt patiënten met langdurige pijnklachten. De polikliniek is onderdeel van het Regionaal Expertisecentrum Pijn en Palliatieve Geneeskunde (REPPG). Naast de polikliniek bestaat het Multidisciplinair Pijncentrum ook uit een Dagbehandeling en een opname-unit.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet