Verloop van het onderzoek

De test duurt ongeveer 4 uur. Uw kind mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken. Uw kind krijgt een infuus zodat hij of zij niet steeds geprikt hoeft te worden voor bloedafname. Na het aanprikken van een ader nemen we bloed af voor de beginwaarde.

Daarna neemt uw kind 1 of 2 “puffs” van de neusspray Desmopressine (Octostim). Vervolgens nemen we op verschillende tijden bloed af.

Tijdens de test mag uw kind de helft van de normale vochtinname drinken. Dit omdat de medicatie als bijwerking heeft dat het vocht vasthoudt.
Patientenzorg Onderzoeken DDAVP-test bij kinderen

Is DDAVP geschikt voor uw kind?

DDAVP is een middel dat we onder meer gebruiken als bloed minder goed stolt door een afwijking in een eiwit. Met deze test kijken we of het middel geschikt is voor uw kind.

lees meer

Is DDAVP geschikt voor uw kind?

DDAVP (of Desmopressine) is een middel dat we onder meer gebruiken als bloed minder goed stolt door een afwijking in een eiwit. We doen de test bij patiënten met een milde Hemofilie A, de ziekte van Willebrand type 1 en 2A en bij sommige patiënten met een trombocytopathie. De meest voorkomende verschijnselen van de aandoeningen zijn slijmvliesbloedingen of neus-en tandvleesbloedingen. Ook kunnen spierbloedingen voorkomen, maar dat is vrij zeldzaam.

Wat doet DDAVP?

DDAVP (of Desmopressine) kan helpen bij de behandeling van de aandoeningen. Het is een zogenoemd synthetisch hormoon dat ervoor zorg dat het bloed beter stolt. De werking van desmopressine is bij elk individu anders. Bij sommigen werkt het enkele uren, bij anderen een hele dag. De werking van het desmopressine
kan worden getest met een DDAVP-test. Met dit onderzoek gaan we na of het toedienen van Desmopressine geschikt is voor uw kind. De test is niet geschikt voor kinderen onder de 4 á 5 jaar.

Contact

Afdeling Hematologie

(024) 361 88 23

Verloop van het onderzoek

De test duurt ongeveer 4 uur. Uw kind mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken. We nemen op verschillende tijden bloed af.

lees meer

Bijwerkingen van de DDAVP test

De volgende (voorbijgaande) verschijnselen kunnen optreden:

  • hoofdpijn
  • blozen, warm gevoel
  • snellere hartslag
  • vocht vasthouden (daarom mag uw kind gedurende 24 uur vanaf toediening van het middel, de helft van de normale vochtinname drinken)
  • verlaagde bloeddruk

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: Poli A route 787 / Poli B en C, route 788 / Poli D, route 790

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Telefoonnummer (024) 361 44 15

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route Poli A route 787 / Poli B en C, route 788 / Poli D, route 790 (Polikliniek Amalia kinderziekenhuis)

Na de test

Na de test krijgt u het flesje Desmopressine (Octostim) mee naar huis. Uw kind kan de neusspray pas gaan gebruiken als u de uitslag heeft gekregen en het duidelijk is dat het werkt bij uw kind.

lees meer

Na de test

Na de test krijgt u het flesje Desmopressine (Octostim) mee naar huis. Na opening is dit nog 2 maanden houdbaar. Ook krijgt uw kind een vervolgafspraak op de polikliniek. Dan wordt de uitslag van de test en het behandelplan met u besproken.
Let op: Uw kind kan de neusspray pas gaan gebruiken als u de uitslag heeft gekregen en het duidelijk is dat het werkt bij uw kind.

DDAVP test via de ader

In sommige gevallen besluit de arts om een DDAVP test intraveneus uit te voeren. Dan wordt er geen neusspray gebruikt maar wordt de Desmopressine met het infuus via een ader toegediend. Bovenstaande procedure blijft dan hetzelfde.

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis

Op de polikliniek behandelen we kinderen vanaf de geboorte tot 18 jaar. Naast allerlei specialisaties zoals orthopedie, cardiologie en urologie hebben we speciale spreekuren en is er een dagbehandelingsunit.

lees meer

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis?

lees meer