Bad-PUVA gehele lichaam

Voordat de PUVA-behandeling start, bepaalt de lichtarts of u een lichttest krijgt om de gevoeligheid van uw huid voor het licht te bepalen. Voor de behandeling gaat u eerst 15 minuten in een warm waterbad.

lees meer

Bad-PUVA gehele lichaam


 • Voordat de PUVA-behandeling start, bepaalt de lichtarts of u een lichttest krijgt om de gevoeligheid van uw huid voor het licht te bepalen. Voor deze lichttest gaat u eerst in een warm waterbad met psoralenen. Dit is een vloeistof die de huid gevoeliger maakt voor het UV-A licht. Na het bad, dept u uw huid droog. U trekt luchtige, maar bedekkende kleding aan en draagt een UV-bril om uw ogen te beschermen. U staat in de lichtcabine en alleen een testreeks laag op uw rug wordt belicht met UV-A.

  Aflezen test
  Drie dagen na de lichttest beoordeelt de verpleegkundige de gevoeligheid van uw huid op basis van roodheid. Op deze dag start ook de eerste behandeling.

  Huid beschermen
  Na de test bent u 24 uur gevoelig voor licht in- en buitenshuis. Ook achter vensterglas bijvoorbeeld in de auto. Draag bedekkende kleding, handschoenen en sokken.


Lokale bad-PUVA handen en/of voeten

Bij lokale bad-PUVA is geen lichttest nodig. Voor lokale bad-PUVA gaat u uitsluitend met uw handen en/of voeten 15 minuten in een warm waterbad met psoralenen.

lees meer

Lokale bad-PUVA handen en/of voeten


 • Bij lokale bad-PUVA is geen lichttest nodig. U start meteen met de belichting na het intakegesprek.
   


Bijwerkingen

Langdurige blootstelling aan UV-A licht kan een versnelde veroudering van uw huid en huidkanker veroorzaken. Ook langdurige lichttherapie kan deze risico’s verhogen. Vraag advies aan uw arts als er ongewone plekjes op uw huid voorkomen.

lees meer

Bijwerkingen

Langdurige blootstelling aan UV-A licht kan een versnelde veroudering van uw huid en huidkanker veroorzaken. Ook langdurige lichttherapie kan deze risico’s verhogen. Vanzelfsprekend streven we ernaar het risico op huidkanker en veroudering van de huid zoveel mogelijk te beperken. Vraag advies aan uw arts als er ongewone plekjes op uw huid voorkomen.

Bij de behandeling kunnen verbrandingen optreden. Het is belangrijk dat u eventuele roodheid van de huid meldt bij de verpleegkundige. We kunnen het belichtingsschema dan aanpassen.

Leefregels

Tot 24 uur na de behandeling moet u uw huid beschermen tegen zonlicht. Als u zonlicht niet kunt vermijden, bescherm uw huid dan met hoed/pet, kleding, handschoenen, sokken of zonnebrandcrème.

lees meer

Leefregels

 • Tot 24 uur na de behandeling moet u uw huid beschermen tegen zonlicht. Als u zonlicht niet kunt vermijden, bescherm uw huid dan met hoed/pet, kleding, handschoenen, sokken of zonnebrandcrème. Overleg het gebruik van crème altijd met uw arts.
 • Vensterglas biedt geen bescherming tegen UV-A licht van de zon. Daarom is het belangrijk dat u ook binnenshuis en in de auto uw huis beschermt tegen zonlicht.
 • Tijdens de behandeling mag u niet zonnebaden of gebruik maken van zonnebank, hoogtezon of solarium. Als u op vakantie gaat naar een zonnig land, moeten we de behandeling een week voor vertrek stopzetten.
 • Bent u verhinderd? Geef dit dan aan ons door.

Droge huid

Tijdens de PUVA behandeling kan uw huid uitdrogen. U kunt uw huid zonder bezwaar invetten. De arts of verpleegkundige adviseert u hierover. Tot 2 uur voor de behandeling mag u uw huid niet invetten.

Baden en douchen

Er is tijdens de behandelingsperiode geen bezwaar tegen het nemen van een bad of een douche. Uw huid kan wel wat meer uitdrogen bij te veel baden of douchen.

Zwangerschap

Het is niet bekend of psoralenen schadelijk zijn voor het nageslacht. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. De arts adviseert een goede, betrouwbare anticonceptie te gebruiken vanaf het moment dat u wordt behandeld tot 3 maanden na de PUVA-behandeling. Raadpleeg zonodig uw huisarts omtrent anticonceptie. Als u een zwangerschap overweegt, overleg dan eerst met uw dermatoloog.