Wat is secukinumab?

Secukinumab wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunziekten. Het middel onderdrukt de afweerreactie waardoor pijn, zwelling van de gewrichten en stijfheid afnemen. Hierdoor neemt op de langere termijn de kans op gewrichtsschade af.

lees meer

Wat is secukinumab?

Secukinumab wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunziekten. Het wordt onder andere gebruikt bij patiënten met artritis psoriatica en spondylitis ankylopoetica (ziekte van Bechterew).

Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan waardoor er sprake is van een afweerreactie tegen het eigen lichaam. Dit kan in verschillende plaatsen van het lichaam gebeuren. Bij reumatische ziekten zijn dit vaak de gewrichten. Secukinumab is een medicijn dat deze afweerreactie onderdrukt. Het remt de ontstekingsstof genaamd interleukine 17A. Dit leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten. Hierdoor neemt op de langere termijn de kans op gewrichtsschade af. De werking van secukinumab treedt op na 6-12 weken. Soms duurt het echter langer en bij sommige mensen werkt het medicijn onvoldoende of helemaal niet.

Het gebruik

Secukinumab wordt toegediend via een onderhuidse (subcutane) injectie. De injecties secukinumab kunt u zelf toedienen. Uw partner of zorgverlener kan dit ook doen. In het ziekenhuis of bij de apotheek krijgt u instructies hoe u deze injecties moet toedienen. De gebruikelijke dosering van secukinumab via een onderhuidse injectie is 1 keer per maand op een vaste dag 150 mg of 300 mg.

Het kan zijn dat u begint met een oplaaddosis. Als dit het geval is dan krijgt u de eerste 4 weken iedere week een injectie. Vervolgens gaat u over op de gebruikelijke dosering 1 keer per maand. Uw behandelaar bespreekt met u of dit nodig is.

Als uw ziekte rustig is, kan in overleg met uw behandelaar worden besloten om de dosering te verlagen of om zelfs helemaal met de secukinumab te stoppen.

Bewaaradvies

U bewaart secukinumab in de koelkast bij een temperatuur tussen de 2 en 8°C. Haal de injectiespuit 30 minuten voor toediening uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Contact

Afdeling Reumatische Ziekten

(024) 361 45 80

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Voor de behandeling

We testen u op tuberculose door middel van een huidtest en/of bloedtest en een röntgenfoto van uw longen. We kunnen ook overwegen om u te screenen op hepatitis en om u bepaalde vaccinaties te geven vóór de behandeling.

lees meer

Voor de behandeling

Vóór start van de behandeling kijken we of u tuberculose heeft gehad. In het verleden is namelijk bij sommige patiënten tuberculose opgetreden. Dit was meestal een opvlamming van een oude infectie. We testen u op tuberculose door middel van een huidtest (Mantoux) en/of een bloedtest en een röntgenfoto van uw longen. We kunnen ook overwegen om u  te screenen op hepatitis en om u  bepaalde vaccinaties te geven vóór de behandeling. Dit bespreekt uw behandelaar met u.

Tijdens de behandeling

Secukinumab kan voor zover bekend veilig worden gebruikt naast andere geneesmiddelen. We raden u aan u jaarlijks tegen griep te laten vaccineren.

lees meer

Tijdens de behandeling

Andere medicijnen

Secukinumab wordt bij patiënten met artritis psoriatica vaak gecombineerd met methotrexaat of een ander anti-reumatisch middel. Deze combinatie is doorgaans effectiever. Bij de ziekte van Bechterew wordt deze combinatie maar zelden gebruikt. Secukinumab kan voor zover bekend veilig worden gebruikt naast andere geneesmiddelen. Overleg met uw behandelaar wanneer uw medicatie gebruik verandert.

Alcohol

Er is geen bezwaar tegen (matig) alcohol gebruik tijdens behandeling met secukinumab.

Autorijden

Secukinumab veroorzaakt geen sufheid of slaperigheid. U mag gewoon autorijden tijdens het gebruik van secukinumab.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Er bestaat bij het gebruik van secukinumab mogelijk een verhoogd risico op infecties na een operatie. Overleg met uw behandelaar of het nodig is secukinumab tijdelijk te onderbreken. Wij adviseren u om uw (tand)arts op de hoogte te brengen van het feit dat u secukinumab gebruikt zodat deze zo nodig maatregelen kan nemen.

Reizen

Als u op reis gaat raden wij u aan om de medicatie gekoeld in een koeltasje mee te nemen in uw handbagage. Bewaar de medicatie op uw verblijfadres zoals thuis, dus in de koelkast bij een temperatuur van 2-8° Celsius. Bij reizen naar het buitenland raden we u aan een actueel overzicht van uw medicijnen mee te nemen, het medicatie paspoort. Dit is verkrijgbaar bij uw apotheek of eventueel bij uw behandelaar.

Vaccinaties

Heeft u een andere vaccinatie nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw reumatoloog, apotheek of huisarts. Gezien het feit dat u een reumatische ziekte heeft en reuma medicijnen gebruikt, adviseren wij u om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts. Wij raden de vaccinatie met een verzwakt levend vaccin zoals bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG af tijdens het gebruik van secukinumab.

Heeft u plannen om in de toekomst een verre reis te maken, dan raden wij u aan dit met uw behandelaar te bespreken vóór het starten van secukinumab. Dit vanwege een mindere effectiviteit van bepaalde vaccinaties tijdens het gebruik van secukinumab.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Er is weinig informatie over de effecten van secukinumab tijdens zwangerschap. Secukinumab mag daarom niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Indien u plannen heeft om in de nabije toekomst zwanger te worden of onverwacht zwanger bent adviseren wij u dit kenbaar maken aan uw behandelaar. Het is niet bekend of dit geneesmiddel in de moedermelk overgaat. U mag daarom geen borstvoeding geven als u secukinumab gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor:

  • infecties
  • loopneus
  • herpesinfectie in mond
  • diarree
  • huidreacties
lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.
  • Infecties: omdat secukinumab de afweer onderdrukt bestaat er een licht verhoogde kans op het ontstaan van infecties. De meest voorkomende infectie is een verkoudheid. Daarnaast kunnen schimmelinfecties in uw mond of vagina voorkomen. Uw huisarts kan deze infecties behandelen. Wanneer u een gewone verkoudheid heeft zonder koorts, dan kunt u secukinumab gewoon blijven gebruiken. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie, zoals koorts, of algemeen ziek zijn mag u het medicijn niet gebruiken. Neem in dat geval ook altijd contact op met uw reumatoloog, reumaverpleegkundige of huisarts.
  • Loopneus
  • Herpesinfectie in de mond
  • Diarree
  • Huidreacties: er kunnen er huidreacties of jeuk op en rondom de injectieplaats optreden. Dit is vrijwel altijd mild en vermindert meestal in de loop van de behandeling.

Allergische reacties

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidklachten adviseren we u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts en/of behandelaar.

Artritis psoriatica

Artritis psoriatica bestaat uit twee ziekten: psoriasis en artritis. Psoriasis is een auto-immuunziekte van de huid. Artritis is een chronische gewrichtsontsteking.

lees meer

Afdeling Reumatische Ziekten

De afdeling Reumatische Ziekten onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen.

lees meer