Waarom beenmergonderzoek?
Om te ontdekken wat u heeft, of om het effect van een behandeling te kunnen zien, is het soms nodig dat we uw beenmerg onderzoeken in het laboratorium. In het beenmerg worden nieuwe bloedcellen gemaakt. Het beenmerg is de fabriek van het bloed.Voorbereiden op het onderzoek
Gebruikt u medicijnen die uw bloed verdunnen, zoals Sintrom, Marcoumar, Ascal of Fraxiparine? Dan hoeft u daar meestal niet mee te stoppen. Vraag dit altijd aan uw arts en zeg de persoon die gaat prikken dat u deze medicijnen gebruikt.
lees meerVoorbereiden op het onderzoek
Gebruikt u medicijnen die uw bloed verdunnen, zoals Sintrom, Marcoumar, Ascal of Fraxiparine? Dan hoeft u daar meestal niet mee te stoppen. Vraag dit altijd aan uw arts en zeg de persoon die gaat prikken dat u deze medicijnen gebruikt. U mag gewoon eten voor de behandeling en hoeft niet met andere medicijnen te stoppen. U meldt zich voor uw afspraak bij de balie. De secretaresse wijst u in de wachtkamer. Een verpleegkundige haalt u daar op.Hoe werkt het onderzoek?
U krijgt een verdoving op de plaats waar de arts het beenmerg afneemt. Daarna zuigt de arts met een dunne naald beenmerg op uit uw borstbeen of bekkenkam.
lees meerHoe werkt het onderzoek?
De verpleegkundige brengt u naar een kamer. Daar gaat u op een bed liggen. De arts zegt of u op uw rug of op uw linker- of rechterzij moet gaan liggen.Verdoving
U krijgt een verdoving op de plaats waar de arts het beenmerg afneemt. Dat kan even pijn doen, omdat de buitenkant van het bot verdoofd moet worden. Daarna zuigt de arts met een dunne naald beenmerg op uit uw borstbeen of uw bekkenkam. Dit duurt een paar seconde en kan een vreemd gevoel geven. Als het beenmerg is opgezogen en de naald verwijderd is, is dit gevoel weg.Botpijpje
Is er ook een botpijpje nodig? Dan doet de arts dat onderzoek meteen. Hij gebruikt daarvoor een andere naald, in het gebied op uw bekken dat nog verdoofd is. Meestal doet dit geen pijn. Maar sommige mensen hebben er even last van. Het hele onderzoek duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.Na het onderzoek
We nemen na het onderzoek bloed bij u af. De verdoving is na ongeveer 30 minuten uitgewerkt. U kunt na afloop zelf autorijden.
lees meerZiektebeelden
We kunnen met dit onderzoek de volgende ziektebeelden vaststellen of uitsluiten:- acute lymfatische leukemie
- prolymfocyten leukemie
- aplastische anemie
- chronisch lymfatische leukemie
- multipel myeloom
- TP
- hairy cell leukemie
- chronische myeloide leukemie
- MGUS
- essentiële trombocytemie
- polycythemia vera
- myelofibrose
- mestcelziekte
- acute myeloide leukemie
- myelodysplastisch syndroom
- tijdelijke erytroblastopenie van de kinderleeftijd (TEC)
- ziekte van Waldenström
- neetropenie
- congenitale trombocytopenie
- auto-immuun hemolytische anemie
Meer informatie
Onderzoek Beenmergonderzoek bij kinderen
De arts haalt met een naald een hoeveelheid beenmergbloed uit het lichaam van uw kind. Dit noemen we een beenmergpunctie. Meestal prikken we in het bot van de bekkenkam, op de rug net boven de billen.
lees meer
Naar uw afspraak
Bezoekadres
Ingang: 8 (rechts naast de hoofdingang)
Geert Grooteplein Zuid 8
6525 GA Nijmegen
Meldt u zich tijdig voor uw afspraak bij de inschrijfbalie bij de hoofdingang.
Komt u voor een afspraak op de dagbehandeling interne specialismen of voor een afspraak met de verpleegkundig consulent?
Volg dan route 498
Routebeschrijving


