Na het onderzoek

U krijgt een gaasje met een pleister op de plek waar geprikt is. Het is belangrijk om dit goed aan te drukken. Als er alleen beenmerg is opgezogen uit het borstbeen, dan kunt u dit zelf doen. Is er geprikt in de bekkenkam? Dan moet u ongeveer 10 minuten op uw rug blijven liggen. U drukt dan het prikgaatje dicht met uw eigen gewicht en een klein zandzakje.

Bloedonderzoek

Omdat wij de cellen in uw beenmerg willen vergelijken met de cellen in uw bloed, nemen we na het onderzoek bloed bij u af.

Naar huis

De verpleegkundige controleert altijd of een eventuele bloeding gestopt is en zegt wanneer u naar huis mag. U mag na afloop zelf autorijden. Na ongeveer 30 minuten is de verdoving uitgewerkt. De plek kan gevoelig zijn, zoals bij een blauwe plek.

Thuis kunt u na een paar uren het gaasje met de pleister verwijderen. Het is verstandig om pas de volgende dag te douchen. U kunt een paar dagen een zeurende pijn voelen en de plek kan gevoelig blijven. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Kijk in de bijsluiter hoe veel en hoe vaak u de pijnstiller mag nemen. Gaat het niet beter? Neem dan contact op met ons.
Patientenzorg Onderzoeken Beenmergonderzoek (beenmergpunctie)

Waarom beenmergonderzoek?

Om te ontdekken wat u heeft, of om het effect van een behandeling te kunnen zien, is het soms nodig dat we uw beenmerg onderzoeken in het laboratorium. In het beenmerg worden nieuwe bloedcellen gemaakt. Het beenmerg is de fabriek van het bloed.

Contact

Afdeling Hematologie

(024) 361 88 23

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Gebruikt u medicijnen die uw bloed verdunnen, zoals Sintrom, Marcoumar, Ascal of Fraxiparine? Dan hoeft u daar meestal niet mee te stoppen. Vraag dit altijd aan uw arts en zeg de persoon die gaat prikken dat u deze medicijnen gebruikt.

lees meer

Voor het onderzoek

Gebruikt u medicijnen die uw bloed verdunnen, zoals Sintrom, Marcoumar, Ascal of Fraxiparine? Dan hoeft u daar meestal niet mee te stoppen. Vraag dit altijd aan uw arts en zeg de persoon die gaat prikken dat u deze medicijnen gebruikt. U mag gewoon eten voor de behandeling en hoeft niet met andere medicijnen te stoppen. U meldt zich voor uw afspraak bij de balie. De secretaresse wijst u in de wachtkamer. Een verpleegkundige haalt u daar op.


Tijdens het onderzoek

U krijgt een verdoving op de plaats waar de arts het beenmerg afneemt. Daarna zuigt de arts met een dunne naald beenmerg op uit uw borstbeen of bekkenkam.

lees meer

Tijdens het onderzoek

De verpleegkundige brengt u naar een kamer. Daar gaat u op een bed liggen. De arts zegt of u op uw rug of op uw linker- of rechterzij moet gaan liggen.

Verdoving

U krijgt een verdoving op de plaats waar de arts het beenmerg afneemt. Dat kan even pijn doen, omdat de buitenkant van het bot verdoofd moet worden. Daarna zuigt de arts met een dunne naald beenmerg op uit uw borstbeen of uw bekkenkam. Dit duurt een paar seconden en kan een vreemd gevoel geven. Als het beenmerg is opgezogen en de naald verwijderd is, is dit gevoel weg.

Botpijpje

Is er ook een botpijpje nodig? Dan doet de arts dat onderzoek meteen. Hij gebruikt daarvoor een andere naald, in het gebied op uw bekken dat nog verdoofd is. Meestal doet dit geen pijn, maar sommige mensen hebben er even last van. Het hele onderzoek duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.


Na het onderzoek

We nemen na het onderzoek bloed bij u af. De verdoving is na ongeveer 30 minuten uitgewerkt. U kunt na afloop zelf autorijden.

lees meer

Meer informatie


Onderzoek Beenmerg­onderzoek bij kinderen

De arts haalt met een naald een hoeveelheid beenmergbloed uit het lichaam van uw kind. Dit noemen we een beenmergpunctie. Meestal prikken we in het bot van de bekkenkam, op de rug net boven de billen.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Route: 433

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Ingang: 8 (rechts naast de hoofdingang)
Geert Grooteplein Zuid 8
6525 GA Nijmegen

Heeft u voor het eerst een afspraak in het Radboudumc?
Meldt u zich tijdig voor uw afspraak bij de inschrijfbalie bij de hoofdingang.

Komt u voor een afspraak op de dagbehandeling interne specialismen of voor een afspraak met de verpleegkundig consulent?
Volg dan route 498

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 8
Ga naar binnen bij: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Volg route 433

Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten.

lees meer