Patientenzorg Behandelingen Golimumab Simponi bij reumatische aandoeningen

Wat is golimumab?

Golimumab is een is een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt. Dit leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten. Golimumab werkt na ongeveer 6 tot 12 weken.

lees meer

Wat is golimumab?

Golimumab wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunaandoeningen. Het wordt onder andere gebruikt bij reumatoïde artritis, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew. Ook wordt het gebruikt bij patiënten met psoriasis of ontstekingsziekten van de darm.

Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan waardoor er sprake is van afweerreactie tegen het eigen lichaam. Dit kan in verschillende plaatsen van het lichaam gebeuren. Bij reumatische ziekten zijn dit vaak de gewrichten. Golimumab is een medicijn dat deze afweerreactie onderdrukt. Het medicijn remt het eiwit TNF (Tumor Necrosis Factor). Dit leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor op de langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt. De werking van golimumab treedt op na 6 tot 12 weken. Soms duurt het echter langer. Bij sommige mensen werkt het medicijn helaas onvoldoende of helemaal niet.

Het gebruik

Golimumab wordt toegediend als onderhuidse (subcutane) injecties. De injecties kunt u bij uzelf toedienen. Uw partner of zorgverlener kan dit ook doen. In het ziekenhuis of bij de apotheek krijgt u instructies hoe u de injecties moet toedienen. De gebruikelijke hoeveelheid golimumab via een onderhuidse injectie is 1x per maand op een vaste dag 50 mg. Uw behandelaar spreekt dit met u af.

Als uw ziekte rustig is, kan in overleg met uw behandelaar worden besloten om de dosering te verlagen of zelfs te stoppen met golimumab.

Bewaaradvies

Golimumab bewaart u in de koelkast bij een temperatuur tussen de 2 en 8°C.

Contact

Afdeling Reumatische Ziekten

(024) 361 45 80

Voor de behandeling

We testen u op tuberculose door middel van een huidtest en/of bloedtest en een röntgenfoto van uw longen. We kunnen ook overwegen om u te screenen op hepatitis en om u bepaalde vaccinaties te geven vóór de behandeling.

lees meer

Voor de behandeling

Vóór start van de behandeling kijken we of u tuberculose heeft gehad. In het verleden is namelijk bij sommige patiënten tuberculose opgetreden. Dit was meestal een opvlamming van een oude infectie. We testen u op tuberculose door middel van een huidtest (Mantoux) en/of een bloedtest en een röntgenfoto van uw longen. We kunnen ook overwegen om u  te screenen op hepatitis en om u  bepaalde vaccinaties te geven vóór de behandeling. Dit bespreekt uw behandelaar met u.

Tijdens de behandeling

We adviseren u jaarlijks te laten inenten tegen de griep (influenza). Overleg met uw behandelaar bij verandering van uw medicatiegebruik.

lees meer

Tijdens de behandeling

Andere medicijnen

Golimumab wordt bij reumatoïde artritis bij voorkeur gecombineerd met methotrexaat of een ander anti-reumatisch middel. Deze combinatie is meestal effectiever. Golimumab kan, voor zover bekend, veilig worden gebruikt naast andere geneesmiddelen. Overleg met uw behandelaar bij verandering van uw medicatiegebruik.

Alcohol

Er is geen bezwaar tegen (matig) alcoholgebruik tijdens behandeling met golimumab.

Autorijden

U mag tijden de behandeling met golimumab gewoon autorijden. 

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Er bestaat bij het gebruik van golimumab mogelijk een verhoogd risico op infecties na een operatie. Overleg met uw behandelaar of het nodig is golimumab tijdelijk te onderbreken als u een operatie moet ondergaan. Wij adviseren om uw (tand)arts te melden dat u golimumab gebruikt zodat hij of zij zo nodig maatregelen kan nemen.

Reizen

Als u op reis gaat raden wij u aan om de medicatie gekoeld in een koeltasje mee te nemen in uw handbagage. Bewaar de medicatie op uw verblijfadres zoals thuis, dus in de koelkast bij een temperatuur van 2-8°C. 
Bij reizen naar het buitenland raden we u aan een brief mee te nemen waarin staat u golimumab en bijbehorende injectiespuiten gebruikt. Deze brief en een overzicht van uw medicatie (het medicatie paspoort) is verkrijgbaar bij uw apotheek of eventueel bij uw behandelaar.

Vaccinaties

Omdat u een reumatische ziekte heeft en reumamedicijnen gebruikt adviseren we om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten inenten door uw  huisarts. 

Heeft u een andere vaccinatie dan de griep nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw behandelaar, apotheek of huisarts. 

Heeft u plannen om in de toekomst een verre reis te maken, dan raden wij u aan dit met uw behandelaar te bespreken voordat u start met golimumab. Dit vanwege een mindere effectiviteit van bepaalde vaccinaties tijdens het gebruik van golimumab.

Wij raden de vaccinatie met een verzwakt levend vaccin zoals bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG af tijdens het gebruik van golimumab.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Het is niet bekend of golimumab de vruchtbaarheid beïnvloedt. Het lijkt zonder problemen tot aan de bevruchting gebruikt te kunnen worden. Als u plannen heeft om in de nabije toekomst zwanger te worden of onverwacht zwanger bent, adviseren wij u dit te melden aan uw behandelaar. Overleg met uw behandelaar of u tijdens het gebruik van golimumab veilig borstvoeding kunt geven.

Zonlicht

Beperk tijdens het gebruik van golimumab de blootstelling aan zonlicht en Uv-straling. Dit kunt u doen door beschermende kleding te dragen en/of het zonnebrandcrèmes te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger) te gebruiken. Wij raden u af om onder de zonnebank te gaan.


Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Afdeling Reumatische Ziekten

De afdeling Reumatische Ziekten onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen.

lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.

 • bovenste luchtweginfecties zoals een neusverkoudheid
 • huiduitslag of jeuk
 • licht verhoogde kans op bepaalde vormen van huidkanker
 • andere auto-immuunziekten
 • verhoogde kans op infecties
lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.
 • Bovenste luchtweginfecties zoals een neusverkoudheid komen regelmatig voor (>10%)
 • Huiduitslag of jeuk op de plaats van de injectie: deze klachten zijn vrijwel altijd mild en op den duur verdwijnen ze bij de meeste patiënten.
 • U heeft een licht verhoogde kans op bepaalde vormen van huidkanker. Deze vormen zijn in het algemeen goed te behandelen.
 • Zeer zelden zijn tijdens behandeling met dit soort medicijnen andere auto-immuunziekten ontstaan. Dit betrof onder andere multipele sclerose (MS) of systemische lupus erythematosus (SLE).
 • Omdat golimumab de afweer onderdrukt bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van infecties. Wanneer u een gewone verkoudheid heeft zonder koorts, dan kunt u golimumab gewoon blijven gebruiken. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie, zoals koorts, of algemeen ziek zijn mag u golimumab niet gebruiken. Neem in dat geval ook altijd contact op met uw reumatoloog, reumaverpleegkundige of huisarts

Allergische reactie

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidklachten adviseren we u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts en/of behandelaar.
 

Aandoeningen

 • Artritis psoriatica bestaat uit twee ziekten: psoriasis en artritis. Psoriasis is een auto-immuunziekte van de huid. Artritis is een chronische gewrichtsontsteking.

  naar de aandoening