Patientenzorg Behandelingen Risedroninezuur

Wat is risedroninezuur?

Risedroninezuur remt de cellen die bot afbreken. Hierdoor verbetert de botdichtheid en wordt het bot sterker en neemt de kans op een botbreuk af. Risedroninezuur is verkrijgbaar in tabletten van 35 mg of 5 mg.

lees meer

Wat is risedroninezuur?

Risedroninezuur wordt gebruikt bij de behandeling van osteoporose (botontkalking). Daarnaast wordt het ook voorgeschreven om osteoporose te voorkomen, bijvoorbeeld aan patiënten die langdurig behandeld worden met glucocorticoïden (medicijnen zoals prednisolon). Daarnaast wordt het middel voorgeschreven aan patiënten met de ziekte van Paget (lokale botaandoening).

Risedroninezuur behoort tot de groep geneesmiddelen die bisfosfonaten genoemd worden. Risedroninezuur remt de cellen die bot afbreken. Hierdoor verbetert de botdichtheid en wordt het bot sterker. Uiteindelijke neemt de kans op een botbreuk af.

Het gebruik

Risedroninezuur is verkrijgbaar in tabletten van 35 mg. De gebruikelijke hoeveelheid is 1 keer per week 1 tablet van 35 mg.  Er bestaan ook tabletten van 5 mg die u dagelijks moet innemen. De tabletten moet u steeds op dezelfde dag van de week innemen. Uw behandelaar spreekt met u af hoeveel de tabletten u moet gebruiken. Neem de tabletten ‘s ochtends in. Neem de tabletten direct in na het opstaan met een groot glas kraanwater of niet-bruisend mineraalwater. Wacht vervolgens minimaal 30 minuten voordat u weer iets eet of drinkt. Risedroninezuur mag u niet tegelijk met andere medicijnen innemen.

Bewaaradvies

Bewaar de risedroninezuur tabletten in de originele verpakking bij een temperatuur lager dan 30°C.

Contact

Afdeling Reumatische Ziekten

(024) 361 45 80

Voor de behandeling

Voordat u start met de pamidroninezuur controleren we uw nierfunctie en het calciumgehalte in uw bloed. Als er grote problemen zijn met uw nierfunctie of wanneer er sprake is van een lage hoeveelheid calcium (kalk) in uw bloed, dan geven we u het medicijn niet.

Tijdens de behandeling

Als u risedroninzuur tegelijk inneemt met voeding of andere medicijnen kan dit de werking verstoren. Met name wanneer u voeding inneemt waarin calcium, magnesium, aluminium of ijzer zit. Risedroninezuur mag u niet tijdens de zwangerschap gebruiken.

lees meer

Tijdens de behandeling

Voeding en andere medicijnen

Als u risedroninzuur tegelijk inneemt met voeding of andere medicijnen kan dit de werking verstoren. Met name wanneer u voeding inneemt waarin calcium, magnesium, aluminium of ijzer zit. Risedroninezuur mag u daarom niet tegelijk met voedsel en/of andere medicijnen innemen.

Uw arts adviseert u meestal om calcium (kalk) tabletten en/of vitamine D tabletten te gebruiken tijdens de behandeling met risedroninezuur. Volg deze adviezen goed op om problemen te voorkomen door een te laag calcium (kalk)gehalte in het bloed tijdens de behandeling met risedroninezuur.

Wees voorzichtig met medicijnen die maag- en slokdarmklachten kunnen geven zoals acetylsalicylzuur of NSAID’s (bv. ibuprofen, diclofenac, naproxen). Overleg met uw behandelaar bij verandering van uw medicatiegebruik.

Alcohol

Er is geen bezwaar tegen (matig) alcohol gebruik tijdens behandeling met risedroninezuur.

Autorijden

Er is geen bezwaar tegen autorijden tijdens het gebruik van risedroninezuur.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Het is niet nodig om met de risedroninezuur te stoppen voor een operatie. Tijdens het gebruik van risedroninezuur is er een heel kleine kans op afsterven van kaakbot tijdens een tandheelkundige ingreep. Moet u een tandheelkundige ingreep ondergaan tijdens uw behandeling met risedroninezuur, bespreek dit dan met uw tandarts of kaakchirurg.

Reizen

Bij reizen naar het buitenland raden we u aan een actueel overzicht van uw medicijnen mee te nemen. Dit is het medicatie paspoort. Dit paspoort is verkrijgbaar bij uw apotheek of eventueel bij uw behandelaar.

Vaccinaties

Er is geen bezwaar tegen vaccinaties tijdens het gebruik van risedroninezuur.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Van risedroninezuur is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Er is weinig informatie over de effecten van risedroninezuur tijdens zwangerschap. Risedroninezuur mag u daarom niet tijdens de zwangerschap gebruiken. Als u plannen heeft om in de nabije toekomst zwanger te worden of onverwacht zwanger bent adviseren wij u dit kenbaar maken aan uw behandelaar. Het is niet bekend of dit geneesmiddel in de moedermelk overgaat. U mag daarom geen borstvoeding geven als u risedroninezuur gebruikt.

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Mogelijke bijwerkingen

Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor:

  • spier- en gewrichtspijn
  • buikpijn en misselijkheid
  • hoofdpijn en duizeligheid
  • ontsteking van slokdarm, maag of eerste deel van dunne darm
lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.
  • spier- en gewrichtspijn
  • buikpijn, misselijkheid en/of zuurbranden
  • hoofdpijn, duizeligheid
  • ontsteking van slokdarm, maag of eerste deel van dunne darm
  • zelden osteonecrose van de kaak (beschadiging van kaakbot door verminderde doorbloeding). Zorg daarom voor goede gebitshygiëne

Allerische reacties

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidklachten adviseren we u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts en/of behandelaar.

Osteoporose (botontkalking)

Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. De botten zijn dunner en minder stevig. Door osteoporose kunnen uw botten minder goed tegen grote belasting en loopt u een hoger risico op botbreuk.

lees meer

Afdeling Reumatische Ziekten

De afdeling Reumatische Ziekten onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen.

lees meer