Patiëntenzorg Behandelingen Polycysteuze leverziekte

Over de behandeling

Het behandelen van polycysteuze levercysten doen we om de lever kleiner te maken. Levercysten die geen klachten geven, behandelen we niet. lees meer

Over de behandeling

Het behandelen van polycysteuze levercysten doen we om de lever kleiner te maken. Levercysten die geen klachten geven, behandelen we niet. Geven ze wel klachten, dan kunnen we u op verschillende manieren behandelen. Vaak helpen al deze behandelingen een tijdje en niet iedereen kan geopereerd worden. Voor polycysteuze levercysten zijn geen medicijnen. 

De behandeling

Heeft u één grote cyste die we via uw huid goed kunnen bereiken? Dan proberen we de inhoud van de cyste weg te zuigen. lees meer

De behandeling

Aspiratie en scleroseren

Heeft u één grote cyste die we via uw huid goed kunnen bereiken? Dan proberen we de inhoud van de cyste weg te zuigen. Als we verder niets doen, vult de cyste zich weer na een tijdje. Daarom laten we een beetje alcohol achter in de cyste. Hierdoor valt de cystewand samen en komt de cyste niet meer terug. Bij de eerste behandeling is de kans dat het lukt ongeveer zeventig procent. Bij een herhaalde behandeling is die kans twintig procent. Per keer kunnen we één of twee cysten behandelen. U kunt bloedingen en pijn krijgen door het lekken van de alcohol.

Fenestratie

Bij een fenestratie haalt een arts 'het dak' van de cyste tijdens een operatie weg. De inhoud van de cyste loopt in uw buik en wordt daar opgenomen. Deze behandeling werkt het beste als u een paar cystes heeft die aan de oppervlakte liggen. U kunt vocht in uw buikholte krijgen en uw gal kan gaan lekken. De kans is redelijk groot dat de cyste terugkomt. 

Resectie

Vaak combineren we fenestratie met het weghalen van een stuk van de lever. Heeft u een zeer grote lever en erge klachten waarbij het kleiner maken van de lever nodig is? Dan is deze behandeling voor u het beste. De kans dat de cystes terugkomen is lager dan wanneer u alleen een fenestratie krijgt. U heeft wel meer kans op complicaties als we een stuk lever weghalen. U kunt last krijgen van vocht in de buikholte, gallekkage en bloedingen. 

Levertransplantatie

Levertransplantatie komt niet vaak voor, omdat de leverfunctie tijdens de ziekte meestal niet slechter wordt. Er zijn strenge eisen om een levertransplantatie te ondergaan. U kunt complicaties krijgen en uw lichaam kan de lever afstoten. Om afstoting te voorkomen, moet u uw hele leven medicijnen gebruiken. 

Medicijnen

Wanneer uw lever heel hard groeit en u hier klachten van ondervindt, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor behandeling met medicijnen (somatostatine analogen). lees meer

Medicijnen

Wanneeer uw lever heel hard groeit en u hier klachten van ondervindt, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor behandeling met medicijnen (somatostatine analogen). Dit medicijn wordt één keer per 4 weken met een injectie toegediend en zorgt er voor dat de vochtproductie en celdelilng van de cysten geremd wordt. Het doel van deze behandeling is om de groei van het levervolume te remmen en/of de lever kleiner te laten worden.

Ervaringsverhaal van een patiënt

"De cysten in mijn lever hadden een volume van in totaal zo'n acht à tien liter. Dit gaf veel klachten. Ik kon cyste aspiratie laten doen. Inmiddels heb ik twee behandelingen gehad. lees meer

Ervaringsverhaal van een patiënt

"De cysten in mijn lever hadden een volume van in totaal zo'n acht à tien liter. Dit gaf veel klachten. Ik kon cyste aspiratie laten doen. Inmiddels heb ik twee behandelingen gehad. 

De aspiratie werd gedaan door een radioloog. Deze keek met een echo welke cyste hij ging behandelen en bepaalde het punt waar hij moest prikken. Op die plek kreeg ik een plaatselijke verdoving. Deze moest even inwerken waarna de radioloog de katheter in de cyste prikte. Via de echo keek hij mee of hij op de goede plek zat. Ik voelde de katheter de levercyste ingaan. Toen de katheter door de cystewand ging, voelde ik even weerstand. Het deed geen pijn. Op de katheter zat een spuit en met deze spuit werd de cyste helemaal leeggezogen. De cyste werd door de behandeling opgemeten, dus de dokter wist hoeveel cystevocht er ongeveer uit moest komen. Ik kon voelen dat de cyste werd leeggezogen. Toen de cyste bijna leeg was, voelde ik de cyste vacuüm trekken. Een vreemd gevoel, maar het deed geen pijn. 

Vervolgens spoot de dokter er via de katheter een klein beetje alcohol in, ongeveer vijf tot tien procent van de oorspronkelijke cyste inhoud. Op het moment dat de alcohol in de cyste kwam, kreeg ik een wat branderig gevoel. Het verspreidde zich door mijn borst en even had ik het gevoel dat mijn maag zich omdraaide. Dit gevoel trok net zo snel weer weg als het kwam. Met een kleine spuit zoog de radioloog een deel van de alcohol uit de cyste en er weer terug in. Op die manier bleef de alcohol in beweging en werd vijftien tot twintig minuten de hele cystewand gespoeld. Daarna werd de alcohol uit de cyste gezogen en de katheter verwijderd. 

Na de behandeling moest ik een paar uur op bed blijven liggen. Na de tweede behandeling had ik pijn op de plek waar de cyste zat. Het was een trekkende pijn die erg snel weer wegzakte. Na een paar uur op bed, liep ik weer wat rond. Ik bleef na allebei de behandelingen een nacht in het ziekenhuis, omdat ik nog ver naar huis moest rijden. De dag na de behandelingen voelde ik mij beide keren prima. Ik moest het een paar dagen rustig aan doen en ik had een wat beurs gevoel in mijn lever. 

Nu, een paar weken na de behandelingen, voel ik de leeggezogen cysten nog steeds af en toe. Het is een beetje een trekkerig gevoel van de cystewand. Het doet geen pijn."

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet