Patientenzorg Behandelingen Chemotherapie bij leukemie

Over chemotherapie bij leukemie

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Deze medicijnen doden kwaadaardige kankercellen of remmen celdeling. Afhankelijk van de vorm leukemie die u heeft wordt bepaald wanneer en in hoeverre u een behandeling met chemotherapie krijgt. U wordt hiervoor opgenomen op de afdeling hematologie.

Contact

Afdeling Hematologie

(024) 361 88 23

Voorbereiding op chemotherapie

Voordat u begint met de chemotherapie is een aantal voorbereidingen nodig. U krijgt uiteraard een informatiegesprek over de behandeling. Daarnaast controleert de arts uw bloed en soms uw gebit. Soms krijgt u aanvullende medicijnen als ondersteunende behandeling.

Verloop van de behandeling

De behandeling bestaat uit toediening van cytostatica. Voor het beste resultaat dienen we u vaak een combinatie van verschillende soorten toe. Dit gebeurt via het bloed.

lees meer

Verloop van de behandeling

De behandeling bestaat uit toediening van cytostatica. Voor het beste resultaat dienen we u vaak een combinatie van verschillende soorten toe. Dit gebeurt via het bloed. U krijgt chemotherapie als een kuur. Dit betekent dat u een periode medicijnen krijgt en een periode niet. Meestal krijgt u om de drie weken een kuur. Hoe lang het toedienen van de medicijnen duurt, is afhankelijk van de methode. Het kan vijf minuten duren maar ook een paar dagen.

ALL

Als patiënt met Acute Lymfatische Leukemie (ALL) krijgt u chemotherapie in drie fasen:
  • Inductiefase, bedoeld om de leukemiecellen te doden
  • Consolidatiefase, bedoeld om het bereikte resultaat te versterken
  • Onderhoudsfase, bedoeld om de kans op terugkeer van leukemie te verkleinen
Na deze drie fasen zijn er als het goed is geen leukemiecellen meer. Dit heet complete remissie. Patiënten met een complete remissie komen in aanmerking voor een stamceltransplantatie.

AML

Als patiënt met Acute Myeloïde Leukemie (AML) krijgt u chemotherapie in twee fasen:
  • Inductiefase, bedoeld om de leukemiecellen te doden
  • Consolidatiefase, bedoeld om het bereikte resultaat te versterken
Na deze twee fasen zijn er als het goed is geen leukemiecellen meer. Dit heet complete remissie. Patiënten met een complete remissie kunnen soms een stamceltransplantatie krijgen om de kans op terugkeer te verkleinen.

CLL

Als patiënt met Chronische Lymfatische Leukemie (CLL) krijgt u meestal FCR. Dit is een combinatie van chemotherapie en immunotherapie. Dit is vooral voor patiënten die nog fit zijn. Als uw lichamelijke conditie of uw leeftijd het niet toelaat, krijgt u een andere behandeling.

CML

Als patiënt met Chronische Myeloïde Leukemie (CML) krijgt u meestal intensieve chemotherapie gecombineerd met een stamceltransplantatie.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Route: 433

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Ingang: 8 (rechts naast de hoofdingang)
Geert Grooteplein Zuid 8
6525 GA Nijmegen

Heeft u voor het eerst een afspraak in het Radboudumc?
Meldt u zich tijdig voor uw afspraak bij de inschrijfbalie bij de hoofdingang.

Komt u voor een afspraak op de dagbehandeling interne specialismen of voor een afspraak met de verpleegkundig consulent?
Volg dan route 498

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 8
Ga naar binnen bij: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Volg route 433

Na de behandeling

De cytostatica tasten niet alleen de kankercellen maar ook de goedaardige cellen aan. Hierdoor ondervindt u vaak nog bijwerkingen na de behandeling. Deze verschillen per medicijn en zijn afhankelijk van uw lichamelijke conditie en lichaam.

lees meer

Na de behandeling

De cytostatica tasten niet alleen de kankercellen maar ook de goedaardige cellen aan. Hierdoor ondervindt u vaak nog bijwerkingen na de behandeling. Deze verschillen per medicijn en zijn afhankelijk van uw lichamelijke conditie en lichaam. De bijwerkingen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit misselijkheid, darmstoornissen, vermoeidheid, haaruitval en een verhoogd risico op infecties. Als u behandeld wordt met chemoradiatie, bent u waarschijnlijk erg moe door de behandeling.

Resten van de medicijnen kunnen nog acht dagen na de behandeling aanwezig zijn in uw lichaamsvocht. Hierom is het belangrijk om een aantal maatregelen te nemen om mensen in uw omgeving niet bloot te stellen aan cytostatica. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u zittend plast en met de deksel naar beneden doorspoelt. Ook kunt u het beste het toilet één keer per dag reinigen. Braaksel kunt u door het toilet spoelen. Gedurende deze periode moet u een condoom gebruiken bij geslachtsgemeenschap.


Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten.

lees meer