Leefregels

 • Alle lichaamsdelen die in het badwater met psoralenen hebben gezeten, zijn tot 24 uur na de behandeling gevoelig voor het licht in- en buitenshuis. Vensterglas biedt geen bescherming tegen UV-A licht van de zon. Daarom is het belangrijk dat u ook binnenshuis en in de auto uw huid beschermt tegen zonlicht.
 • Als u zonlicht niet kunt vermijden, bescherm uw huid dan met hoed/pet, kleding, handschoenen, of sokken. Smeert u ook een zonnebrandcrème als u naar buiten gaat op zonnige dagen. Overleg het gebruik van crème altijd met uw arts.
 • Tijdens de behandeling mag u niet zonnebaden of gebruik maken van zonnebank, hoogtezon of solarium. Als u op vakantie gaat naar een zonnig land, moeten we de behandeling een week voor vertrek stopzetten.
 • Bent u verhinderd? Geef dit dan aan ons door.

Droge huid

Tijdens de PUVA behandeling kan uw huid uitdrogen. U kunt uw huid zonder bezwaar invetten. De arts of verpleegkundige adviseert u hierover. Tot 2 uur voor de behandeling mag u uw huid niet invetten.

Baden en douchen

Er is tijdens de behandelingsperiode geen bezwaar tegen het nemen van een bad of een douche. Uw huid kan wel wat meer uitdrogen bij te veel baden of douchen.

Zwangerschap

Het is niet bekend of psoralenen schadelijk zijn voor het nageslacht. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Wij adviseren u een goede, betrouwbare anticonceptie te gebruiken vanaf het moment dat u wordt behandeld tot 3 maanden na de PUVA-behandeling. Raadpleeg zonodig uw huisarts omtrent anticonceptie. Als u een zwangerschap overweegt, overleg dan eerst met uw dermatoloog.

Bad-PUVA gehele lichaam

Voordat de BadPUVA-behandeling begint, bepaalt de lichtarts de startdosis passend bij uw huidaandoening en huidtype. Voor de behandeling gaat u 15 minuten in een warm waterbad. Daarna dept u uw huid droog en start de belichting in een lichtcabine of onder de lichtpanelen voor handen en/of voeten.

lees meer

Bad-PUVA gehele lichaam


 • Intake lichtarts 

  Voordat de BadPUVA-behandeling start volgt eerst een intakegesprek met de lichtarts. De arts zal uw huid opnieuw beoordelen, u duidelijk informeren over de lichtbehandeling, het gebruik van zalven en eventuele medicatie naast de belichting. Daarna zal de arts aan de hand van uw huidaandoening en huidtype de startdosis in aantal joules bepalen.

  Intake lichtverpleegkundige

  Aansluitend volgt een intakegesprek met de lichtverpleegkundige. De verpleegkundige zal u praktische informatie geven en afspraken inplannen voor de belichtingen en controle bij de lichtarts. U start meteen op de dag van intake met de eerste belichting.

  Voor de behandeling

  Voor de behandeling mag u 2 uur van te voren uw huid niet invetten met onderhoudszalf. Daarnaast is het advies uw sieraden en/of horloge af te doen.
   


Lokale bad-PUVA handen en/of voeten

Bij lokale bad-PUVA is geen lichttest nodig. Voor lokale bad-PUVA gaat u uitsluitend met uw handen en/of voeten 15 minuten in een warm waterbad met psoralenen.

lees meer

Lokale bad-PUVA handen en/of voeten

Behandeling

Voor lokale bad-PUVA gaat u uitsluitend met uw handen en/of voeten 15 minuten in een warm waterbad (37-38 graden) met psoralenen. Dit is een vloeistof die uw huid gevoelig maakt voor het UV-A licht. Na het bad, dept u uw huid droog. Vervolgens belichten we uw handen en/of voeten met afzonderlijke deelbelichters. Op de afbeeldingen hieronder ziet u de deelbelichters. Tijdens de belichting draagt u een UV-bril om uw ogen te beschermen tegen het UV-licht. Na de behandeling smeert u uw huid in met onderhoudszalf bijvoorbeeld Unguentum Cetomacrogolis.

Huid beschermen
Trek na de behandeling katoenen handschoenen aan en/of sokken om uw huid te beschermen. Na de behandeling met psoralenen in het badwater, zijn uw handen en/of voeten 24 uur gevoelig voor licht in- en buitenshuis. Ook achter vensterglas, bijvoorbeeld in de auto. Let op, alleen de delen van uw huid die zijn voorbehandeld met badwater en psoralenen, zijn gevoelig voor het licht.

Duur van de belichting
De belichting duurt  de eerste keer enkele seconden. De tijdsduur wordt iedere volgende behandeling verlengd. De mate waarin is afhankelijk van de reactie van uw huid.

Duur van de behandeling
We behandelen u 2 keer per week (maandag en donderdag of dinsdag en vrijdagochtend). De totale behandelperiode duurt ongeveer 2 tot 3 maanden. Het is heel belangrijk dat u de behandeling niet of zo weinig mogelijk onderbreekt.


Bijwerkingen

Langdurige blootstelling aan UV-A licht kan een versnelde veroudering van uw huid en huidkanker veroorzaken. Ook langdurige lichttherapie kan deze risico’s verhogen. Vraag advies aan uw arts als er ongewone plekjes op uw huid voorkomen.

lees meer

Bijwerkingen

Langdurige blootstelling aan UV-A licht kan een versnelde veroudering van uw huid en huidkanker veroorzaken. Ook langdurige lichttherapie kan deze risico’s verhogen. Vanzelfsprekend streven we ernaar het risico op huidkanker en veroudering van de huid zoveel mogelijk te beperken. Vraag advies aan uw arts als er ongewone plekjes op uw huid voorkomen.

Bij de behandeling kunnen verbrandingen optreden. Het is belangrijk dat u eventuele roodheid van de huid meldt bij de verpleegkundige. We kunnen het belichtingsschema dan aanpassen.

Leefregels

Alle lichaamsdelen die in het badwater met psoralenen hebben gezeten, zijn tot 24 uur na de behandeling gevoelig voor het licht in- en buitenshuis. Ook achter vensterglas, bijvoorbeeld in de auto.

lees meer