Behandeling Oorsuizen


Over de behandeling bij oorsuizen

Bij veel oorzaken van oorsuizen (tinnitus) kan de reguliere geneeskunde niet echt hulp bieden, maar medicatie, een hoortoestel, een tinnitusmaskeerder en gehoor- en/of tinnitusrevalidatie behoren tot de mogelijkheden.


Voorbereiden Wat kunt u zelf doen?

Vertel aan mensen in uw directe omgeving waar u last van heeft en laat u informeren, om te begrijpen wat oorsuizen is en hoe u ermee om kunt gaan.

lees meer

Voorbereiden Wat kunt u zelf doen?

Vertel aan mensen in uw directe omgeving waar u last van heeft en laat u informeren, om te begrijpen wat oorsuizen (tinnitus) is en hoe u ermee kunt omgaan. Zo is het bekend dat afleiding en ontspanning kunnen helpen in het omgaan met oorsuizen. Spanning en stress verhevigen vaak de klachten. Het kennisnemen van hoe anderen met tinnitus omgaan (bij de Stichting Hoormijcommissie Tinnitus en Hyperacusis), kan ook helpen om zelf een manier te vinden om het oorsuizen hanteerbaar te maken.

De behandeling Wat kunnen we doen?

Er zijn verschillende mogelijke behandelingen bij oorsuizen zoals medicatie, hoortoestellen en andere instrumenten.

lees meer over behandelingen

De behandeling Wat kunnen we doen?

Medicatie

Gevoelens van angst, wanhoop en zelfs depressie zijn bij (ernstige) klachten heel begrijpelijk, maar kunnen het proces van leren omgaan met oorsuizen belemmeren. Medicijnen om uw negatieve gevoelens meer onder controle te krijgen en/of medicijnen om beter te kunnen slapen kunnen weliswaar niet de luidheid, maar wel dat last die u ervaart van tinnitus, verminderen.

Hulpmiddelen

Bij chronische tinnitus kunt u gebruik maken van verschillende hulpmiddelen, waarmee u de aanwezige geluiden meer naar de achtergrond van uw bewustzijn kunt verplaatsen.

Hoortoestel(len)
Hoortoestellen versterken spraak- en omgevingsgeluid en dringen daardoor het oorsuizen terug. De effectiviteit hangt af van de zwaarte van het gehoorverlies en de aard en ernst van de klachten.

Tinnitusmaskeerder
Dit apparaat, dat uiterlijk op een hoortoestel lijkt, produceert ruis en kan daarmee bepaalde soorten tinnitus (meestal hoge pieptonen) draaglijker maken. Bij sommige mensen hindert de maskeerder echter het verstaan van spraak. U kunt zelf het volume van de ruis instellen.

Tinnitusinstrument
Een combinatie van hoortoestel en tinnitusmaskeerder, bedoeld voor mensen met zwaar tot zeer zwaar gehoorverlies. U kunt zelf de versterking van het toestel en het volume van de ruis instellen.

Tinnitusrevalidatie
Als u veel last heeft van tinnitus, kan de kno-arts u voor gehoor- en/of tinnitusrevalidatie doorverwijzen naar een Audiologisch Centrum. Ook bij diverse instellingen voor geestelijke gezondheidszorg is tinnitusrevalidatie mogelijk. Revalidatieprogramma's zijn gericht op het leren omgaan met oorsuizen.

Alternatieve geneeswijzen
Er zijn veel oorzaken van tinnitus waarbij de reguliere geneeskunde niet echt hulp kan bieden. Dit geldt ook voor de alternatieve geneeskunde (bijvoorbeeld homeopathie, acupunctuur en geluidstherapie). Toch zijn er mensen, die na behandeling met alternatieve therapie├źn aanmerkelijk minder last hebben van hun oorsuizen. Resultaten zijn en blijven echter zeer individueel.

Aandoening oorsuizen

Oorsuizen (tinnitus) houdt in dat u geluiden hoort die niet van buiten komen en voor anderen niet waarneembaar zijn.

naar de aandoening

Contact

Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde
(024) 361 35 06

stel een vraag

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang West
Route: 383

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 383

Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer
inloggen