Over de behandeling

Patiënten met hartfalen en een verhoogd risico op een open hartklepoperatie komen in aanmerking voor de Mitraclipbehandeling. De behandeling vindt plaats op de afdeling Hartkatheterisatie van het Radboudumc.

Contact

Polikliniek Cardiologie

(024) 361 93 50

Lekkage van de mitralisklep

De mitralisklep bevindt zich tussen de linker hartkamer en de linker boezem. Een gezonde mitralisklep gaat goed open en sluit volledig. Lekkage van de mitralisklep (mitralisklepinsufficiëntie) ontstaat als de mitralisklep niet meer volledig sluit.

lees meer

Lekkage van de mitralisklep

De mitralisklep bevindt zich tussen de linker hartkamer en de linker boezem. Een gezonde mitralisklep gaat goed open en sluit volledig. Lekkage van de mitralisklep (mitralisklepinsufficiëntie) ontstaat als de mitralisklep niet meer volledig sluit. Dit kan komen door:
 • Een verminderde pompfunctie van de linker hartkamer. Hierdoor wordt de klepring van de mitralisklep wijder.
 • Slijtage, verslapping of verkalking van de bladen van de mitralisklep. Bij lekkage van de mitralisklep lekt het bloed gedeeltelijk vanuit de linker kamer terug in de linker boezem. Een deel van het bloed stoomt hierbij de verkeerde kant op. Het hart moet harder werken, omdat het moeilijker is dan normaal om het bloed goed door het lichaam te pompen.
Typische klachten kunnen zijn:
 • moeheid
 • kortademigheid
 • verminderde conditie
 • vocht rondom de enkels

Voor de behandeling

U krijgt thuis telefonisch bericht over wanneer en waar uw opname is. U krijgt dan ook te horen of u een paar dagen voor de behandeling met bepaalde medicijnen moet stoppen.

lees meer

Voor de behandeling

U krijgt thuis telefonisch bericht over wanneer en waar uw opname is. U krijgt dan ook te horen of u een paar dagen voor de behandeling met bepaalde medicijnen moet stoppen. Na overleg met de arts mag u voor deze behandeling tijdelijk stoppen met bloedverdunners. Het is belangrijk dat u bij de opname alle medicijnen die u gebruikt, meeneemt. Denk verder aan een shirt, pyjama, toilettenspullen, badjas, slippers en iets om te lezen.

Opname

U kunt zich op de dag van de opname melden op het afgesproken tijdstip op de verpleegafdeling Cardiologie (C4C, Route 747). Na kennismaking met de verpleegkundige krijgt u informatie over de behandeling. We maken een hartfilm en we meten uw bloeddruk, pols en temperatuur. Verder brengen we een infuusnaald in uw arm. Dit infuus gebruiken we om eventueel bloed af te nemen en medicijnen toe te dienen. Zo krijgt u voor en na de behandeling antibiotica via de infuusnaald. 

Verhindering

Als u op de afgesproken tijd niet kunt komen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Hartkatheterisatie via telefoonnummer: (024) 36 145 35.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De behandeling

De behandeling vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose). De arts plaatst de Mitraclip als een soort wasknijpertje op de klepbladen van de mitralisklep. De behandeling duurt ongeveer 4 uur.

lees meer

De behandeling

Omdat de behandeling onder algehele anesthesie (narcose) plaatsvindt, moet u vanaf 6 uur voor de behandeling nuchter blijven. Als u contactlenzen draagt vragen wij u deze voor de behandeling uit te doen. Voor het vertrek naar de afdeling Hartkatheterisatie krijgt u een operatiejas aan. U draagt geen onderbroek, omdat beide liezen vrij toegankelijk moeten zijn.  Zodra u onder narcose bent, brengt de arts een blaaskatheter in. Dit is om u goed te kunnen bewaken. Voor de behandeling kunnen we u een rustgevend medicijn geven. U kunt zelf beslissen of u dit gebruikt. We raden familie aan om tijdens de behandeling in de buurt te blijven. Zij kunnen wachten in de familiekamer van de Intensive Care of Cardio Care Unit.
 
Als u onder narcose bent, prikt de cardioloog een ader aan in de lies en schuift een katheter met een clipje door die ader heen naar de rechter boezem. Via een gat in het boezemtussenschot bereikt de arts de linker boezem. De arts plaatst de Mitraclip als een soort wasknijpertje op de klepbladen van de mitralisklep. De klepbladen worden hierdoor naar elkaar toe gebracht, waardoor het lekken van de klep vermindert. De behandeling duurt ongeveer 4 uur. Daarna gaat u ter observatie voor één nacht naar de Intensive Care of meteen naar de Cardio Care Unit. 

Mogelijke complicaties en risico’s

De behandeling heeft niet veel risico’s. Er bestaat een zeer kleine kans op de volgende complicaties.
 • Een TIA (een tijdelijke beroerte) of een herseninfarct.
 • Een bloeduitstorting (hematoom) in de lies of een nabloeding van de liesader.
 • Een infectie.
 • Boezemfibrilleren. Omdat de behandeling in de boezems plaatsvindt, kunnen deze geprikkeld raken. Hierdoor wordt het hartritme onregelmatig. Dit behandelen we met medicijnen.
 • Bij medische/technische problemen kan een spoedoperatie nodig zijn. De kans hierop is zeer klein.

Na de behandeling

Na de behandeling nemen we u op de Intensive Care (IC) of Cardio Care Unit (CCU) op. Na 5 tot 7 dagen kunt u naar huis. Ongeveer 70% van de patiënten merkt verbetering van hun hartklachten.

lees meer

Na de behandeling

Tijdens de procedure wordt u kunstmatig beademd. Na de behandeling nemen we u daarom op de Intensive Care (IC) of Cardio Care Unit (CCU) op. Met behulp van een monitor kunnen de artsen en de verpleegkundigen uw pols, bloeddruk en ademhaling in de gaten houden. Via verschillende infusen dienen we medicatie toe en nemen we bloed af. In uw lies heeft u een drukverband. De verpleegkundige controleert uw lies op nabloeden en controleert de doorbloeding van uw been. Het drukverband verwijderen we meestal de volgende ochtend. U rust op bed tot de volgende ochtend, waarbij u de eerste 6 uur vlak op een kussen moet liggen. Zodra de lies de volgende dag door een arts is gecontroleerd, mag uw uit bed. Het kan zijn dat u nog zuurstof nodig heeft via een neusslangetje. Ook is het mogelijk dat we uw hartritme langer moeten registreren, hiervoor draagt u een telemetrie kastje.

Naar huis

Na 5 tot 7 dagen kunt u naar huis. De ontslagdatum hangt af van het tempo van uw herstel. Voordat u met ontslag gaat of voor de eerste controle op de polikliniek maken we een echo van uw hart. We controleren dan de functie van uw hart en van de mitralisklep. De cardioloog bespreekt met u welk type bloedverdunning u moet gebruiken. Uw huisarts ontvangt een ontslagbrief met de gegevens over de behandeling. Thuis breidt u stap voor stap uw activiteiten uit. Na ongeveer 4 weken volgt een poliklinische controle. Bij tussentijdse klachten kunt u contact opnemen met uw cardioloog. Ongeveer 70% van de patiënten merkt verbetering van hun hartklachten. Minder moeheid, meer energie, minder kortademigheid en patiënten kunnen langere afstanden lopen. Merkt u weinig verschil dan is het voordeel wel dat het hartfalen niet verder toeneemt.
 
Na ontslag kunnen de volgende problemen voorkomen:
 • koorts
 • nabloeding van de lies
 • pijn in de lies
 • onregelmatige en/of snelle pols
 • Na de behandeling kunt u tijdelijk last hebben van: concentratie-, slaap-, en emotionele problemen. Deze worden veroorzaakt door de gehele behandeling.
Bij vragen en/of problemen kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling Cardiologie C4C via het telefoonnummer: (024) 361 89 65.

Algemene aandachtspunten

 • De Mitraclip geeft geen problemen bij beveiligingspoortjes in winkels en bij de douane.
 • Het ondergaan van een MRI-scan is mogelijk.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Poliplein C0, Balie B
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725 (Poliplein C0, Balie B)