Patiëntenzorg Behandelingen Nintedanib (Ofev ®) bij systemische sclerose en andere reumatische ziekten

Wat is nintedanib?

Nintedanib remt de vorming van littekenweefsel (fibrose). Dit betekent dat uw klachten minder snel verergeren. lees meer

Wat is nintedanib?

Nintedanib is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van longfibrose onder andere bij volwassenen met systemische sclerose of andere reumatische ziekten zoals reumatoïde artritis,  de ziekte van Sjögren en polymyositis. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij patiënten met longkanker.

Nintedanib remt de vorming van littekenweefsel (fibrose). Het kan de bestaande longfibrose niet verhelpen, maar het vertraagt de achteruitgang van de longfunctie. Dit betekent dat uw klachten minder snel verergeren.

Het gebruik

Nintedanib is beschikbaar in capsules van 100 en 150 mg. Meestal is de dosering 2 keer per dag één capsule van 150 mg. Laat ongeveer 12 uur tussen de inname van de capsules zitten. Neem nooit twee capsules tegelijk in. Neem de capsules bij voorkeur tijdens het eten/met wat voedsel in, met een glas water.  

Bewaaradvies

De nintedanib capsules bewaart u in de originele verpakking op een veilige, droge plek.

Wanneer mag u nintedanib zeker niet gebruiken

  • Als u allergisch bent voor pinda’s of soja.
  • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Er zijn tijdens de behandeling enkele zaken waar u rekening mee moet houden, bijvoorbeeld het gebruik van andere medicijnen of alcohol. lees meer

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Andere medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegels van nintedanib verhogen of verlagen. Daarnaast kan nintedanib in combinatie met andere medicijnen bijwerkingen geven. Dit geldt ook voor bepaalde voedingssupplementen en kruidensupplementen (zoals sint-janskruid). Meld daarom altijd bij uw behandelaar dat u met nintedanib behandeld wordt. Overleg met uw eigen behandelaar bij verandering van uw medicatie gebruik.

Geneesmiddelen die u zeker moet vermelden zijn:
  • Bloedverdunners.
  • Geneesmiddelen tegen epilepsie (zoals carbamazepine of fenytoïne).
  • Geneesmiddelen tegen infecties (zoals erytromycine, ketoconazol of rifampicine).
  • Geneesmiddelen zonder recept (zoals sint-janskruid, dit wordt gebruikt voor behandeling van depressie).

Vruchtbaarheid, zwanger worden en borstvoeding

Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Als u plannen heeft om in de nabije toekomst zwanger te worden of onverwacht zwanger bent adviseren wij u dit kenbaar te maken aan uw behandelaar. Nintedanib is namelijk schadelijk voor het ongeboren kind. Vruchtbare vrouwen krijgen het advies om tijdens de behandeling met nintedanib voor een betrouwbare anticonceptie te zorgen, en deze na staken van de nintedanib ten minste 3 maanden voort te zetten. Aangezien onbekend is of nintedanib de werkzaamheid van hormonale anticonceptiva (zoals “de pil”) vermindert, wordt een barrièremiddel (condoom) als tweede vorm van anticonceptie aangeraden.

Het is niet bekend of nintedanib in de moedermelk overgaat. U mag daarom geen borstvoeding geven als u nintedanib gebruikt.

Alcohol

Alcohol irriteert de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. Het vergroot daardoor de kans op klachten van het maagdarmstelsel. Daarom raden we aan tijdens een behandeling met nintedanib voorzichtig te zijn met het gebruik van alcohol. Overleg zo nodig met uw eigen behandelaar of gebruik van alcohol met mate is toegestaan.

Autorijden

Er is geen bezwaar tegen autorijden tijdens het gebruik van nintedanib. Nintedanib kan een kleine invloed hebben op uw rijvaardigheid, rijd geen auto als u zich misselijk voelt.

Aandoeningen waar dit medicijn bij wordt gebruikt

  • Longfibrose bij systemische sclerose.
  • Progressieve longfibrose bij reumatoïde artritis.
  • Polymyositis.
  • De ziekte van Sjögren.

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn:
  • Diarree.
  • Misselijkheid, braken.
  • Buikpijn.
  • Bloedneus.
  • Bijwerkingen, die u zelf niet merkt maar die uw behandelaar met bloedonderzoek controleert, zijn levertestafwijkingen.

Adviezen bij het optreden van diarree

Diarree is de meest voorkomende bijwerking van nintedanib. Gelukkig is dit vaak goed te behandelen.
  • Vermijd voedingsmiddelen die uw maagdarmstelsel irriteren.
  • Neem geen laxerende medicijnen (tenzij op het advies van uw behandelaar).
  • Drink voldoende.
  • Bij het ontstaan van diarree kunt u loperamide gebruiken. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Start, na overleg met uw behandelaar, met 4 mg gevolgd door 2 mg na elke keer ontlasting met een maximum van 16 mg per dag.
  • Als de diarree met het gebruik van loperamide niet vermindert, of u heeft meer dan 4 keer vaker ontlasting dan u voor het starten van nintedanib had, of u voelt zich ziek met of zonder koorts, wacht dan niet af, maar neemt contact op met uw behandelaar.

Controles

Vóór en na het starten van nintedanib moet u uw bloed laten prikken voor verder onderzoek. Dit zal in het begin regelmatig nodig zijn om in de gaten te houden hoe uw lichaam op het medicijn reageert. lees meer

Controles

Vóór en na het starten van nintedanib moet u uw bloed laten prikken voor verder onderzoek. Dit zal in het begin regelmatig nodig zijn om in de gaten te houden hoe uw lichaam op het medicijn reageert. Bij verandering van de dosering of afwijkende bevindingen zult u mogelijk extra gecontroleerd worden. Als het nodig is wordt de dosis nintedanib aangepast.

Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet