Patientenzorg Behandelingen Cremes bij huidkanker

Over crèmes/gel bij (voorstadia van) huidkanker

Er bestaan verschillende soorten crèmes of gel als behandeling voor sommige varianten van huidkanker en de voorstadia hiervan. Op deze pagina kunt u meer lezen over de verschillende middelen.

lees meer

Over crèmes/gel bij (voorstadia van) huidkanker

Er bestaan verschillende soorten crèmes of gel als behandeling voor sommige varianten van huidkanker en de voorstadia hiervan. Op deze pagina kunt u meer lezen over de verschillende middelen, wanneer deze een behandeloptie kunnen zijn en hoe ze toegepast moeten worden. Het is belangrijk om altijd de bijsluiter zorgvuldig te lezen nadat de arts u een crème of gel heeft voorgeschreven.
 

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-16.30 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Imiquimod crème (Aldara®, Zyclara®)

Imiquimod crème is een crème die uw eigen afweersysteem plaatselijk stimuleert om de slechte huidcellen op te ruimen. Een dergelijke opruimreactie gaat altijd gepaard met een huidreactie.

lees meer

Imiquimod crème (Aldara®, Zyclara®)

Imiquimod crème is een crème die uw eigen afweersysteem plaatselijk stimuleert om de slechte huidcellen op te ruimen. Een dergelijke opruimreactie gaat altijd gepaard met een huidreactie. Denk hierbij aan roodheid, een branderig gevoel, zwelling en het ontstaan van een soort schaafwond. Dit is de reactie die nodig is en laat ziet dat de crème goed aanslaat. Wanneer de slechte huidcellen zijn gedood en opgeruimd gaat de huid zich weer herstellen. Soms reageert uw lichaam niet alleen plaatselijk op de crème, maar wordt ook uw afweersysteem in de rest van het lichaam actief gemaakt. In dit geval kunt u zich grieperig voelen gedurende het gebruik. Dit komt echter minder vaak voor.
 
Er bestaan twee verschillende concentraties van imiquimod crème: 5% (Aldara® crème) en 3,75% (Zyclara® crème). Behandeling met Aldara® crème is geschikt voor de oppervlakkige variant van basaalcelcarcinoom (huidkanker) en actinische keratosen (voorstadia van huidkanker). Behandeling met Zyclara® crème is alleen geschikt voor behandeling van actinische keratosen (voorstadia van huidkanker).

Per soort crème en per aandoening is er een ander smeerschema van toepassing:

 • Smeerschema Aldara® crème (imiquimod 5%) bij oppervlakkig (superficieel) basaalcelcarcinoom
 • Smeerschema Aldara® crème (imiquimod 5%) bij actinische keratosen
 • Smeerschema Zyclara® crème (imiquimod 3.75%) bij actinische keratosen
Enkele weken nadat de behandeling is afgerond beoordeelt uw dermatoloog uw huid opnieuw. Soms kan het herhalen van de behandeling nodig zijn.


  • Smeer het te behandelen gebied 1 keer per dag 's avonds in. Doe dit 5 dagen achter elkaar per week, gedurende 6 weken.
  • U mag hierbij 1 centimeter gezonde huid rond de te behandelen plek mee insmeren.
  • Vermijd contact met ogen, lippen en neusgaten.
  • Nadat u de crème heeft aangebracht, hoeft u de huid niet af te dekken met een pleister of verband.
  • Laat de crème gedurende de nacht (8 uur) intrekken. U kunt de restanten daarna afwassen met kraanwater en milde zeep.
  • Na het afmaken van de kuur geneest de huid vanzelf weern. Het is belangrijk om de behandelde huid extra goed tegen de zon te beschermen.


5-fluorouracil crème (Efudix®)

5-fluorouracil crème (Efudix®) is een middel dat de snel delende cellen kan uitschakelen. Aangezien de huidkankercellen (of voorstadia hiervan) zich sneller vermenigvuldigen dan de gezonde huidcellen, maken dermatologen hier dankbaar gebruik van.

lees meer

5-fluorouracil crème (Efudix®)

5-fluorouracil crème (Efudix®) is een middel dat de snel delende cellen kan uitschakelen. Aangezien de huidkankercellen (of voorstadia hiervan) zich sneller vermenigvuldigen dan de gezonde huidcellen, maken dermatologen hier dankbaar gebruik van. 5-fluorouracil crème kan gebruikt worden voor verschillende varianten van oppervlakkige (voorstadia van) huidkanker. Het smeerschema is bij al deze aandoeningen hetzelfde. U kunt de crème zelf thuis aanbrengen op de aangedane huid. Na enige weken behandeling gaat de huid een soort schaafwond vertonen. Dat is een teken dat de snel delende cellen zijn uitgeschakeld. De behandeling met 5-fluorouracil crème wordt vaak gegeven tot er een schaafwond ontstaat. Dit duurt circa 3 tot 4 weken lang en u moet de crème 2 keer per dag aanbrengen. Nadat er een schaafwond is ontstaan kunt u de behandeling stoppen. In sommige gevallen geeft uw arts nog een nabehandeling met bacteriedodende of verzwachte crème of zalf, maar dit is niet altijd nodig. Binnen enkele weken herstelt de huid weer en volgtmeestal weer controle bij uw dermatoloog . Soms kan het herhalen van de behandeling nodig zijn.

Ingenolmebutaat gel (Picato®)

Ingenolmebutaat gel (Picato®) is geschikt als behandeling voor actinische keratosen (voorstadia van huidkanker). Het veroorzaakt een huidreactie waardoor de actinische keratosen opgeruimd worden.

lees meer

Ingenolmebutaat gel (Picato®)

Ingenolmebutaat gel (Picato®) is geschikt als behandeling voor actinische keratosen (voorstadia van huidkanker). Het veroorzaakt een huidreactie waardoor de actinische keratosen opgeruimd worden. Het exacte werkingsmechanisme is nog niet helemaal bekend. U kunt de gel zelf thuis aanbrengen op de aangedane huid. Als u de crème voor plekken in uw gezicht of op uw hoofdhuid gebruikt hoeft u deze gel slechts 3 dagen aan te brengen. Als u de crème voor plekken op u romp of ledematen gebruikt, moet u de gel 2 dagen aanbrengen. Na deze smeerdagen hoeft u niets meer te doen en merkt u dat er gedurende enkele weken een huidreactie gaat optreden. Hierbij wordt de huid rood en schilferig en kan er een soort schaafwond ontstaan. Dit geneest doorgaans vanzelf weer.


Naar uw afspraak bij Dermatologie

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Huispostnummer: 374

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 374