Voor het onderzoek

Uw kind krijgt in het ziekenhuis veel indrukken te verwerken. Daarom is het belangrijk dat u hem of haar thuis zo goed mogelijk op het onderzoek voorbereid. Hierdoor zal uw kind waarschijnlijk minder spanning ervaren en beter meewerken. Daardoor verloopt het onderzoek vlugger.

Nuchter

Tijdens de test moet uw kind nuchter zijn. Hij of zij mag daarom de avond voor het onderzoek vanaf 17.00 geen zware kost eten. Zoals gerechten met bonen, erwten en uien. Deze gerechten kunnen de test beïnvloeden. Dit kan er toe leiden dat de test langer duurt. Of dat we de test uit moeten stellen.

Vanaf 24.00 uur 's nachts mag uw kind niets meer eten of drinken. Alleen water drinken is toegestaan.

Antibiotica

Antibiotica kunnen de test verstoren. Neem contact op met de arts als uw kind antibiotica gebruikt.

Wat moet u meenemen?

We raden u aan een vertrouwd speeltje of een knuffel, een (voorlees)boek en eten voor na het onderzoek mee te nemen. Tijdens het onderzoek mag uw kind niet eten, alleen wat water drinken.
Patientenzorg Onderzoeken H2-ademtest voor kinderen

H2-ademtest

Een H2-ademtest wijst uit of uw kind voedsel, met name suikers, goed verteert.

Contact

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis

(024) 361 44 15

Voor het onderzoek

Uw kind krijgt in het ziekenhuis veel indrukken te verwerken. Daarom is het belangrijk dat u hem of haar thuis zo goed mogelijk op het onderzoek voorbereid.

lees meer

Onderzoek

In de onderzoekkamer neemt een verpleegkundige twee of drie ademmonsters bij uw kind. Hierna krijgt uw kind water waarin suiker is opgelost te drinken. Vervolgens neemt de verpleegkundige om het half uur opnieuw de ademtest af. Het onderzoek neemt in totaal drie tot vier uur in beslag.

lees meer

Onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de balie van de polikliniek. Een medewerker brengt u en uw kind naar de onderzoekkamer. Tijdens het onderzoek kunt u bij uw kind blijven.

In de onderzoekkamer neemt een verpleegkundige twee of drie ademmonsters bij uw kind. Voor jongere kinderen gebruiken we hiervoor een kapje over neus en mond. Dit duurt ongeveer drie minuten.

Suikerdrankje

Hierna krijgt uw kind water waarin suiker is opgelost te drinken. Vervolgens neemt de verpleegkundige om het half uur opnieuw de ademtest af. Per keer steeds twee of drie ademmonsters. De laatste keer is drie uur na het drinken van de suikeroplossing. Een enkele keer is het nodig om ook na vier uur nog een ademmonster te nemen.

Het onderzoek neemt in totaal drie tot vier uur in beslag. Tussen de ademtesten door kunt u met uw kind terug naar de wachtkamer. Hier kan uw kind spelen of lezen. Uw kind mag gedurende het hele onderzoek niet eten, alleen wat water drinken.

Na het onderzoek

Als uw kind een suiker uit de suikeroplossing niet goed verdraagt, kan hij of zij last krijgen van buikpijn en diarree. De klachten kunnen tijdens de test opspelen, maar ook tot 24 uur hierna. Krijgt uw kind klachten, dan is het belangrijk dat u dit meldt bij uw volgende bezoek aan de polikliniek.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: Poli A route 787 / Poli B en C, route 788 / Poli D, route 790

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Telefoonnummer (024) 361 44 15

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route Poli A route 787 / Poli B en C, route 788 / Poli D, route 790 (Polikliniek Amalia kinderziekenhuis)

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer