Behandeling Hormoon­therapie bij kanker


Over hormoontherapie

Hormoontherapie is een behandeling van kanker met hormonen. Met hormonale therapie blokkeren of remmen we de kanker.

lees meer

Over hormoontherapie

Hormoontherapie is een behandeling van kanker met hormonen. Sommige kankergezwellen zijn namelijk hormoongevoelig. Dat wil zeggen dat ze beter groeien en delen als er hormonen aanwezig zijn. Hormonen zijn stofjes in ons bloed die ervoor zorgen dat sommige organen of weefsels beter groeien of functioneren. Ons lichaam maakt deze hormonen aan. Ze beïnvloeden ook de stofwisseling en de menstruatiecyclus. Met hormonale therapie blokkeren of remmen we de werking van deze hormonen. 

In sommige gevallen is chemotherapie de enige behandeling voor kanker. Meestal bestaat de behandeling uit een combinatie van hormoon therapie met een operatie, radiotherapie,chemotherapie of immunotherapie. Soms worden nieuwe behandelvormen in studieverband gegeven. De arts beslist samen met u welke behandeling het beste bij u past.

Het doel van hormoon­therapie

Hormoontherapie gebruiken we op verschillende manieren. Afhankelijk van de soort kanker krijgt u één of meerdere soorten hormonale therapie.

lees meer

Het doel van hormoon­therapie

Hormoon therapie gebruiken we op verschillende manieren:
  • neo-adjuvante therapie: de medicijnen verkleinen de tumor vóór de operatie of bestraling, zodat verwijdering makkelijker is.  
  • adjuvante therapie: de medicijnen worden gebruikt na een operatie of bestraling. Deze therapie is bedoeld om uw kans op genezing te vergroten (curatief). 
  • palliatieve therapie: als genezing niet meer mogelijk is, kan hormonale therapie klachten zoals pijn verminderen. Soms werkt de behandeling levensverlengend.
Afhankelijk van de soort kanker krijgt u één of meerdere soorten hormonale therapie. Soms is het nodig om u tijdens uw behandeling meerdere soorten middelen te geven. Soms reageert de kanker na een tijdje niet meer op een bepaald middel. De kanker heeft dan weerstand ontwikkeld tegen het geneesmiddel (resistentie). In dat geval kunnen we samen besluiten om u met een ander soort hormonale therapie te behandelen.

Toedienen

U krijgt de middelen meestal in tabletvorm, maar soms ook via onderhuidse injecties. De tabletten gebruikt u thuis. De injecties krijgt u bij uw huisarts of op de polikliniek toegediend. Afhankelijk van het doel van de therapie gebruikt u de middelen enkele maanden tot meerdere jaren.
 

Na de behandeling bijwerkingen

Door het blokkeren van uw hormonen kunt u bijwerkingen ondervinden van hormonale therapie.

lees meer

Na de behandeling bijwerkingen

Door het blokkeren van uw hormonen kunt u bijwerkingen ondervinden van hormonale therapie. Bijvoorbeeld:
  • vervroegde overgang
  • botontkalking
  • onvruchtbaarheid
  • gewichtstoename.
Het middel zélf kan ook leiden tot bijwerkingen. Maar die verdwijnen meestal weer. De bijwerkingen verschillen per behandeling en zijn afhankelijk van uw conditie en lichaam. Uw specialist of verpleegkundige kan u vertellen hoe u om kunt gaan met bijwerkingen. 
 

Contact

Afdeling Medische Oncologie
(024) 361 88 00. Bij voorkeur bellen tussen 8.00- 17.00 uur. Bij spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routenummers

Hieronder staan onze verschillende routenummers.
In uw patiëntenbrief staat het routenummer vermeldt waar u zich kunt melden.

Polikliniek Inwendige Specialismen: route 433
Polikliniek poliplein R: route 725
Polikliniek Vrouw en Kind: route 782
Dagbehandeling Medische Oncologie E30: route 504
Verpleegafdeling Medische Oncologie E30: route 504

Voor post

Huispostnummer 433

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang

Afdeling Medische Oncologie

Op de afdeling Medische Oncologie komen patiënten met kanker die worden behandeld of zijn behandeld met medicijnen. De behandeling van deze patiënten gebeurt altijd in overleg met andere specialisten, zoals chirurgen, radiotherapeuten, radiologen en pathologen.

lees meer

Onze mensen


Links voor u als patiënt

inloggen