Patientenzorg Behandelingen operatieve behandeling baarmoederverzakking

Wat is een baarmoederverzakking?

Een verzakking ontstaat door een verzwakking van de spieren en het bindweefsel die samen de bekkenbodem vormen. Als gevolg van deze verzwakking kan de positie van de blaas, baarmoeder, schede en endeldarm veranderen waardoor verzakkingsklachten ontstaan. lees meer

Wat is een baarmoederverzakking?

Een verzakking ontstaat door een verzwakking van de spieren en het bindweefsel die samen de bekkenbodem vormen. Als gevolg van deze verzwakking kan de positie van de blaas, baarmoeder, schede en endeldarm veranderen waardoor verzakkingsklachten ontstaan. Deze klachten bestaan uit: een zwaar gevoel of balgevoel in de schede, problemen met het ophouden van urine, problemen met plassen, problemen met de stoelgang en/of problemen met seksueel functioneren.

Wat houdt de operatie in?

De verzakte organen worden weer op de juiste plaats teruggebracht. In sommige gevallen puilen deze organen uit als een balletje in de opening van de schede. Deze operatie wordt bijna altijd vaginaal uitgevoerd. De operatie bestaat uit het ophangen van de baarmoeder met hechtingen. lees meer

Wat houdt de operatie in?

De verzakte organen (blaas, baarmoeder en/of darm) worden weer op de juiste plaats teruggebracht. In sommige gevallen puilen deze organen uit als een balletje in de opening van de schede. Deze operatie wordt bijna altijd vaginaal uitgevoerd. De operatie bestaat uit het ophangen van de baarmoeder met hechtingen.

Dit kan op twee manieren:
  • De eerste manier is de sacrospinale fixatie, waarbij met 2 onoplosbare hechtingen de baarmoedermond wordt vastgezet aan een stevige band aan de zijkant in het bekken (het sacrospinale ligament).
  • De andere manier is de Modified Manchester operatie (ook wel Manchester Fothergill procedure genoemd), waarbij de baarmoedermond wordt verwijderd. Vervolgens worden de banden van de baarmoeder zelf, die de baarmoeder verbinden met het heiligbeen en meestal uitgerekt zijn door de verzakking, ingekort en naar elkaar toe gehecht om de baarmoeder op te trekken (de sacro-uteriene ligamenten).
Uw behandelend arts heeft met u besproken of er ook tegelijkertijd een operatie moet plaatsvinden voor een blaas- of darmverzakking. Dit bestaat dan uit een correctie met oplosbare hechtingen en lichaamseigen weefsel (zogenaamde vagina voor- en/of achterwandplastiek). Er wordt hierbij geen kunststof of bekkenbodemmatje gebruikt. De operatie van een eventuele blaas- en/of darmverzakking is niet afhankelijk van het onderzoek waarbij de ophanging van de baarmoeder wordt vergeleken.
  • Medewerkers
  • Intranet