Behandeling Burch operatie


Wat is een Burch operatie?

Deze operatie wordt nog zelden verricht. Bij deze operatie hangt de arts de plasbuis op aan de bindweefselbanden, achter het schaambeen. Deze techniek heet de 'operatie volgens Burch', genoemd naar de chirurg die de methode ontwikkelde.


Contact

Polikliniek Urologie
(024) 361 38 03, bereikbaar tussen 8.00 -17.00 uur (volg het keuzemenu)


Naar uw afspraak bij Urologie

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak bij Urologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 610

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

De opnamedag

Een dag voor de operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Neem de spullen mee voor de nacht dat u in het ziekenhuis slaapt.

lees meer

De opnamedag

Een dag voor de operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Neem de spullen mee voor de nacht dat u in het ziekenhuis slaapt. Denk bijvoorbeeld aan toiletartikelen en een pyjama. Soms wordt u op de dag van de operatie zelf opgenomen. Een verpleegkundige ontvangt u en bespreekt met u water er gaat gebeuren. Soms heeft u ook een gesprek met de zaalarts en de anesthesioloog. Gebruikt u medicijnen? Neem die dan in originele verpakking mee naar het ziekenhuis. U kunt ook een medicijnenlijst meebrengen. Hierop moet staan:

  • de naam van het medicijn
  • dosering
  • hoeveelheid
  • tijd waarop u het medicijn inneemt
U kunt uw apotheek vragen een geneesmiddelenoverzicht voor u te maken.

 

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De operatie Wat kunt u verwachten?

U krijgt voor de operatie meestal algehele narcose. Soms is een plaatselijke verdoving (met ruggenprik) mogelijk. We maken eerst een snee in uw onderbuik. We hechten de blaashals vast aan de bindweefselbanden achter uw schaambeen. De blaasuitgang en plasbuis worden daarmee opgehangen.

lees meer over de operatie

De operatie Wat kunt u verwachten?

U krijgt voor de operatie meestal algehele narcose. Soms is een plaatselijke verdoving (met ruggenprik) mogelijk. Bij deze operatie maken we eerst een snee in uw onderbuik. We hechten de blaashals vast aan de bindweefselbanden achter uw schaambeen. De blaasuitgang en plasbuis worden daarmee opgehangen en goed vastgezet.

Katheter

Meestal mag u de dag na de operatie weer uit bed. Soms vindt de arts het belangrijk dat u een paar dagen in bed blijft. Na de operatie heeft u meestal een tampon in uw vagina. Die vangt eventueel lekken van wondvocht op. We verwijderen deze tampon de volgende ochtend. Ook krijgt u een blaaskatheter. Deze blijft drie tot vijf dagen open staan, zodat de urine weg kan. Daarna verwijderen we de katheter en plast u weer normaal.

Blaas leeg?

Met een klein echoapparaat controleren we regelmatig of u uw blaas helemaal leeg plast. Lukt het niet om uw blaas leeg te plassen? Dan besluiten we of u leert hoe u zelf kunt katheriseren. 
 

Nazorg Wat mag u doen?

De eerste zes weken na de operatie mag u niet te hard persen als u naar de wc gaat. Ook mag u in de eerste zes weken geen seks hebben.

lees meer over nazorg

Nazorg Wat mag u doen?

  • De eerste zes weken na de operatie mag u niet te hard persen als u naar de wc gaat. Zorg daarom voor zachte ontlasting.
  • U mag in de eerste zes weken na de operatie geen seks hebben.
  • Is de operatie goed gegaan? Dan mag u nooit meer dan tien kilo tillen.
  • U mag na zes weken weer fietsen en sporten. De meeste sporten kunt u gewoon weer doen. Bespreek dit wel eerst met uw arts.
  • Als u veel hoest en/of als u te zwaar weegt, kan de operatie minder goed gaan.
  • Stoppen met roken, veel sporten en letten op uw voeding helpt.
inloggen