Voor het onderzoek

Wij raden u aan om 2 uur voor de fietstest geen uitgebreide of zware maaltijd te nuttigen en gemakkelijk zittende kleding te dragen. Als u alleen een fietstest moet ondergaan, kunt u uw eigen medicatie normaal
blijven gebruiken tot het moment van onderzoek. Als er een combinatie van onderzoeken plaatsvindt, raadpleeg dan uw afsprakenformulier of de longfunctieanalist.

Als u korter dan 6 weken geleden extra prednison of een antibioticakuur heeft gehad, neem dan contact op met uw behandelend arts.

Patiƫntenzorg Onderzoeken Duurtest (fietstest)

Wat is een duurtest?

Een duurtest is een inspanningsonderzoek op de fiets. Hiermee onderzoeken wij tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent en wat de eventuele beperking is. klik hier

Wat is een duurtest?

Een duurtest is een inspanningsonderzoek op de fiets. Hiermee onderzoeken wij tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent en wat de eventuele beperking is. Om het effect van de behandeling te kunnen meten, voeren we een duurtest aan het begin en aan het einde van de revalidatieperiode uit. We kijken of uw prestatievermogen veranderd is en wat de oorzaak van de verandering is.


Contact

Afdeling Longziekten

024 685 92 20

Naar uw afspraak bij Longziekten

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak bij Longziekten

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Wij raden u aan om 2 uur voor de fietstest geen uitgebreide of zware maaltijd te nuttigen en gemakkelijk zittende kleding te dragen. lees meer

Tijdens het onderzoek

U zit op een hometrainer. Terwijl u fietst, kunnen wij gemakkelijk uw bloeddruk meten. Het is de bedoeling dat u in een constant tempo zo lang mogelijk blijft doorfietsen. lees meer

Tijdens het onderzoek

  • U zit op een hometrainer. Terwijl u fietst, kunnen wij gemakkelijk uw bloeddruk meten.
  • U ademt door een masker dat aangesloten is op de meetapparatuur.
  • We bevestigen een sensor aan uw oor om het koolzuurgehalte te bepalen.
  • We plakken elektroden op uw borst om een ECG te maken tijdens het fietsen.
  • We stellen de fiets zo in dat u met een bepaalde weerstand fietst. Deze weerstand is afhankelijk van de uitslag van de fietstest die u eerder heeft gedaan. Het is de bedoeling dat u in een constant tempo zo lang mogelijk blijft doorfietsen.
  • Na afloop fietst u nog 3 minuten uit.

Door de heftige inspanning zou u een naar gevoel kunnen krijgen, benauwd en/of misselijk kunnen worden. Dit komt zelden voor en gaat binnen een paar minuten weer over.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het fietsen zelf duurt 10 tot 30 minuten. Het gehele onderzoek, inclusief de voorbereidingen, neemt ongeveer 45 minuten in beslag.


De uitslag

Uw behandelend arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.
  • Medewerkers
  • Intranet