Wat is Denosumab?

Denosumab wordt gebruikt bij de behandeling van osteoporose (botontkalking). We schrijven het ook voor aan mannen met een risico op versnelde botafbraak door een lage spiegel van het mannelijk hormoon (testosteron) in het bloed. Dit is meestal het gevolg van een operatie of behandeling voor prostaatkanker.

Denosumab is een eiwit (monoklonaal antilichaam) dat de cellen remt die betrokken zijn bij botafbraak. Dit leidt tot een toename van de botdichtheid en een verbetering van de botstructuur waardoor het bot sterker wordt. Op deze manier kan een botbreuk voorkomen worden.

Het gebruik

Denosumab wordt gebruikt in de vorm van een onderhuidse (subcutane) injectie in uw bovenbeen, uw bovenarm of buik. De huisarts of assistente dient de injectie bij u toe. 1 injectiespuit bevat 60 mg denosumab. U krijgt de injectie 1 keer in de 6 maanden. 

Bewaaradvies

Bewaar denosumab altijd in de oorspronkelijke verpakking in de koelkast bij een temperatuur tussen de 2 en 8 oC.

Patiëntenzorg Behandelingen Denosumab (Prolia ®)

Wat is Denosumab?

Denosumab is een eiwit dat de cellen remt die betrokken zijn bij botafbraak. Dit leidt tot een toename van de botdichtheid en een verbetering van de botstructuur waardoor het bot sterker wordt. lees meer

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Voor de behandeling

Voordat u start met denosumab controleren we uw nierfunctie en het calciumgehalte in uw bloed. Als er grote problemen zijn met uw nierfunctie of wanneer er sprake is van een lage hoeveelheid calcium (kalk) in uw bloed, dan krijgt u het medicijn niet.

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Er is weinig informatie over de effecten van het middel tijdens zwangerschap. Denosumab mag daarom niet tijdens de zwangerschap of borstvoeding worden gebruikt. lees meer

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Andere medicijnen

Denosumab mag u niet samen gebruiken met bisfosfonaten (bijvoorbeeld alendroninezuur, risedroninezuur)

Alcohol

Er is geen bezwaar tegen (matig) alcohol gebruik tijdens behandeling met denosumab.

Autorijden

Er is geen bezwaar tegen autorijden tijdens het gebruik van denosumab.

Operaties en tandheelkundige ingrepen

Tijdens het gebruik van denosumab is er een heel kleine kans op afsterven van kaakbot tijdens een tandheelkundige ingreep. Moet u een tandheelkundige ingreep ondergaan tijdens uw behandeling met denosumab, bespreek dit dan met uw behandelaar en tandarts.

Reizen

Bij reizen naar het buitenland is raden we u aan een actueel overzicht van uw medicijnen mee te nemen, het medicatie paspoort. Dit is verkrijgbaar bij uw apotheek of eventueel bij uw behandelaar.

Vaccinaties

Er is geen bezwaar tegen vaccinaties tijdens het gebruik van denosumab.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Er is weinig informatie over de effecten van het middel tijdens zwangerschap. Denosumab mag daarom niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Als u plannen heeft om in de nabije toekomst zwanger te worden of onverwacht zwanger bent adviseren wij u dit kenbaar maken aan uw behandelaar.
We raden af denosumab te gebruiken tijdens borstvoeding.

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. De volgende bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor:
  • spier- en gewrichtspijn
  • zenuwpijn in de bil en/of het been
  • buikklachten, obstipatie
  • infecties
  • beschadiging van kaakbot door verminderde doorbloeding
  • allergieën en overgevoeligheidsreacties
lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor:
  • spier- en gewrichtspijn (>10%)
  • zenuwpijn in de bil en/of het been
  • buikklachten, obstipatie
  • infectie van de urinewegen, van de bovenste luchtwegen of van de huid
  • zelden osteonecrose van de kaak (beschadiging van kaakbot door verminderde doorbloeding). Zorg daarom voor goede gebitshygiëne

Allergieën en overgevoeligheidsreacties

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidklachten adviseren we u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts en/of behandelaar.
  • Medewerkers
  • Intranet