Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor:
  • Maag- en darmklachten zoals diarree, misselijkheid, braken, verminderde eetlust en buikpijn
  • Ontsteking van uw mondslijmvlies
  • Hoge bloeddruk
  • Hoofdpijn en duizeligheid
  • Milde haaruitval
  • Perifere neuropathie (= een veranderd gevoel of kracht in de handen/voeten) 
  • Huiduitslag
  • Bijwerkingen die u zelf niet merkt maar die uw behandelaar met bloedonderzoek controleert zijn leverfunctieafwijkingen en verlaagde bloedcellen.

Allergische reactie

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts, opgezette keel of tong en opgezette lymfeklieren is het van belang direct te stoppen met leflunomide en uw behandelaar te waarschuwen. Een overgevoeligheidsreactie ontstaat dan meestal tijdens de eerste 6-8 weken van de behandeling.

Wash-out procedure

Bij ernstige bijwerkingen zal uw behandelaar soms niet alleen leflunomide stoppen, maar ook een medicijn geven om leflunomide sneller uit uw lichaam te krijgen. Dit is een zogenaamde “wash-out procedure”.
Patiëntenzorg Behandelingen Leflunomide (Arava®) bij reumatische aandoeningen

Wat is leflunomide?

Leflunomide wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunziekten. Het is een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt door de activatie van bepaalde witte bloedcellen af te remmen. Leflunomide werkt meestal na 6 tot 12 weken. lees meer

Wat is leflunomide?

Leflunomide wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunziekten. Het wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis en artritis psoriatica. Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan waardoor een afweerreactie tegen het eigen lichaam ontstaat. Dit kan in verschillende plaatsen van het lichaam gebeuren. Bij reumatische ziekten zijn dit vaak de gewrichten.

Leflunomide is een medicijn dat deze afweerreactie onderdrukt door de activatie van bepaalde witte bloedcellen af te remen. Hierdoor wordt de productie van ontstekingsfactoren geremd. Dit leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor op de langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt. Leflunomide werkt meestal na 6 tot 12 weken. Soms duurt het echter langer. Bij sommige mensen werkt het medicijn helaas onvoldoende of helemaal niet.

Het gebruik

Leflunomide is verkrijgbaar in tabletten van 10 mg en 20 mg. U neemt meestal 1 tablet per dan in. Uw behandelaar spreekt met u af welke dosering u gaat gebruiken.

Als uw ziekte rustig is, kunt u in overleg met uw behandelaar besluiten de dosering te verlagen en eventueel zelfs te stoppen.

Bewaaradvies

De leflunomide tabletten bewaart u in de originele verpakking bij een temperatuur lager dan 30°C.

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor:
  • maag- en darmklachten
  • ontsteking van uw mondslijmvlies
  • hoge bloeddruk
  • hoofdpijn en duizeligheid
  • milde haaruitval
  • veranderd gevoel of krachten in uw handen of voeten
  • huiduitslag
  • Bijwerkingen die u zelf niet merkt maar die uw behandelaar met bloedonderzoek controleert
lees meer

Tijdens de behandeling

Als u duizelig wordt van leflunomide, mag u niet autorijden. Leflunomide is namelijk schadelijk voor het ongeboren kind. Zowel vrouwen als mannen krijgen het advies om tijdens de behandeling met leflunomide voor een betrouwbare anticonceptie te zorgen. lees meer

Tijdens de behandeling

Andere medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegels van leflunomide en/of sommige bijwerkingen van het middel beïnvloeden. Ook kan leflunomide de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden. In combinatie met rosuvastatine mag u niet meer dan 10 mg leflunomide eenmaal per dag gebruiken. Wees daarnaast voorzichtig met andere cholesterol verlagers (zogenoemde statinen), methotrexaat, rifampicine, paclitaxel, pioglitazon, theofylline, ciprofloxacine, indometacine, furosemide, ethinylestradiol en levonorgestrel. Overleg met uw behandelaar bij verandering van uw medicatiegebruik.

Alcohol

In combinatie met leflunomide wordt het risico op leverfunctiestoornissen verhoogd. Overleg met uw eigen behandelaar of gebruik van alcohol met mate is toegestaan.

Autorijden

Er is doorgaans geen bezwaar tegen autorijden tijdens het gebruik van leflunomide. Leflunomide kan als bijwerking duizeligheid veroorzaken. Als dit bij u het geval is, mag u niet autorijden. Overleg dan met uw behandelaar.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Er zijn geen aanvullende maatregelen nodig bij operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen. Informeer wel altijd uw behandelaar over uw medicatiegebruik.

Reizen

Bij reizen naar het buitenland raden we u aan een actueel overzicht van uw medicijnen mee te nemen. Dit is het medicatie paspoort. Het medicatie paspoort is verkrijgbaar bij uw apotheek of eventueel bij uw behandelaar.

Vaccinaties

Omdat u een reumatische ziekte heeft en reuma medicijnen gebruikt, adviseren wij u om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts.

Heeft u een vaccinatie nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw reumatoloog, apotheek of huisarts. 

Heeft u plannen om in de toekomst een verre reis te maken, dan raden wij u aan dit met uw behandelaar te bespreken vóór het starten van leflunomide. Dit vanwege een mindere effectiviteit van bepaalde vaccinaties tijdens het gebruik van leflunomide.

Wij raden de vaccinatie met een verzwakt levend vaccin, zoals bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG af tijdens het gebruik van leflunomide.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt.
Als u plannen heeft om in de nabije toekomst zwanger te worden of onverwacht zwanger bent, adviseren wij u dit direct kenbaar te maken aan uw behandelaar. Leflunomide is namelijk schadelijk voor het ongeboren kind. Zowel vrouwen als mannen krijgen het advies om tijdens de behandeling met leflunomide voor een betrouwbare anticonceptie te zorgen. Na het stoppen met leflunomide moet u de anticonceptie minimaal 2 jaar voortzetten. Bij een actuele kinderwens kan deze periode verkort worden door een zogenaamde ‘wash-out procedure’. Hierbij krijgt u een bepaald medicijn toegediend. Dit medicijn zorgt ervoor dat de nog in uw lichaam aanwezige leflunomide versneld wordt uitgescheiden. Leflunomide mag niet worden gebruikt tijdens borstvoeding.

Zonlicht

Beperk tijdens het gebruik van leflunomide de blootstelling aan zonlicht en Uv-straling door het dragen van beschermende kleding en/of het gebruik zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Wij raden u af om onder de zonnebank te gaan.

Controles

Vóór en na het starten van leflunomide moet u uw bloed laten controleren. Dit zal in het begin regelmatig nodig zijn om in de gaten te houden hoe uw lichaam op het medicijn reageert. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig uw bloeddruk laten controleren. lees meer

Controles

Vóór en na het starten van leflunomide moet u uw bloed laten controleren. Dit zal in het begin regelmatig nodig zijn om in de gaten te houden hoe uw lichaam op het medicijn reageert. Bij verandering van de dosering of afwijkende bevindingen, kan het zijn dat u extra op controle moet komen. Daarnaast moet u uw bloeddruk laten controleren. Leflunomide kan soms tot verhoging van de bloeddruk leiden. Uw behandelaar spreekt met u af door wie of waar die bloeddrukcontroles worden gedaan. Vaak zal dit bij uw huisarts plaatsvinden.

Aandoeningen

  • Artritis psoriatica bestaat uit twee ziekten: psoriasis en artritis. Psoriasis is een auto-immuunziekte van de huid. Artritis is een chronische gewrichtsontsteking.

    naar de aandoening


Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet