Verloop van de behandeling

Pré IVF of GA
U krijgt voorafgaand aan de start van een eerste IVF/ICSI behandeling een uitnodiging voor een gezamenlijke afspraak (GA) of een Pré-IVF. lees meerPré IVF of GA
U krijgt voorafgaand aan de start van een eerste IVF/ICSI behandeling samen met uw partner een uitnodiging voor een uitgebreide uitleg over de behandeling. Deze afspraak wordt met maximaal twee andere paren gepland, de gemeenschappelijke afspraak (GA). Er kunnen redenen zijn om deze uitleg individueel te geven; dit heet dan een Pré IVF.U krijgt tijdens deze afspraak uitleg over het behandelschema, de aanmeldprocedure en een spuitinstructie. Deze voorlichting wordt gegeven door een verpleegkundige of een doktersassistente.
Aanmelden voor de behandeling
Wanneer u zich mag aanmelden voor de behandeling, start u op de eerste dag dat u ongesteld bent geworden met de pil. lees meerAanmelden voor de behandeling
Telefonisch aanmelden
Wanneer u de pil moet gebruiken start u deze op de eerste dag van de menstruatie. Indien u nog niet bent aangemeld voor een behandeling kunt u dit op werkdagen telefonisch doen tussen 08:30 – 11:00 uur, op cyclusdag 1, 2 of 3. De secretaresse zal u enkele vragen stellen, onder andere:- of u nog medicatie in huis heeft;
- of uw partner koorts heeft gehad;
- en of u zelf medicijnen gebruikt;
- of u op vakantie bent geweest in gebieden waar het ZIKA virus heerst.
Online aanmelden
U kunt zich ook aanmelden via ons online aanmeldformulier op de website.Medicijnen
In een normale cyclus wordt meestal één eicel helemaal rijp. Bij IVF moeten we meer eicellen laten rijpen, zodat de kans op zwangerschap groter wordt. Daarvoor krijgt u medicijnen. lees meerMedicijnen
Informatie en toedienen
In een normale cyclus wordt meestal één eicel helemaal rijp. Bij IVF moeten we meer eicellen laten rijpen, zodat de kans op zwangerschap groter wordt. Daarvoor krijgt u medicijnen. Uw behandelend arts beslist welk behandelschema u gaat gebruiken en welke dosering hormonen noodzakelijk is. Alle hormoonpreparaten worden via een injectie in het onderhuids vetweefsel (subcutaan) toegediend. U krijgt van te voren een instructie waarbij u zichzelf leert injecteren. Ook krijgt u een op maat gemaakt schema waarin beschreven is wanneer u de verschillende hormonen moet gebruiken.
Voor het starten van de behandeling
Tijdens de IVF/ ICSI-behandeling moet u beschermd vrijen. Vanaf de dag dat de punctie afgesproken wordt tot en met de terugplaatsing is het advies om geen gemeenschap te hebben.
Voorafgaand aan de hormoonbehandeling is het van belang dat u start met het gebruik van foliumzuur. Foliumzuur helpt afwijkingen bij het kind (zoals een open ruggetje) te voorkomen. Om de behandeling beter te kunnen plannen wordt tijdelijk de anticonceptiepil (Microgynon 30 of Levonorgestrel / Ethinylestradiol) gebruikt. Veel voorkomende bijwerkingen van de anticonceptiepil zijn hoofdpijn, misselijkheid en doorbraakbloedingen. Uw behandelend arts beslist of u de pil mag gebruiken.
Stimulatie van de eierstokken
Tijdens een IVF/ICSI behandeling is het van belang dat er meerdere eiblaasjes groeien. Voor de stimulatie van de eierstokken wordt follikel stimulerende hormoon gebruikt; Gonal-F, Rekovelle, Menopur en Meriofert. Gonal-F en Rekovelle worden geleverd in een vooraf gevulde injectiepen. Menopur en Meriofert worden geleverd in ampullen die u thuis oplost. De toedieningsvorm voor deze medicatie is nagenoeg gelijk, alleen de bereiding is verschillend. Klachten die op kunnen treden tijdens het gebruik van deze hormonen zijn; een opgeblazen en gevoelige buik, vermoeidheid, lichte misselijkheid of hoofdpijn.
Tijdens de stimulatie is het van belang dat er geen vroegtijdige eisprong optreedt. Voor het tegenhouden van een vroegtijdige eisprong (zg LH antagonist) worden de volgende middelen gebruikt; Decapeptyl, Cetrotide, Fyremadel of Orgalutran. Decapeptyl, Fyremadel en Orgalutran worden geleverd als losse injecties. Cetrotide wordt geleverd in ampullen en dient voor gebruik nog opgelost worden. Bijbehorende bijwerkingen van deze LH antagonisten kunnen zijn: hoofdpijn, wisselende stemmingen, vermoeidheid, opvliegers, roodheid of jeuk op de injectieplek.
Voor en na de punctie
Voor de laatste uitrijping van de eicellen en het plannen van de follikelpunctie gebruiken we middelen die zwangerschapshormoon (hCG) bevatten; Ovitrelle. Ovitrelle wordt kunstmatig bereid en geleverd in een injectiepen. Soms kan er op de injectieplek licht jeukende rode huiduitslag ontstaan. Ook gespannen borsten kunnen voorkomen.
Na de punctie wordt er gedurende 18 dagen Utrogestan gebruikt. Deze medicatie wordt gebruikt om het baarmoederslijmvlies te ondersteunen zodat het embryo zich in kan nestelen en houdt de menstruatie tegen. Utrogestan is Progesteron; het zwangerschapshormoon. Deze capsules worden vaginaal ingebracht en veroorzaken vaginale afscheiding. Mogelijke bijwerkingen van Utrogestan zijn maagdarmklachten, gespannen borsten, hoofdpijn, duizeligheid of slaperigheid.
-
Hieronder vindt u de spuitinstructies voor de verschillende soorten medicijnen. In de lijst kunt u het medicijn selecteren waarover u meer informatie zoekt.
Niet alle medicatie hoeft in de koelkast bewaard te worden. Wel is het beter koel en donker te bewaren.
-
Bij Gonal F worden voorgevulde pennen van 300E, 450E en 900E gebruikt. Deze pennen zijn kant en klaar voor gebruik. Bewaar Gonal F bij een temperatuur van 2-8°C in de koelkast.
Voorbereiding
- Haal de Gonal F pen ongeveer een half uur voor het spuiten uit de koelkast.
- Was uw handen.
- Desinfecteer het uiteinde van de pen en het rubber voordat de naald bevestigd wordt.
- Verwijder het papiertje van de naald en draai deze met het beschermkapje stevig vast op de pen.
- Verwijder de buitenste en binnenste beschermkap van de naald en houd de pen vast met de naald naar boven.
- Draai de doseringsknop op de juiste stand en controleer dit via het kijkvenster.
Injectie
- Desinfecteer (ontsmet) de huid.
- Haal de plastic beschermhoes van de naald. Neem een huidplooi van het bovenbeen of de onderbuik tussen duim en wijsvinger.
- Steek de naald recht in de huidplooi (onder een hoek van ongeveer 90°).
- Duw de injectieknop volledig in.
- Controleer na de injectie via het kijkvenster de stand van de pen. Na injectie moet deze op 0 staan.
- Wacht enkele tellen met het verwijderen van de pen in verband met nadruppelen. Trek vervolgens de pen met naald in een snelle beweging uit de huid.
- Breng zo nodig een pleister op de injectieplaats aan.
Aandachtspunten
- De Gonal F injectie wordt eenmaal per dag toegediend op een vast tijdstip tussen 18.00 - 24.00 uur.
- Geef alle gebruikte naalden en pennen aan het einde van de behandeling af bij de Radboudapotheek of bij de gemeente (bij het chemisch/risicovol afval). Overig materiaal kan bij het gewone huisafval.
-
Fostimon
Fostimon wordt geleverd in ampullen van 75 en 150e ampullen in een speciale set met naalden en instructie. Dit medicijn hoeft niet in de koelkast en bewaart u beneden de 25°C. Echter wordt de medicatie voor twee dagen bereid, dan bewaart u een deel in de koelkast voor de volgende niet langer dan 24 uur.
Voorbereiding
• Was uw handen, zorg voor een schoon werkveld.
- Een flacon met Fostimon-poeder
- Een voorgevulde spuit met oplosmiddel
- Een lange naald voor het klaarmaken van de injectie
- Een dunne naald voor subcutane injectie• Verwijder het aluminium lipje van de flacon met oplosmiddel en van de flacon met Fostimon poeder
• Plaats de dikke, lange naald op de spuit. Houd hierbij alleen de beschermdop van de naald vast en niet de naald zelf, zodat deze steriel blijft.
• Haal de beschermdop van de grote naald.
• Prik de naald loodrecht door het rubberen dopje van de flacon met het oplosmiddel. Zuig de vloeistof uit de flacon op in de spuit.
• Spuit het oplosmiddel in de flacon met Fostimon-poeder. Prik hiervoor de naald loodrecht
door het rubberen dopje van de flacon. Richt op de zijkant van de flacon om vorming van luchtbellen te
voorkomen. Het poeder zal nu snel oplossen.
Niet schudden, hierdoor kan schuim ontstaan.
Indien u meerdere flacons heeft voorgeschreven, zuig dan de gehele oplossing uit de flacon en spuit deze in de volgende flacon met poeder. Herhaal dit totdat de juiste hoeveelheid medicatie verkregen is.Met 1 voorgevulde spuit mag u maximaal 3 ampullen oplossen!
Kijk op uw schema hoeveel oplossing u op moet zuigen.
• Trek het vloeistof level een klein stukje terug en verwissel de dikke, lange naald voor de dunne korte naald.
• Haal de beschermdop van de naald en houd de spuit rechtop waarbij de naald omhoog wijst.
• Tik zachtjes tegen de spuit totdat alle lucht bovenin de spuit zit. Duw nu zachtjes de meeste
lucht uit de spuit. Het is niet erg als er een klein beetje lucht in de spuit achterblijft.Injectie
• Desinfecteer (ontsmet) de huid.
• Haal de plastic beschermhoes van de naald. Neem een huidplooi van het bovenbeen of de onderbuik tussen duim en wijsvinger.
• Steek de naald recht in de huidplooi (onder een hoek van ongeveer 90°).
• Spuit de inhoud van de spuit langzaam onder de huid.
• Trek spuit en naald met een snelle beweging terug uit de huid.
• Wrijf de injectieplaats goed na met een gaasje.
• Breng zo nodig een pleister op de injectie plaats aan.Aandachtspunten
• Fostimon wordt eenmaal per dag toegediend op een vast tijdstip tussen 18.00 - 24.00 uur.
•Geef alle gebruikte naalden en ampullen aan het einde van de behandeling af bij de Radboudapotheek of bij de gemeente (bij het chemisch/risicovol afval). Overig materiaal kan bij het gewone huisafval.
Op de website van de fabrikant vind u instructie filmpjes
-
Meriofert wordt geleverd in ampullen van 75 en 150e ampullen in een speciale kit met naalden en instructie. Dit medicijn hoeft niet in de koelkast en bewaart u beneden de 25°C. Echter wordt de medicatie voor twee dagen bereid, dan bewaart u een deel in de koelkast voor de volgende niet langer dan 24 uur.
Voorbereiding
• Was uw handen.
- Een flacon met Meriofert spuit-poeder
- Een voorgevulde spuit met oplosmiddel
- Een lange naald voor het klaarmaken van de injectie
- Een dunne naald voor subcutane injectie• Verwijder het aluminium lipje van de flacon met oplosmiddel en van de flacon met Meriofert-poeder
• Plaats de dikke, lange naald op de spuit. Houd hierbij alleen de beschermdop van de naald vast en niet de naald zelf, zodat deze steriel blijft.
• Haal de beschermdop van de grote naald.
• Prik de naald loodrecht door het rubberen dopje van de flacon met het oplosmiddel. Zuig de vloeistof uit de flacon op in de spuit.
• Spuit het oplosmiddel in de flacon met Meriofert-poeder. Prik hiervoor de naald loodrecht
door het rubberen dopje van de flacon. Richt op de zijkant van de flacon om vorming van luchtbellen te
voorkomen. Het poeder zal nu snel oplossen.
Niet schudden, hierdoor kan schuim ontstaan.
Indien u meerdere flacons heeft voorgeschreven, zuig dan de gehele oplossing uit de flacon en spuit deze in de volgende flacon met poeder. Herhaal dit totdat de juiste hoeveelheid medicatie verkregen is.Met 1 voorgevulde spuit mag u maximaal 3 ampullen oplossen!
Kijk op uw schema hoeveel oplossing u op moet zuigen.
• Trek het vloeistof level een klein stukje terug en verwissel de dikke, lange naald voor de dunne,korte naald.
• Haal de beschermdop van de naald en houd de spuit rechtop waarbij de naald omhoog wijst.
• Tik zachtjes tegen de spuit totdat alle lucht bovenin de spuit zit. Duw nu zachtjes de meeste
lucht uit de spuit. Het is niet erg als er een klein beetje lucht in de spuit achterblijft.Injectie
• Desinfecteer (ontsmet) de huid.
• Haal de plastic beschermhoes van de naald. Neem een huidplooi van het bovenbeen of de onderbuik tussen duim en wijsvinger.
• Steek de naald recht in de huidplooi (onder een hoek van ongeveer 90°).
• Spuit de inhoud van de spuit langzaam onder de huid.
• Trek spuit en naald met een snelle beweging terug uit de huid.
• Wrijf de injectieplaats goed na met een gaasje.
• Breng zo nodig een pleister op de injectie plaats aan.Aandachtspunten
• Meriofert wordt eenmaal per dag toegediend op een vast tijdstip tussen 18.00 - 24.00 uur.
•Geef alle gebruikte naalden en ampullen aan het einde van de behandeling af bij de Radboudapotheek of bij de gemeente (bij het chemisch/risicovol afval). Overig materiaal kan bij het gewone huisafval.
-
Spuitinstructie Ovaleap
Bij Ovaleap worden ampullen van 300E, 450E en 900E gebruikt. U krijgt een pen bij de levering van het medicatie pakket voor de behandeling. Ook krijgt u een bewaar etui met een instructie boekje en een link naar de website waar ook een uitgebreide instructie op te vinden is.
Bewaar ongeopende ampullen Ovaleap bij een temperatuur van 2-8°C in de koelkast, tegen licht beschermd.
Let op vervaldatum.
Voorbereiding
- Haal de Ovaleap pen ongeveer een half uur voor het spuiten uit de koelkast.
- Verwijder de groene dop van de pen.
- Schroef de patroonhouder los van de pen.
- Draai de stamper volledig naar boven
- Plaats de bovenkant van de stamper tegen de rubberen onderkant van het patroon en duw de beide onderdelen rustig tegen elkaar aan
- Verwijder het beschermpapier van het naaldje
- Schroef het naaldje op de patroonhouder
- Plaats het patroon in de patroonhouder en op elkaar schroeven.
- Controleer of de stamper nog steeds contact maakt met het patroon. Let op: alleen bij patronen van 300 en 450 eenheden. Bij een patroon van 900 eenheden zal de stap bevestiging geven.
- Zet de doseringskiezer op 12,5 (2klikjes)
- Verwijder de interne naalddop
- Schuif de injectie knop in de richting van de naald en controleer of er een druppel aan de naald komt
- Als dit het geval is, is de pen klaar voor gebruik en kunt u de dosering instellen.
- Met elke patroon kunt u meerdere keren injecteren.
De injectie
- Schroef het naaldje op de patroonhouder
- Verwijder de beschermkap en naalddop.
- Pak een huidplooi en neem de spuit in de andere hand, u mag de huid desinfecteren
- Steek de naald recht en volledig in de huid
- Schuif de injectieknop in de richting van de naald en houd deze hier tot het doseringsvenster op 0 staat.
- Wacht na 10 seconden en haal de naald weer recht uit de huid.
- De gebruikte naald weggooien en elke dag met een schone naald prikken.
- Desinfecteer het uiteinde van de pen en het rubber voordat de naald bevestigd wordt.
- Verwijder het papiertje van de naald en draai deze met het beschermkapje stevig vast op de pen.
- Verwijder de buitenste en binnenste beschermkap van de naald en houd de pen vast met de naald naar boven.
- Draai de doseringsknop op de juiste stand en controleer dit via het kijkvenster.
Aandachtspunten
- De Ovaleap injectie wordt eenmaal per dag toegediend op een vast tijdstip tussen 18.00 - 24.00 uur.
- Geef alle gebruikte naalden en pennen aan het einde van de behandeling af bij bij de gemeente (bij het chemisch/risicovol afval). Overig materiaal kan bij het gewone huisafval.
- Geopend patroon 28 dagen bij temp <25 gr C
-
Decapeptyl wordt geleverd in een verpakking van zeven voorgevulde injectiespuiten. Een spuit bevat precies de juiste dagdosering. Bewaar Decapeptyl bij een temperatuur van 2-8°C in de koelkast.
Voorbereiding
- Haal de Decapeptyl ongeveer een half uur voor het spuiten uit de koelkast.
- Was uw handen.
- Werk in een schone omgeving en zorg ervoor dat de naald steriel blijft. Raak de naald niet aan en leg de spuit alleen neer met de beschermhuls op de naald.
- Verwijder de luchtbel in de spuit niet. Door deze luchtbel wordt de volledige hoeveelheid Decapeptyl toegediend.
Injectie
- Ontsmet de huid.
- Haal het grijze dopje van de naald. Schud het spuitje zodat de luchtbel tegen het zwarte stampertje van de spuit zit. Neem een huidplooi van de onderbuik tussen duim en wijsvinger.
- Steek de naald geheel loodrecht in de huidplooi (onder een hoek van ongeveer 90°).
- Spuit de volledige inhoud vervolgens langzaam in. De luchtbel zorgt ervoor dat het laatste restje ook wordt ingespoten.
- Trek spuit en naald met een snelle beweging terug uit de huid.
- Breng eventueel een pleister op de injectie plaats aan.
Aandachtspunten
- Decapeptyl wordt eenmaal per dag toegediend op een vast tijdstip tussen 18.00 - 24.00 uur.
- Neem elke dag een andere injectieplaats in de onderbuik.
- Geef alle gebruikte spuiten aan het einde van de behandeling af bij de Radboudapotheek of bij de gemeente (bij het chemisch/risicovol afval). Overig materiaal kan bij het gewone huisafval.
- De medicatie wordt via de Radboudapotheek verzorgd en eventueel ook thuisbezorgd.
-
Orgalutran (ganirelix) 0,25 mg/0,5 ml oplossing is een kant en klare voorgevulde injectiespuit voor éénmalig gebruik. Bewaar de Orgalutran bij kamertemperatuur (maximaal 25°C), dit medicijn hoeft niet in de koelkast bewaard te worden. Houdt de flacon in de originele verpakking om het zo te beschermen tegen licht.
Voorbereiding
- Was uw handen.
- Werk in een schone omgeving en zorg ervoor dat de naald steriel blijft. Raak de naald niet aan en leg de spuit alleen neer met de beschermhuls op de naald.
- Verwijder de luchtbel in de spuit niet. Door deze luchtbel wordt de volledige hoeveelheid Orgalutran toegediend.
- Desinfecteer (ontsmet) de huid.
- Haal het dopje van de naald. Schud het spuitje zodat de luchtbel tegen het grijze stampertje van de spuit zit. Neem een huidplooi van de onderbuik tussen duim en wijsvinger.
- Steek de naald geheel loodrecht in de huidplooi (onder een hoek van ongeveer 90°).
- Spuit de volledige inhoud vervolgens langzaam in. De luchtbel zorgt ervoor dat het laatste restje ook wordt ingespoten.
- Trek spuit en naald met een snelle beweging terug uit de huid.
- Breng eventueel een pleister op de injectie plaats aan.
Aandachtspunten:
- Orgalutran moet dagelijks op een vast tijdstip tussen 18.00 – 24.00 uur geïnjecteerd worden.
- Gooi de gebruikte spuitjes in geen geval bij het huisvuil, maar verzamel de spuitjes in een afgesloten container en lever deze in bij de Radboudapotheek.
-
Fyremadel bevat ganirelix 0,25 mg/0,5 ml oplossing en is een kant en klaar injectiespuitje voor éénmalig gebruik. Bewaar de Fyremadel beneden 25°C en dit hoeft dus niet in de koelkast bewaard te worden.
Houd de flacon in de originele verpakking om het zo te beschermen tegen licht.Voorbereiding
• Was uw handen.
• Werk in een schone omgeving en zorg ervoor dat de naald steriel blijft. Raak de naald niet aan en leg de spuit alleen neer met de beschermhuls op de naald.Injectie
• Desinfecteer (ontsmet) de huid.
• Haal het dopje van de naald. Neem een huidplooi van de onderbuik tussen duim en wijsvinger.
• Steek de naald geheel loodrecht in de huidplooi (onder een hoek van ongeveer 90°).
• Spuit de volledige inhoud vervolgens langzaam in. De luchtbel zorgt ervoor dat het laatste restje ook wordt ingespoten.
• Trek spuit en naald met een snelle beweging terug uit de huid.
• Breng eventueel een pleister op de injectie plaats aan.
Aandachtspunten:
• Fyremadel moet dagelijks op een vast tijdstip tussen 18.00 – 24.00 uur geïnjecteerd worden.
• Geef alle gebruikte naalden en pennen aan het einde van de behandeling af bij de Radboudapotheek of bij de gemeente (bij het chemisch/risicovol afval). Overig materiaal kan bij het gewone huisafval. -
Gonasi wordt geleverd in ampullen hormoonpoeder van 5000e en met een voorgevulde spuit met 1ml oplosvloeistof. Gonasi mag buiten de koelkast bewaard worden.
Voorbereiding
- Was uw handen.
- Zet de te injecteren medicijnen (ampul poeder en de spuit met oplosmiddel) klaar.
- U verwijdert de lipjes van de ampul (len).
- Doe de dikste/grootste naald op de spuit. Raak daarbij het metalen gedeelte niet aan.
- Spuit het oplosmiddel voorzichtig in de ampul met poeder.
- Zuig de oplossing op in de spuit. Nu heeft u 5000e opgelost.
- Ingeval de dosering 10.000e is, herhaalt u de stap. U spuit de opgeloste vloeistof voorichtig in de tweede ampul poeder.
- Trek het vloeistoflevel een klein stukje terug en haal de dikke naald van de spuit af.
- Plaats de kleine dunne naald op de spuit. Raak daarbij het metalen gedeelte niet aan.
- Bij eventuele luchtbellen tikt u voorzichtig tegen het spuitje. Verwijder de lucht uit de spuit en vul de naald met vloeistof totdat u een kleine druppel aan de naaldpunt ziet verschijnen.
- Plaats de plastic hoes om de injectienaald.
Injectie
- Desinfecteer (ontsmet) de huid.
- Haal de plastic beschermhoes van de naald. Neem een huidplooi van het bovenbeen of de onderbuik tussen duim en wijsvinger.
- Steek de naald recht in de huidplooi (onder een hoek van ongeveer 90°).
- Spuit de inhoud van de spuit langzaam onder de huid.
- Trek spuit en naald met een vlotte beweging terug uit de huid.
- Wrijf de injectieplaats goed na met een gaasje.
- Breng zo nodig een pleister op de injectie plaats aan.
Aandachtspunten
- Geef alle gebruikte naalden aan het einde van de behandeling af bij de Radboudapotheek of bij de gemeente (bij het chemisch/risicovol afval). Ampulresten kunnen in de glascontainer, overig materiaal kan bij het gewone huisafval.
-
Ovitrelle is een grijs/groene pen en wordt geleverd met een injectienaald welke los verpakt is. Dit is een voorgevulde injectiepen voor éénmalig gebruik. Bewaar dit medicament in de koelkast (2°C - 8°C).
Voorbereiding
- Was uw handen.
- Werk in een schone omgeving en zorg ervoor dat de naald steriel blijft.
- Desinfecteer het uiteinde van de pen en het rubber voordat de naald bevestigd wordt.
- Verwijder het papiertje van de naald en draai deze met het beschermkapje stevig vast op de pen.
- Verwijder de buitenste en binnenste beschermkap van de naald en houd de pen vast met de naald naar boven.
- Raak de naald niet aan en leg hem alleen neer mét de beschermhuls op de naald.
- Draai de doseerknop door totdat u 250 in het venster ziet staan. Duw of trek niet aan de doseerknop terwijl u eraan draait.
- Desinfecteer (ontsmet) de huid.
- Haal de plastic beschermhoes van de naald. Neem een huidplooi van het bovenbeen of de onderbuik tussen duim en wijsvinger.
- Steek de naald recht in de huidplooi (onder een hoek van ongeveer 90°).
- Duw de injectieknop volledig in.
- Controleer na de injectie via het kijkvenster de stand van de pen. Na injectie moet deze op 0 staan.
- Wacht enkele tellen met het verwijderen van de pen in verband met nadruppelen. Trek vervolgens de pen met naald in een snelle beweging uit de huid.
- Breng zo nodig een pleister op de injectieplaats aan.
Aandachtspunten:
- Ovitrelle wordt volgens afspraak toegediend.
- Geef alle gebruikte naalden en pennen aan het einde van de behandeling af bij de Radboudapotheek of bij de gemeente (bij het chemisch/risicovol afval). Overig materiaal kan bij het gewone huisafval.
-
In de Rekovelle verpakking zit een vooraf gevulden injectiepen, naaldjes en gebruiksaanwijzing.
U bewaart Rekovelle in de koelkast (2°C – 8°C).
Vóór het eerste gebruik bewaren in de oorspronkelijke verpakking ter bescherming tegen licht.
REKOVELLE kan maximaal 3 maanden inclusief de periode na eerste gebruik worden bewaard bij of beneden 25°C. Het mag niet opnieuw in de koelkast worden geplaatst en moet worden vernietigd als het na 3 maanden niet gebruikt is. www.Rekovelle.nlVoorbereiding;
• Leg de materialen een half uur voor spuiten klaar
• Was uw handen
• Verwijder het papiertje van de naald en draai deze met het beschermkapje vast op de pen.
• Stel de dosering in op het doseervenster. Deze dosering heeft u van ons doorgekregen, hetzij mondeling bij IUI of OI of bij IVF/ICSI behandeling schriftelijk via uw persoonlijke behandeloverzicht.
•Verwijder de buitenste en binnenste beschermkap van de naald en houd de pen vast met de naald naar boven. Bij het eerste gebruik kunt u de pen ontluchten indien er lucht in het medicatiecompartiment zit.
Dit is niet perséé nodig, in bijsluiter staat het wel vermeld, maar hoeft niet.Injectie
•Desinfecteer (ontsmet) de huid.
•Haal de plastic beschermhoes van de naald. Neem een huidplooi van het bovenbeen of de onderbuik tussen duim en wijsvinger.
•Steek de naald recht in de huidplooi (onder een hoek van ongeveer 90°)
•Injecteer de afgesproken hoeveelheid.
•Controleer na de injectie via het doseervenster de stand van de pen. Na het injecteren moet deze op 0 staan.
•Wacht enkele tellen met het verwijderen van de pen in verband met nadruppelen. Trek vervolgens de pen met naald in een snelle beweging uit de huid.
•Breng zo nodig een pleister op de injectieplaats aan.Aandachtspunten
•Als u niet de volledige voorgeschreven dosering kunt instellen op uw pen, betekent dit niet dat er onvoldoende geneesmiddel in de pen zit.
Is de dosis hoger zijn dan 20, dan dient u eerst de spuit op 20 te zetten en eerst 20 injecteren. Check of de pen op 0 staat. Vervolgens de naald in de huid laten zitten en de resthoeveelheid injecteren
•De Rekovelle injectie wordt eenmaal per dag toegediend op een vast tijdstip tussen 18.00 - 24.00 uur.
•Geef alle gebruikte naalden en pennen aan het einde van de behandeling af bij de Radboudapotheek of bij de gemeente (bij het chemisch/risicovol afval).
Overig materiaal kan bij het gewone huisafval.
Echo
Het doel van een IVF/ICSI behandeling is om meerdere eiblaasjes te laten groeien. Om te zien hoe de eierstokken op de medicijnen reageren, worden gemiddeld twee tot drie echo’s verricht. Het kan voorkomen dat u vaker moet komen. Voor het onderzoek moet de blaas leeg zijn. Tijdens het echo onderzoek wordt de grootte van de eiblaasjes en de dikte van het baarmoederslijmvlies gemeten. Indien nodig kan er na de echo bloed geprikt worden om meer informatie te krijgen over de ontwikkeling van de eiblaasjes. Groeien er te weinig of teveel eiblaasjes? Dan adviseren we in sommige gevallen om de behandeling te stoppen en opnieuw te beginnen.
Follikelpunctie
In de eiblaasjes bevinden zich de eicellen. Het aanprikken van deze eiblaasjes wordt follikelpunctie genoemd. lees meer
Terugplaatsen van embryo('s)
Twee dagen na de follikelpunctie krijgt u telefonisch te horen of er een bevruchting heeft plaats gevonden. De embryo terugplaatsing vindt de volgende dag plaats. lees meerTerugplaatsen van embryo('s)
Twee dagen na de follikelpunctie krijgt u telefonisch te horen of er een bevruchting heeft plaats gevonden en zo ja, hoe laat u de volgende dag verwacht wordt voor de embryo terugplaatsing.De terugplaatsing van embryo(’s) vindt plaats op de derde dag na de punctie. Op de dag van de terugplaatsing krijgt u te horen hoeveel embryo’s er zijn ontstaan. Ook zal de kwaliteit van het embryo wat terug geplaatst wordt benoemd worden.
Over de kwaliteit van de overige embryo(’s) kunnen we op de dag van de terugplaatsing niets zeggen. Als u ervoor kiest om embryo’s in te vriezen dan wordt de kwaliteit op dag 5 na de punctie beoordeeld. Alleen de embryo’s die van zeer goede kwaliteit zijn kunnen worden ingevroren. U dient hiervoor een contract te ondertekenen. U krijgt via mijnRadboud en per post te horen of er embryo’s zijn ingevroren. Aan het bewaren van ingevroren embryo’s zijn jaarlijkse kosten verbonden.
Soms is er geen bevruchting of is de embryokwaliteit zodanig slecht dat er niets teruggeplaatst kan worden. In dat geval krijgt u een afspraak bij uw behandelend arts.
De terugplaatsing
De terugplaatsing vindt plaats op de punctiekamer en wordt gedaan onder geleide van een echo via de buik. Om een goed beeld te krijgen is een halfvolle tot volle blaas nodig. Dit vergemakkelijkt over het algemeen de terugplaatsing.Er wordt een speculum (eendenbek) ingebracht waarna de baarmoedermond schoon wordt gepoetst. Vervolgens wordt er een dun slangetje (de buitencatheter) via de baarmoederhals tot in de baarmoederholte gebracht. Als de catheter op zijn plek zit wordt het laboratorium gebeld. Het embryo wordt dan door de analist in een nog dunner slangetje (binnencatheter) geplaatst en naar de punctiekamer gebracht. Vervolgens wordt de binnencatheter via de buitencatheter in de baarmoeder-holte gebracht. Het embryo wordt met een zeer kleine hoeveelheid vloeistof in de baarmoederholte gespoten. Na afloop bekijkt de analist onder de microscoop of er niets in de catheter is achtergebleven. Blijkt het embryo nog in de binnencatheter te zitten dan wordt de procedure herhaald. Als de catheter “leeg” is, wordt het speculum verwijderd. U kunt zich hierna aankleden en eventueel naar het toilet.
Het is de bedoeling dat uw partner bij het terugplaatsen aanwezig is. Kan dit niet? Dan dient er schriftelijk toestemming gegeven te worden voor de terugplaatsing middels deze brief.