Patientenzorg Onderzoeken Buikpunctie via echografie

Wat is een buikpunctie via echografie?

We nemen een kleine hoeveelheid vloeistof of weefsel weg (punctie) uit uw buik, om deze cellen verder te kunnen onderzoeken. Bij deze punctie maken we gebruik van echografie.

lees meer

Wat is een buikpunctie via echografie?

We nemen een kleine hoeveelheid vloeistof of weefsel weg (punctie) uit uw buik, om deze cellen verder te kunnen onderzoeken. Bij deze punctie maken we gebruik van echografie. Echografie is een beeldvormend onderzoek, waarbij geluidsgolven het beeld vormen. We brengen gel aan op uw buik en plaatsen daarna de echokop. De behandeling vindt plaats op de afdeling radiologie.
 


Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 25

Contact

Hoe werkt het onderzoek?

Voor een buikpunctie wordt u opgenomen op de dagbehandeling.

lees meer

Hoe werkt het onderzoek?

Voor een buikpunctie wordt u opgenomen op de dagbehandeling. Het patiëntenvervoer brengt u naar de röntgenafdeling. Als u op de onderzoekstafel ligt, bepalen we met behulp van echografie de exacte punctieplaats. Na een plaatselijke verdoving wordt een klein stukje weefsel of wat vocht uit uw buik afgenomen via een speciale naald. Dit wordt naar het laboratorium gebracht voor verder onderzoek. Het totale onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.

Voorbereiding op het onderzoek

Vooraf aan het onderzoek is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt.

lees meer

Voorbereiding op het onderzoek

Vooraf aan het onderzoek is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt:
 • Vanaf 4 uur voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Als het onderzoek 's middags plaatsvindt, neemt dan een licht ontbijt.
 • Ga vlak voor de ingreep nog even naar het toilet: na afloop van het onderzoek moet u nog enkele uren in bed blijven liggen.
 • Op de dagbehandeling krijgt u een operatie-jasje aan.
 • Draag geen sieraden
 • U mag 1 begeleider meenemen
 • Neem 1 uur voor het onderzoek 2 tabletten Paracetamol 500 mg in

Medicijnen

In overleg met uw behandelend arts mag u de medicijnen die u altijd gebruikt gewoon innemen. Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw behandelend arts of u met deze medicijnen tijdelijk moet stoppen.

lees meer

Medicijnen

In overleg met uw behandelend arts mag u de medicijnen die u altijd gebruikt gewoon innemen. Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw behandelend arts of u met deze medicijnen tijdelijk moet stoppen. Als blijkt dat u moet stoppen met bepaalde medicatie, spreek dan duidelijk af met uw arts wanneer u uw medicatie weer mag innemen.

Na de behandeling

Na een punctie in uw buik bepaalt de radioloog welke nazorg u moet krijgen. Soms is er geen nazorg nodig. Soms is het nodig om u voor de punctie op te nemen. Uw arts overlegt dit met u. In dat geval kan het zijn dat u (maximaal) 4 uur bedrust moet houden.

lees meer

Na de behandeling

Na een punctie in uw buik bepaalt de radioloog welke nazorg u moet krijgen. Soms is er geen nazorg nodig. 

Soms is het nodig om u voor de punctie op te nemen. Uw arts overlegt dit met u. 
In dat geval kan het zijn dat u (maximaal) 4 uur bedrust moet houden. Dan controleren we ook uw bloeddruk, hartslag en het door de punctie ontstane wondje regelmatig. Als u napijn heeft, krijgt u in overleg een pijnstiller (paracetamol). U mag weer eten en drinken. We adviseren u om het thuis nog 2 dagen rustig aan te doen, maar bedrust is niet nodig. Na 3 dagen mag u de pleister verwijderen.

Bijwerkingen/complicaties

U kunt wat pijn hebben na de ingreep. Er is een kleine kans op een bloeding vanuit de plaats waar de punctie is verricht. Neem contact op met uw behandelend arts als u:
 • ernstige pijn heeft
 • duizelig wordt
 • het benauwd krijgt
 • pijn heeft bij het ademhalen
 • een grote bloeduitstorting krijgt
 • zich niet goed voelt (en het vermoeden heeft dat dit met de punctie te maken heeft) 

Uitslag

De radioloog die de punctie verricht, brengt zo snel mogelijk verslag uit aan uw arts. U krijgt de uitslag dus van uw behandeld arts.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-16.30 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al of een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan hij een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt pas 14 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet altijd 14 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud.

Afspraak maken of afzeggen

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Afspraak maken of afzeggen

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Informeer uw arts als u allergisch bent voor bepaalde medicatie of bepaald materiaal, bijvoorbeeld röntgencontrast of latex.

Verhinderd

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
 • Snel naar