Wat is CPAP therapie?

Als uit slaaponderzoek blijkt dat u slaapapneu heeft, kunt u in aanmerking komen voor CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) therapie. De slaap-longarts van het Slaapcentrum Dekkerswald bespreekt het gebruik van dit slaapmasker met u. U kunt met de CPAP-proefperiode beginnen nadat de OSAS–verpleegkundige deze voor u heeft aangevraagd bij een van de CPAP-leveranciers.

Tijdens uw slaap zijn er momenten dat uw keelholte geheel of gedeeltelijk vernauwt waardoor u te weinig zuurstof krijgt. Om uw keel open te houden en zuurstoftekort te voorkomen blaast het masker lucht in uw neus en/of keel via een slang die verbonden is met een CPAP-apparaat. U zet het masker elke nacht op en gebruikt deze ook als u overdag slaapt.

Er zijn verschillende soorten maskers: een neusmasker, intranasaal masker en neusmondmasker ofwel een fullface masker.Uw CPAP-consulente bespreekt met u welk soort masker voor u het meest geschikt is.

Werking CPAP

Een CPAP houdt door middel van een continue luchtstroom) de bovenste luchtwegen open tijdens de slaap. Bij mensen met slaapapneu is dit nodig omdat bij hen de spieren in de mond- en keelholte verslappen. Deze verslapping leidt tot het geheel (apneu) of gedeeltelijk (hypopneu) dichtvallen van de luchtweg. Een CPAP geeft voldoende druk om de (meeste) apneus te voorkomen.

Resultaten CPAP therapie

CPAP-therapie is een intensieve therapie waar u aan moet  wennen. Uit onderzoek blijkt dat de CPAP-therapie de beste behandeling is van slaapapneu. Er worden met deze therapie goede resultaten bereikt:
 • minder of geen apneus meer
 • minder of niet snurken
 • rustigere slaap
 • minder slaperig en/of minder vermoeid overdag
Deze veranderingen ervaart u waarschijnlijk niet direct na het starten met de CPAP. Het kan even duren voordat u baat heeft bij de CPAP-therapie.

Wat is CPAP therapie?

Als uit slaaponderzoek blijkt dat u slaapapneu heeft, kunt u in aanmerking komen voor CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) therapie. De slaap-longarts van het Slaapcentrum Dekkerswald bespreekt dit met u.

lees meer

CPAP spreekuur

De afdeling Longziekten heeft een OSAS-spreekuur. Hier krijgt u informatie over de aandoening slaapapneu en de therapie.

lees meer

CPAP spreekuur

De afdeling Longziekten heeft een OSAS-spreekuur (Obstructief Slaap Apneu Syndroom). Hier krijgt u informatie over de aandoening slaapapneu en de therapie.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de polikliniek Longziekten Dekkerswald en vraag naar een OSAS-verpleegkundige.
 

Schoonmaken onderdelen

Het is erg belangrijk om de diverse onderdelen goed schoon te maken.

lees meer

Schoonmaken onderdelen

Slang

Spoel de slang elke week schoon met handwarm water. Eventueel kunt u een zeepoplossing gebruiken. spoel de slang daarna goed door. U kunt na het schoonmaken de slang te drogen hangen of u kunt de slang bevestigen aan de CPAP en het apparaat aanzetten om de slang droog te laten blazen.

Filters

Reinig het sponsachtige filter wekelijks met water en/of zeep. U ontvangt 2 filters zodat het filter na een wasbeurt kan drogen.
Als u een fijn/stoffilter (wit papieren filter) gebruikt, vervang dit filter dan maandelijks.

Tips

 • U kunt op de banden van uw masker een markering aanbrengen als deze goed zijn afgesteld. Het is voor u dan makkelijker om de juiste instelling te vinden.
 • Als u de banden verstelt, pak de banden dan aan beide zijden tegelijkertijd vast om deze aan te trekken.
 • Als u ’s nachts naar het toilet gaat, dan schakelt u het CPAP-apparaat uit en koppelt u de slang van het masker af. U kunt het masker ophouden tijdens toiletbezoek. Daarna koppelt u de slang weer vast en start u het CPAP-apparaat. Hiermee is de CPAP “gereset” en begint deze met een lagere druk als er een “RAMP” stand is ingesteld.

Reiniging kort samengevat

 • dagelijks: zachte delen masker en waterreservoir
 • wekelijks: harde delen masker, filters en slang
 • maandelijks: hoofdbanden, fijnstoffilter

Effect van de therapie

Hoe weten we of de CPAP therapie bij u effectief is?

lees meer

Effect van de therapie

Hoe weten we of de CPAP therapie bij u effectief is? In het CPAP-apparaat worden al uw gebruiksgegevens opgeslagen op een geheugenkaart en in het interne geheugen van de CPAP.

Uw CPAP-leverancier leest uw CPAP uit om inzicht te krijgen in:
 • het aantal overgebleven apneus
 • drukinstelling
 • bevochtiging
 • maskerlekkage
 • gebruikersuren
Als er weinig of geen apneus meer aanwezig zijn en u minder klachten ervaart, gaan we ervan uit dat u ook weinig of geen zuurstoftekort meer heeft. De CPAP-therapie is dan effectief.
Blijf iedere nacht de CPAP blijven gebruiken om het gewenste resultaat te behouden.

Wennen aan de CPAP

Hoe kunt u het beste wennen aan de CPAP?

lees meer

Wennen aan de CPAP

Zodra de CPAP-leverancier de CPAP bij u thuis heeft afgeleverd, kunt u het beste overdag, op een rustig moment, het masker en de CPAP uitproberen. U kunt er bijvoorbeeld mee voor de TV gaan zitten; dan heeft u afleiding en raakt u er wat meer mee vertrouwd.

Probeer de eerste nachten met CPAP dit zo goed mogelijk vol te houden. Lukt het u nog niet om een hele nacht met de CPAP te slapen, zet het masker dan af en probeer het dan de volgende nacht opnieuw. U kunt het gebruik van de CPAP opbouwen. Slaapt u overdag, dan adviseren wij de CPAP ook te gebruiken. Uit ervaring weten wij dat bij een juist gebruik van de CPAP de behoefte aan slaap overdag zal verminderen.

Bijwerkingen van de CPAP therapie

Ondanks de goede resultaten die met de CPAP-therapie bereikt kunnen worden, kunnen er bijwerkingen optreden.

lees meer

Bijwerkingen van de CPAP therapie

Ondanks de goede resultaten die met de CPAP-therapie bereikt kunnen worden, kunnen er bijwerkingen optreden.
In de meeste gevallen verminderen deze of kunnen ze verholpen worden.
 • Neusverkoudheid en/of bijholteontstekingen kunnen optreden door uitdroging van de neusslijmvliezen door de lucht uit het CPAP- apparaat. Tijdens de koude periode in herfst en winter waarin er minder vocht in de omgevingslucht is, is de kans op neusklachten (neusverstopping, niezen, korstvorming in de neus, bloedneus of droge mond/keel) groter. De OSAS-verpleegkundigen adviseren om bijgeleverde bevochtiger of een verwarmde slang (die wordt niet standaard meegeleverd) te gebruiken. De instelling van de bevochtiger mag u zelf regelen.
 • Maskerlekkage/masker-drukplekken: deze ontstaan door een niet passend masker of een verkeerd afgesteld masker. Het schoonhouden van het masker is (zie instructie schoonmaken CPAP en masker) en het goed afstellen van de banden waarmee het masker vastzit zijn hierbij belangrijk.
 • Bij drukplekken adviseren wij om de huid ‘s ochtends op de drukplekken in te smeren met Zinkzalf/Sudocreme. Ook kunt u een reep van een Vileda zeem tussen de huid en het masker plaatsen om druk en pijn te verminderen.
 • Spierpijn op de borst kan veroorzaakt worden doordat u tegen een hogere druk uitademt als u de CPAP gebruikt. Deze klacht verdwijnt meestal vanzelf. Eventueel kan de uitademingsdruk verlaagd worden in overleg met de OSAS-verpleegkundige.
 • Oprispingen en/of winderigheid kunnen veroorzaakt worden door het inslikken van lucht die via de CPAP ingeblazen wordt. Na overleg met de OSAS-vepleegkundige kan de druk aangepast worden.

Instructie plaatsing, gebruik en onderhoud onderdelen

Een slecht onderhouden masker glijdt van uw gezicht. Dit veroorzaakt een lekkage en stoort uw nachtrust. Een slecht onderhouden bevochtiger is een bron van bacteriƫn en door kalkafzetting kan uw bevochtiger niet goed werken.

lees meer

Instructie plaatsing, gebruik en onderhoud onderdelen

CPAP-apparaat

Plaats uw CPAP op uw nachtkastje en niet op de grond in verband met de kans op het aanzuigen van stof. Zet uw CPAP niet hoger dan uzelf wanneer u in bed ligt om condensvorming in uw masker te voorkomen.

Bevochtiger

Vul de bevochtiger dagelijks met afgekoeld gekookt of gedemineraliseerd water. Maak ‘s ochtends uw bevochtiger leeg, droog deze en plaats het waterreservoir weer in uw CPAP.

Masker

Reinig dagelijks de zachte delen van het masker die contact maken met uw huid. U kunt hiervoor afwasmiddel zonder citroen op uw vingertoppen doen en daarmee de zachte delen van het masker inmasseren en het vervolgens afspoelen onder de kraan en het masker te drogen leggen. Reinig de harde delen van het masker een keer per week met afwasmiddel.

Hoofdbanden

De hoofdbanden kunnen in een handwas gewassen worden. De eventueel aanwezige grijze inzetstukken van het masker mogen alleen gereinigd worden met een zachte vochtige doek.
De juiste manier van reinigen van uw masker en apparatuur is belangrijk om de therapie te laten slagen.

Een slecht onderhouden masker glijdt van uw gezicht. Dit veroorzaakt een lekkage en stoort uw nachtrust. Een slecht onderhouden bevochtiger is een bron van bacteriƫn en door kalkafzetting kan uw bevochtiger niet goed werken.
 • Medewerkers
 • Intranet