Het onderzoek

Hoe werkt het onderzoek?

De onderzoeker meet de elektrische activiteit in uw gehoor. Er worden een aantal plakkertjes (elektroden) op het hoofd geplakt. Deze meten de reacties van het gehoororgaan en de hersenen op verschillende geluiden. Hoe rustiger de persoon is, hoe beter. Het onderzoek gebeurt in een zwakverlichte kamer.

Volwassenen zitten in een comfortabele stoel.
 
Kleine kinderen en baby's mogen bij een ouder op schoot zitten of kunnen liggen tijdens het onderzoek. Het onderzoek verloopt beter als uw kind rustig is of liefst slaapt. Daarom vragen wij u de kans te vergroten dat uw kind moe en tevreden is tijdens het onderzoek. Bijvoorbeeld:

  • Als uw kind nog de fles of borstvoeding krijgt, zorg dan dat het hongerig is bij binnenkomst. Stel de laatste voeding uit tot in onze meetruimte aan het begin van de meting. Neem naast een fles met voeding extra verschoning en een slaapknuffel mee.
  • Houd uw kind wakker tijdens de reis naar het Audiologisch Centrum. Zelfs een heel kort slaapje tijdens de reis kan ervoor zorgen dat uw kind hier moeilijk in slaap komt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

  • Bij volwassenen duurt het onderzoek 1 tot 1 ½ uur.
  • Bij kinderen duurt het onderzoek ongeveer 2 uur. Wij proberen de meting in één keer af te ronden. Soms lukt dit niet, bijvoorbeeld als uw kind heel onrustig is. We maken dan een vervolgafspraak.
Patiëntenzorg Onderzoeken BERA/ASSR-onderzoek

Wat is een BERA/ASSR-onderzoek?

Bij het BERA/ASSR-onderzoek meet de onderzoeker de elektrische activiteit in uw gehoor. BERA is een afkorting van “Brainstem Evoked Response Audiometry” en ASSR van “Auditory Steady State response”. lees meer

Wat is een BERA/ASSR-onderzoek?

Bij het BERA/ASSR-onderzoek meet de onderzoeker de elektrische activiteit in uw gehoor. BERA is een afkorting van 'Brainstem Evoked Response Audiometry' en ASSR van 'Auditory Steady State Response'. Het is een objectief onderzoek want er is geen reactie (zoals “ja” zeggen of met het oog bewegen) op de testgeluiden nodig.

Het onderzoek heeft twee doelen:
  • Meting van de gehoordrempel (laagste geluidssterkte die nodig is om een geluid waar te nemen)
  • Onderzoek naar de kwaliteit van het gehoor
De gehoordrempel kan wel eens verschillend zijn voor lage, midden en hoge tonen. Met het ASSR onderzoek kunnen die verschillen beter vastgesteld worden. Het BERA onderzoek is beter om afwijkingen te vinden in de kwaliteit waarop de zenuw geluid van het oor naar de hersenen doorgeeft.

Contact

Audiologisch Centrum

(024) 361 35 06
e-mail ons

Het onderzoek

De onderzoeker meet de elektrische activiteit in uw gehoor. Er worden een aantal plakkertjes (elektroden) op het hoofd geplakt. Deze meten de reacties van het gehoororgaan en de hersenen op verschillende geluiden. lees meer

Gehoorverlies

U of uw kind heeft waarschijnlijk een gehoorverlies. Het normale gehooronderzoek is niet mogelijk of gaf nog niet voldoende zekerheid hoe groot het gehoorverlies is. Of er bestaan vermoedens dat de gehoorzenuw geluiden niet goed doorgeeft naar de hersenen.

Meer informatie


Audiologisch Centrum

In het universitair Audiologisch Centrum (AC) onderzoeken en behandelen we gehoorproblemen en/of spraak- en taalproblemen.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet