Na het onderzoek

Grote kinderen die (nuchter) vanuit thuis komen mogen meestal dezelfde dag naar huis. Kleine kinderen of kinderen die kortademig zijn, blijven meestal één nacht in het ziekenhuis. 

Bijwerkingen en complicaties

De meest bekende bijwerkingen van een bronchoscopie zijn: hoesten na afloop, een beetje schor of hees zijn en/of een koortspiek in de eerste 24 uur na de bronchoscopie. Dit gaat spontaan en snel over. 

Complicaties zijn zeldzaam en komen met name voor bij kinderen die voor de ingreep al heel ziek zijn en in het ziekenhuis opgenomen liggen. Deze complicaties zijn een klaplong of bloedverlies uit de longen. 

Patiëntenzorg Onderzoeken Bronchoscopie bij kinderen

Wat is een bronchoscopie?

Een bronchoscopie is een kijkonderzoek in de luchtpijp en de luchtwegen. Met een hele dunne flexibele slang met daarin een camera (bronchoscoop) bekijken we de binnenkant van de luchtwegen.  lees meer

Wat is een bronchoscopie?

Een bronchoscopie is een kijkonderzoek in de luchtpijp en de luchtwegen. Met een hele dunne flexibele slang met daarin een camera (bronchoscoop) bekijken we de binnenkant van de luchtwegen. 

Er kunnen verschillende redenen zijn om bij uw kind een bronchoscopie uit te voeren. Veel voorkomende redenen zijn: als uw kind zich heeft verslikt in een voorwerp of in voedsel (bijvoorbeeld in een stukje speelgoed of een pinda), uw kind lange tijd hoest, een infectie heeft, er te veel slijm in de longen zit, als uw kind rook heeft ingeademd waardoor de longen beschadigd zijn (inhalatietrauma), of als we denken dat uw kind een aangeboren afwijking heeft aan de luchtwegen. 

Uw kind kan op afspraak uitgenodigd worden voor een bronchoscopie, maar het kan ook plaatsvinden als uw kind in het ziekenhuis is opgenomen, of op de intensive care ligt en beademing krijgt, of als uw kind aan de hart-long machine zou liggen. 


Contact Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Het onderzoek


Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Tijdens het onderzoek

Bij kinderen van 0-18 jaar vindt dit kijkonderzoek plaats onder narcose. De kinderlongarts voert het onderzoek uit. Via de neus of mond brengt de kinderlongarts de bronchoscoop in de luchtwegen. Dit onderzoek is pijnloos. lees meer

Tijdens het onderzoek

Bij kinderen van 0-18 jaar vindt dit onderzoek plaats onder algehele anesthesie (narcose). De kinderlongarts voert het onderzoek uit. Via de neus of mond brengt de kinderlongarts de bronchoscoop in de luchtwegen. Tijdens het onderzoek kan uw kind gewoon ademen. 

Tijdens het onderzoek kan de kinderlongarts de longen schoonspoelen, slijm wegzuigen, of slijmverdunners in de longen toedienen. 

Het onderzoek doet geen pijn. Na afloop bespreekt de kinderarts de eerste indruk van de bronchoscopie met u.

Biopsie 

Soms haalt de kinderlongarts een stukje weg van het slijmvlies van de luchtwegen. Dit noemen we een biopsie. Dit stukje slijmvlies wordt verder onderzocht in het laboratorium. De uitslagen daarvan zijn nooit op dezelfde dag bekend. 


Na het onderzoek

Kleine kinderen of kinderen die kortademig zijn, blijven vaak een nacht in het ziekenhuis. Grote kinderen mogen vaak dezelfde dag naar huis. lees meer

Meer informatie


Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet