Cryo-ablatie

Bij een cryo-ablatie maken we door bevriezing kleine littekens in uw longaders. Door het littekenweefsels kunnen verstorende elektrische prikkels uw boezem niet meer bereiken. Hierdoor voorkomen we hartritmestoornissen.

lees meer

Cryo-ablatie

Het hart is een holle spier die bestaat uit vier ruimtes. Bovenin het hart zijn dit de boezems, onderin de hartkamers. Bovenin de rechterboezem ligt de sinusknoop. Dit is als het ware de elektriciteitscentrale van het hart. Vanuit de sinusknoop worden elektrische prikkels door het hart gestuurd. Bij een normaal hartritme is er sprake van een ritmisch, herhalende elektrische prikkel. Door de prikkel trekken eerst de boezems en daarna de kamers samen. Deze samentrekkingen zorgen ervoor dat het bloed door het hart en de rest van het lichaam wordt gepompt.

Boezemfibrilleren

Bij boezemfibrilleren (of atriumfibrilleren) is er niet sprake van één, maar van tientallen elektrische prikkels. Deze prikkels ontstaan onafhankelijk van elkaar in de boezems, waardoor deze ongecontroleerd en snel samentrekken. Hierdoor leveren de boezems geen actieve bijdrage meer aan het doorstuwen van het bloed naar de kamers van het hart. De kamers worden nog wel goed gevuld met bloed, maar in een onregelmatig ritme. Dit veroorzaakt een onregelmatige hartslag.

Isolatie van de longaders

Boezemfibrilleren ontstaat vaak door ongewenste elektrische prikkels uit de longaders. Deze komen uit in uw linkerboezem. De ongewenste prikkels vanuit de longaders zorgen in de boezems voor een snel en ongecontroleerd ritme. Bij isolatie van de longaders maken we kleine littekens. Bij een cryo-ablatie gebeurt dit door middel van bevriezing. Het littekenweefsel blokkeert de elektrische prikkels die het ritme verstoren. Hierdoor ontstaat weer een normaal hartritme.

Contact

Polikliniek Cardiologie

(024) 361 93 50

Polikliniek Anesthesiologie

Als u binnenkort een behandeling of onderzoek ondergaat waarbij verdoving nodig is, bezoekt u de polikliniek anesthesiologie.

lees meer

Voor de behandeling

U wordt één dag opgenomen. Neem een pyjama, toiletspullen, uw eigen medicijnen en een recente medicatielijst mee naar het ziekenhuis.

lees meer

Voor de behandeling

U wordt één dag opgenomen in het Radboudumc. Als het nodig is om twee dagen te verblijven, hoort u dit tijdens de opnameplanning. Neem een pyjama, toiletspullen, uw eigen medicijnen en een recente medicatielijst mee naar het ziekenhuis. Uw arts bekijkt of uw medicatie gestopt of aangepast moet worden.

Voordat u naar de behandelkamer gaat, trekt u een operatiejasje aan. Mogelijk krijgt u nog medicijnen die de anesthesioloog heeft voorgeschreven. Hierna brengen we u naar de hartkatheterisatiekamer.  


De behandeling

Het maken van littekentjes door bevriezing kan pijnlijk zijn. Daarom brengen we u voor de ingreep onder narcose.

lees meer

De behandeling

Het maken van littekentjes door bevriezing kan pijnlijk zijn. Daarom brengen we u voor de ingreep onder narcose. Vervolgens brengt de arts verschillende buisjes (sheaths) in uw lies in. Via deze buisjes legt hij of zij katheters aan naar de rechterkant van uw hart. Met deze katheters kan het hartritme nauwkeurig worden vastgelegd.

De longaders liggen aan de linkerkant van uw hart. Daarom moet de arts door het schot tussen de boezems prikken. U krijgt via een infuus een bloedverdunner toegediend. Dit voorkomt stolselvorming op de katheters.

Door één van de katheters spuit de arts contrastmiddel in, zodat we röntgenopnamen van uw hart kunnen maken. Aan een andere katheter zit een ballon. Deze breng de arts in tot in de longader en bevriest deze daarna. Hierdoor maken we littekens. De littekens maken het onmogelijk om hartritmestoornissen via de longaders door te geven aan de boezems. De arts herhaalt deze procedure bij alle longaders.

Na de ingreep verwijdert de arts de katheters en de buisjes in de lies. De wond wordt gehecht en u krijgt een drukverband. De hechting wordt de volgende ochtend weer verwijderd.

Na de behandeling

Na de behandeling komt u op de dagbehandeling van de afdeling Cardiologie of de verkoeverkamer om wakker te worden uit de anesthesie. Daarna keert u terug naar de verpleegafdeling Cardiologie. Onderweg en tijdens het verdere verloop van uw opname bewaken we uw hartritme.

lees meer

Na de behandeling

Na de behandeling komt u op de dagbehandeling van de afdeling Cardiologie of de verkoeverkamer om wakker te worden uit de anesthesie. Daarna keert u terug naar de verpleegafdeling Cardiologie. Onderweg en tijdens het verdere verloop van uw opname bewaken we uw hartritme.

Een paar uur na de ingreep controleert de verpleegkundige op de afdeling uw bloed. Na 4 uur bedrust kunt u onder begeleiding van de verpleegkundige voorzichtig uit bed komen.

De volgende ochtend controleert de verpleegkundige de wondjes in de lies en neemt opnieuw bloed bij u af. De cardioloog komt nog bij u langs om een echo te maken. Als er zich geen bijzonderheden hebben voorgedaan kunt u de dag na de ingreep weer naar huis.

Leefregels voor thuis

Bij thuiskomst mag u het been waarvan de lies is aangeprikt gedurende drie dagen niet belasten. Dit betekent dat u niet mag:
  • hurken
  • bukken
  • tillen
  • autorijden
  • fietsen
  • niet te hard persen bij de ontlasting
  • in bad (water) gaan zitten. Douchen is wel toegestaan.
Traplopen kunt u trede voor trede doen, zonder af te zetten met het been waarvan de lies is aangeprikt.

Nacontroles

 Enkele weken na de cryo-ablatie heeft u een afspraak op de poli. Ook vinden controles plaats met behulp van event-recorders. Dit is een klein kastje dat gedurende 6 dagen uw hartritme registreert.

Klachten na de ingreep

U kunt in de eerste maand na de cyro-ablatie nog ritmestoornissen voelen. Daarom blijft u alle medicatie tot 3 maanden na de ablatie gebruiken. Mocht u in de eerste 4 weken na de ingreep klachten hebben van maagpijn, zuurbranden en/of koorts, moet u direct contact opnemen met het ziekenhuis.

lees meer

Klachten na de ingreep

Het kan zijn dat u zich na de ingreep enkele uren moe en misselijk voelt door de anesthesie. Ook kunt u een branderig gevoel op de borst ervaren. Dit komt door het opvoeren van de katheters en het bevriezen. Daarnaast kan uw keel wat gevoelig aanvoelen door de beademing tijdens de ingreep. Bespreek uw klachten altijd met de verpleegkundige.

U kunt in de eerste maand na de cyro-ablatie nog ritmestoornissen voelen. Daarom blijft u alle medicatie tot 3 maanden na de ablatie gebruiken. Mocht u in de eerste 4 weken na de ingreep klachten hebben van maagpijn, zuurbranden en/of koorts, moet u direct contact opnemen met het ziekenhuis. Dit geldt ook in de avonduren en in het weekend.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Cardiologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 616

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725 (Cardiologie)