Wat is een buikpunctie met echo?

We nemen een kleine hoeveelheid vloeistof of weefsel weg (punctie) uit uw buik, om deze cellen verder te kunnen onderzoeken. Bij deze punctie maken we gebruik van echografie.

lees meer

Wat is een buikpunctie met echo?

We nemen een kleine hoeveelheid vloeistof of weefsel weg (punctie) uit uw buik, om deze cellen verder te kunnen onderzoeken. Bij deze punctie maken we gebruik van echografie. Echografie is een beeldvormend onderzoek, waarbij geluidsgolven het beeld vormen. We brengen gel aan op uw buik en plaatsen daarna de echokop. De behandeling vindt plaats op de afdeling radiologie.
 


Voorbereiding op het onderzoek

Voorafgaand aan de behandeling is er een aantal zaken waar u ons over informeert of waar u rekening mee moeten houden.

lees meer

Voorbereiding op het onderzoek

 • We adviseren u vanaf 4 uur voor het onderzoek nuchter te blijven, of om een licht ontbijt te nemen als het onderzoek ’s middags plaatsvindt
 • Het is raadzaam om vlak voor de ingreep nog even naar het toilet te gaan, omdat u na afloop nog enkele uren in bed moet blijven liggen
 • We adviseren u om gemakkelijke kleding te dragen
 • We raden u aan om geen sieraden te dragen
 • Tijdens het onderzoek mag 1 begeleider bij u blijven

Medicijnen

Overleg met uw behandelend arts of u uw medicatie kunt blijven innemen. Overleg met name over bloedverdunnende medicatie, zoals Sintrom, Marcoumar, Aspirine of Ascal. Als blijkt dat u moet stoppen met bepaalde medicatie, spreek dan duidelijk af wanneer u deze weer mag innemen.

Hoe werkt het onderzoek?

Voor een buikpunctie wordt u opgenomen in het Radboudumc. Dit kan een dagopname zijn.

lees meer

Hoe werkt het onderzoek?

Voor een buikpunctie wordt u opgenomen in het Radboudumc. Dit kan een dagopname zijn. Als u op de onderzoekstafel ligt, bepalen we met behulp van echografie de exacte punctieplaats. Na een plaatselijke verdoving prikken we met een speciale naald in uw buik en nemen we een klein stukje weefsel of wat vocht weg. Dit brengen we naar het laboratorium voor verder onderzoek. Het totale onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.

Na de behandeling

Na een punctie in uw buik moet u 4 uur bedrust houden. We controleren uw bloeddruk, hartslag en het door de punctie ontstane wondje regelmatig.

lees meer

Na de behandeling

Na een punctie in uw buik moet u 4 uur bedrust houden. We controleren uw bloeddruk, hartslag en het door de punctie ontstane wondje regelmatig. Als u napijn hebt, kunnen we u een pijnstiller (paracetamol) geven. U mag weer eten en drinken. Als u speciaal voor dit onderzoek bent opgenomen, kunt u zo spoedig mogelijk weer naar huis, op voorwaarde dat alles goed verloopt. We adviseren u om het thuis nog 2 dagen rustig aan te doen, maar bedrust is niet noodzakelijk. Bent u gestopt met het innemen van bloedverdunnende medicijnen, dan kunt u in overleg met uw behandelend arts weer starten met deze medicijnen.
 

Bijwerkingen/complicaties

U kunt wat pijn hebben na de ingreep. Er is een kleine kans op een bloeding vanuit de plaats waar de punctie is verricht. Neem contact op met uw behandelend arts als u:
 • ernstige pijn heeft
 • duizelig wordt
 • het benauwd krijgt
 • pijn heeft bij het ademhalen
 • een grote bloeduitstorting krijgt
 • zich niet goed voelt (en het vermoeden heeft dat dit met de punctie te maken heeft) 

Uitslag

Uw behandelend arts maakt afspraken met u over het bespreken van de onderzoeksresultaten.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag en samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan hij een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 14 dagen nadat de radioloog het definitief heeft gemaakt bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Afspraak maken of afzeggen

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Afspraak maken of afzeggen

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Informeer uw arts als u allergisch bent voor bepaalde medicatie of bepaald materiaal, bijvoorbeeld röntgencontrast of latex.

Verhinderd

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 25

neem contact op

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-16.30 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780
 • Snel naar