Bad-PUVA

Voor de BadPUVA-behandeling gaat u 15 minuten in een warm waterbad. Daarna dept u uw huid droog en start de belichting in een lichtcabine of onder de deelbelichters voor handen en/of voeten. Wanneer uw hele lichaam wordt behandeld, bepaalt uw behandelend arts de startdosis passend bij uw huidaandoening en huidtype.

Neemt u na het inchecken via de aanmeldzuil plaats in de wachtkamer. Zodra uw oproepcode en kamernummer op het informatiescherm verschijnt, mag u doorlopen naar het kamernummer. De verpleegkundige begeleidt u verder naar de lichtkabine.


Contact

Behandelunit Dermatologie

ma t/m vrij, 08.00 – 17.00 uur
Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Over de behandeling


Voorbereiding

Neem bij elke belichting de voorgeschreven onderhoudszalf mee, zodat u uw huid na elke behandeling kunt invetten. Smeer vanaf 2 uur vóór de belichting uw huid niet meer in met een vette zalf. Extra afdouchen voor een lichtbehandeling is niet nodig. Daarnaast adviseren wij u om uw sieraden en/of horloge af te doen. Neem bij totale bad-Puva ook een badjas en -slippers mee.

Tijdens de behandeling

Voordat de belichting start, gaat u eerst 15 minuten in een warm waterbad met psoralenen. Dit is een vloeistof, die de huid gevoeliger maakt voor het UV-A licht. De verpleegkundige stelt de lichtcabine in. U gaat daarna in de lichtcabine staan en drukt vervolgens zelf op de startknop om de belichting te starten. lees meer

Tijdens de behandeling

Op de dag van uw behandeling meldt u zich aan bij de aanmeldzuil. U kunt plaatsnemen in de wachtkamer, waar de verpleegkundige u zal ophalen. De verpleegkundige brengt u naar de lichtcabine (zie afbeeldingen hieronder). U krijgt informatie en instructies over de belichting, uw huid en de zalven die na de belichting worden gesmeerd.

Bad-PUVA gehele lichaam

Voordat de belichting start, gaat u eerst 15 minuten in een warm waterbad (37-38 graden) met psoralenen. Dit is een vloeistof, die de huid gevoeliger maakt voor het UV-A licht. Na het bad hoeft u niet te douchen, maar dept u meteen uw huid droog. U krijgt van de verpleegkundige een nauwsluitende UV-bril om uw ogen tegen het UV-licht te beschermen. Mannelijke patiënten krijgen een wegwerpbare stringslip. Uw gezicht kan worden afgedekt met een lichtkap. De verpleegkundige stelt samen met u de lichtcabine in. U gaat in de lichtcabine staan en drukt vervolgens zelf op de startknop om de belichting te starten.

Lokale bad-PUVA 

Voor lokale bad-PUVA gaat u uitsluitend met uw handen en/of voeten 15 minuten in een warm waterbad (37-38 graden) met psoralenen. Dit is een vloeistof die uw huid gevoelig maakt voor het UV-A licht. Na het bad, dept u uw huid droog. Vervolgens belichten we uw handen en/of voeten met afzonderlijke deelbelichters. Op de afbeeldingen hieronder ziet u de deelbelichters. Tijdens de belichting draagt u een UV-bril om uw ogen te beschermen tegen het UV-licht. Na de behandeling smeert u uw huid in met onderhoudszalf bijvoorbeeld unguentum cetomacrogolis.

Duur van de belichting

De belichting duurt de eerste keer enkele seconden. De tijdsduur wordt iedere volgende behandeling verlengd. De mate waarin is afhankelijk van de reactie van uw huid.

Duur van de behandeling

We behandelen u 2 keer per week (maandag en donderdag of dinsdag en vrijdagochtend). Deze combinatie van dagen is van belang, omdat de BadPUVA pas na 72 uur is uitgewerkt. De totale behandelperiode duurt ongeveer 2 tot 3 maanden. Als we uw hele lichaam behandelen, volgt om de 6-8 weken een controleafspraak bij uw arts. Het is heel belangrijk dat u de behandeling niet of zo weinig mogelijk onderbreekt.


Na de behandeling

Nadat uw huid in aanraking is geweest met badwater en psoralenen, bent u op deze lichaamsdelen 24 uur gevoelig voor licht in- en buitenshuis. Bedek de lichaamsdelen die zijn behandeld met bijvoorbeeld bedekkende kleding, handschoenen en sokken. lees meer

Na de behandeling

Naast de belichting, is het onderhouden van de huid met een onderhoudszalf van belang. Het advies is de huid met een vette zalf, bijvoorbeeld unguentum cetomacrogolis, in te smeren. 

Nadat uw huid in aanraking is geweest met badwater en psoralenen, bent u op deze lichaamsdelen 24 uur gevoelig voor licht in- en buitenshuis. Ook achter vensterglas bijvoorbeeld in de auto. Is uw hele lichaam in aanraking geweest met badwater en psoralenen, draag dan bedekkende kleding, handschoenen en sokken. Zijn alleen uw handen en/of voeten hiermee behandeld, dan hoeft u alleen deze lichaamsdelen te beschermen. U ontvangt van de behandelunit een paar katoenen handschoenen. Let op: alleen de delen van uw huid die zijn voorbehandeld met badwater en psoralenen, zijn gevoelig voor het licht.


Bijwerkingen

Langdurige blootstelling aan UV-A licht kan een versnelde veroudering van uw huid en huidkanker veroorzaken. Ook langdurige lichttherapie kan deze risico’s verhogen. Vraag advies aan uw arts als er ongewone plekjes op uw huid voorkomen. lees meer

Bijwerkingen

Langdurige blootstelling aan UV-A licht kan een versnelde veroudering van uw huid en huidkanker veroorzaken. Ook langdurige lichttherapie kan deze risico’s verhogen. Vanzelfsprekend streven we ernaar het risico op huidkanker en veroudering van de huid zoveel mogelijk te beperken. Vraag advies aan uw arts als er ongewone plekjes op uw huid voorkomen. Ook als u last heeft van jeuk, roodheid en huiduitslag.


Bij ernstige verbranding neemt u telefonisch contact op met: (024) 361 32 80. Bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur. ’s Avonds, in het weekend en op feestdagen volgt u het doorkiesmenu.


Leefregels

Alle lichaamsdelen die in het badwater met psoralenen hebben gezeten, zijn tot 24 uur na de behandeling gevoelig voor het licht in- en buitenshuis. Ook achter vensterglas, bijvoorbeeld in de auto. lees meer

Leefregels

  • Alle lichaamsdelen die in het badwater met psoralenen hebben gezeten, zijn tot 24 uur na de behandeling gevoelig voor het licht in- en buitenshuis. Vensterglas biedt geen bescherming tegen UV-A licht van de zon. Daarom is het belangrijk dat u ook binnenshuis en in de auto uw huid beschermt tegen zonlicht.
  • Als u zonlicht niet kunt vermijden, bescherm uw huid dan met hoed/pet, kleding, handschoenen, of sokken. Smeert u ook een zonnebrandcrème als u naar buiten gaat op zonnige dagen. Overleg het gebruik van crème altijd met uw arts.
  • Tijdens de behandeling mag u niet zonnebaden of gebruik maken van zonnebank, hoogtezon of solarium. Als u op vakantie gaat naar een zonnig land, moeten we de behandeling een week voor vertrek stopzetten.
  • Bent u verhinderd? Geef dit dan aan ons door.

Droge huid

Tijdens de bad-PUVA behandeling kan uw huid uitdrogen. U kunt uw huid zonder bezwaar invetten. De arts of verpleegkundige adviseert u hierover. Tot 2 uur voor de behandeling mag u uw huid niet invetten.

Baden en douchen

Er is tijdens de behandelingsperiode geen bezwaar tegen het nemen van een bad of een douche. Uw huid kan wel wat meer uitdrogen bij te veel baden of douchen. Extra afdouchen voor een lichtbehandeling is niet nodig.

Zwangerschap

Het is niet bekend of psoralenen schadelijk zijn voor het nageslacht. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Wij adviseren u een goede, betrouwbare anticonceptie te gebruiken vanaf het moment dat u wordt behandeld tot 3 maanden na de bad-PUVA behandeling. Raadpleeg zonodig uw huisarts omtrent anticonceptie. Als u een zwangerschap overweegt, overleg dan eerst met uw behandelend arts.

Meer informatie


Behandelunit Dermatologie

Sommige dermatologische behandelingen zijn arbeids- en tijdsintensief. Deze verrichten we op de behandelunit Dermatologie.

lees meer

Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678

bekijk route

Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678

Afspraak verzetten

Bent u verhinderd, ziek, heeft u last van koorts, is er een wijziging van medicatie of heeft u last van verbranding? Neem dan vóór de belichting contact met ons op via (024) 361 32 80 of stuur een bericht in mijnRadboud.
  • Medewerkers
  • Intranet