Verhinderd?

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan uiterlijk één dag van tevoren naar de polikliniek Neurologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.
Het annuleren/verplaatsen van onderzoek(en) kan betekenen dat er een (langere) tijd overheen gaat voordat het opnieuw gepland kan worden. Dit geldt vooral als u combiafspraken heeft bij Klinische Neurofysiologie.
 
Patientenzorg Onderzoeken Elektromyografie van de kringspier rond de anus

Over het onderzoek

Tijdens een EMG van de kringspier rond uw anus (sfincter ani) meten we de elektrische activiteit van uw kringspier.

Contact

Polikliniek Neurologie
Bereikbaar van 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contact

Het onderzoek

De activiteit van uw kringspier beoordelen we door een naaldelektrode in uw kringspier te prikken. Eerst onderzoeken we de spier in rust. Daarna vragen we u te knijpen en te persen. De activiteit wordt zichtbaar en hoorbaar gemaakt op het EMG-apparaat. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

lees meer

Het onderzoek

Aanmelden

Meld u voor uw onderzoek aan bij route 943. Dit kan bij de aanmeldzuil (check-in balie) of bij vragen of problemen aan de balie van route 943.
Na uw aanmelding mag u plaatsnemen in de wachtruimte van route 920 (Klinische Neurofysiologie) op de 2e verdieping. U hoeft zich daar niet nogmaals aan te melden.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linker of rechter zijde met opgetrokken benen op een behandeltafel. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een klinisch neurofysioloog (een op dit gebied gespecialiseerde neuroloog) en een laborant. Er wordt een aardelektrode op uw lichaam geplakt om te voorkomen dat er een storing ontstaat. Vervolgens wordt uw anus gereinigd met een gaasje met alcohol. Dit kan even irriteren als er kleine wondjes zijn.

De activiteit van uw kringspier beoordelen we door een naaldelektrode in uw kringspier te prikken. Dit is een zeer dun naaldje waarin een elektrode zit. Eerst onderzoeken we de spier in rust. Daarna vragen we u te knijpen (doen alsof u de ontlasting ophoudt, dus aanspannen van de spier) en te persen (hierbij ontspant de spier zich). Verder wordt de reactie bij hoesten en de reactie op aanraken van de huid met een wattenstokje getest. De activiteit wordt zichtbaar en hoorbaar gemaakt op het EMG-apparaat. Er wordt meestal op 2 plaatsen (één keer links en één keer rechts) in de spier geprikt. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Tijdens het onderzoek wordt naar het functioneren van de kringspier rond de anus gekeken. De reden waarom juist deze spier onderzocht wordt, is dat hierin bij bepaalde neurologische ziektebeelden afwijkingen gevonden worden. Vooral bij het onderscheid van de verschillende oorzaken van parkinsonisme is het een behulpzaam onderzoek. Verder kan het ook bij incontinentieklachten veel informatie opleveren.

Na het onderzoek

De klinisch neurofysioloog bewerkt en beoordeelt de resultaten van het onderzoek. Uw behandelend arts ontvangt deze gegevens en stelt u op de hoogte van de resultaten.

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang Oost
Route: 943

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Huispostnummer: 943

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 943

Aanmelden

U kunt zich aanmelden bij route 943. Liefst via de aanmeldzuil (check-in balie). Voor vragen kunt u terecht bij de balie van route 943. Na uw aanmelding mag u plaatsnemen in de wachtruimte van route 920 (Klinische Neurofysiologie) op de 2e verdieping. U hoeft zich daar niet nogmaals aan te melden.

Verhinderd?

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan uiterlijk één dag van tevoren naar de polikliniek Neurologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

lees meer