De behandeling

Uw behandelaar bespreekt met u hoe vaak u de crème moet gebruiken. Meestal is dit 5 avonden achtereen, gedurende 6 weken. Lees de bijsluiter goed door.

Imiquimod 5% creme zit in kleine zakjes. Open elke keer dat u de crème gebruikt een nieuw zakje. Gebruik de crème voordat u naar bed gaat.

 • was uw handen en de plek goed met milde zeep
 • breng een dunne laag crème aan en smeer 1 cm gezonde huid rond de plek mee
 • gooi het geopende zakje weg en was uw handen opnieuw 
 • laat de crème 8 uur op uw huid zitten en neem geen bad of douche
 • was na 8 uur de ingesmeerde plek met milde zeep en water

Tijdens de behandeling

De ingesmeerde huid zal rood worden en kan kapot gaan. Dit is het doel van de behandeling. De huid rondom het ingesmeerde gebied kan ook reageren op de crème. De crème kan invloed hebben op het  immuunsysteem waardoor u zich tijdelijk wat grieperig kunt voelen. Neem bij twijfel contact met ons op.
 

Patientenzorg Behandelingen Imiquimod creme Aldara

Wat is imiquimod 5% crème?

Voor oppervlakkig (of superficieel) basaalcelcarcinoom kan imiquimod 5% crème een goede behandeloptie zijn. Imiquimod is een stof die het eigen immuunsysteem stimuleert om afwijkende huidcellen op te ruimen. Daarna komen er gezonde huidcellen voor in de plaats.

lees meer

Wat is imiquimod 5% crème?

Voor oppervlakkig (of superficieel) basaalcelcarcinoom kan imiquimod 5% crème een goede behandeloptie zijn. Imiquimod 5% crème wordt ook wel Aldara crème genoemd. 

Imiquimod is een stof die het eigen immuunsysteem stimuleert om afwijkende huidcellen op te ruimen. Daarna komen er gezonde huidcellen voor in de plaats. 

Imiquimod 5% crème kan gebruikt worden voor verschillende huidaandoeningen. Deze informatie gaat alleen over de behandeling van oppervlakkig basaalcelcarcinoom. Er zijn meerdere crème-behandelingen die worden toegepast bij oppervlakkige vormen van huidkanker en voorstadia hiervan. Uw behandelaar bespreekt samen met u welke behandeling geschikt is voor uw situatie.


Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

De behandeling

Uw behandelaar bespreekt met u hoe vaak u de crème moet gebruiken. Meestal is dit 5 avonden achtereen, gedurende 6 weken. Imiquimod 5% crème zit in kleine zakjes. Open elke keer dat u de crème gebruikt een nieuw zakje.

 • was uw handen en de plek goed met milde zeep
 • breng een dunne laag crème aan en smeer 1 cm gezonde huid rond de plek mee
 • gooi het geopende zakje weg en was uw handen opnieuw
 • was na 8 uur de ingesmeerde plek met milde zeep en water
lees meer

Tijdens de behandeling

De ingesmeerde huid zal rood worden en kan kapot gaan. Dit is het doel van de behandeling. De huid rondom het ingesmeerde gebied kan ook reageren op de crème. De crème kan invloed hebben op het immuunsysteem waardoor u zich tijdelijk wat grieperig kunt voelen. Neem bij twijfel contact met ons op.

Na de behandeling

Na het stoppen van de behandeling geneest uw huid vanzelf binnen enkele weken. Houd er rekening mee dat u enkele weken rondloopt met rode plekken op het te behandelen gebied. Plan daarom samen met uw behandelaar zorgvuldig het moment van behandeling.
 • Medewerkers
 • Intranet