Patientenzorg Onderzoeken Huidpriktest

Over de huidpriktest

Met een huidpriktest testen we of uw lichaam allergisch reageert op bepaalde stoffen. Als u allergisch bent voor deze stoffen kunt door inademing hiervan last krijgen van benauwdheid, een verstopte of jeukende neus, niezen of jeukende en ontstoken ogen.

Contact

Polikliniek Keel-Neus-Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Wat is allergie?

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op onschadelijke stoffen (allergenen).

lees meer

Wat is allergie?

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op onschadelijke stoffen (allergenen). Neusklachten als gevolg van irriterende (chemische) stoffen hebben niets te maken met allergie. Iedereen kan last hebben van deze stoffen.

Oorzaak

Een aantal allergenen kan leiden tot allergie. Een van de belangrijkste is huisstofmijt. Huisstofmijt is een spinnetje dat in alle Nederlandse huizen voorkomt. Het leeft vooral in huisstof en voedt zich voornamelijk met huidschilfers. Vooral het bed is een favoriete plaats. Huisstofmijten komen het hele jaar voor, maar hun aantal neemt in de herfst toe. Bloeiend gras veroorzaakt pollenallergieën, net als bloeiende bomen. Ook huisdieren en paarden kunnen allergische klachten veroorzaken.

Symptomen

Er zijn twee groepen mensen die last hebben van allergische neusklachten.

De 'lopers' hebben klachten als:
 • een waterige loopneus;
 • niezen;
 • jeukende, tranende ogen.
De meeste 'lopers' zijn allergisch voor pollen, sommige voor dieren.

De 'blokkers' hebben last van:
 • neusverstopping;
 • een loopneus.
Astmapatiënten kunnen ook last hebben van benauwdheid en een piepende ademhaling.

Een allergie-aanval

Een allergeen dat in de neus terechtkomt, veroorzaakt een reactie van het neusslijmvlies. Het afweersysteem van de neus reageert abnormaal. Kleine bloedvaatjes verwijden en dit geeft verschijnselen van allergie, zoals een jeukende neus, niezen en neusverstopping. Dit noemt men allergische rhinitis.

Allergische rhinitis kan ook de oorzaak zijn van andere problemen:
 • oorontstekingen;
 • neusbijholteontstekingen
 • hoesten;
 • hoofdpijn;
 • vermoeidheid.
Vaak vermindert dit bij een goede behandeling van de allergie.  

Voor het onderzoek

3 dagen voor de test mag u een aantal medicijnen niet innemen. Op de dag van het onderzoek vragen wij u geen bodylotion of crème op uw armen te smeren. Dit kan namelijk de uitslag van het onderzoek beïnvloeden.

lees meer

Voor het onderzoek

De volgende medicijnen mag u 3 dagen voor de test niet meer innemen:
Stofnaam Merknaam
Acrivastine Semprex
Alimemazine Nedeltran
Cetirizine Zyrtec
Cinnarizine Cinnipirine
Clemastine Tavegil
Cyclizine Marzine
Cyproheptadine Periactin
Deptropine Deptropine FNA
Desloratadine Aerius
Dexchloorfeniramine Polaramine
Dimenhydrinaa Dramamine
Dimetidine Fenistil
Ebastine Kestine
Fexofenadine Telfast
Hydroxyzin Atarax/Navicalm
Ketotifen Zaditen
Levocetirizine Xyzal
Loratidine Claritine Allerfree
Mebhydroline Incidal
Meclozine Suprimal
Mizolastine Mizollen
Oxatomide Tinset
Oxomemazine Doxergan
Promethazine Phenergan
Terfenadine Triludan (Forte)

Bodylotion en crème

Op de dag van het onderzoek vragen wij u geen bodylotion of crème op uw armen te smeren. Dit kan namelijk de uitslag van het onderzoek beïnvloeden.

 


Het onderzoek

U krijgt 12 druppels met verschillende soorten allergeenextract op uw onderarm. Om de opname in uw huid te bevorderen zetten we een prikje door de druppel tot in uw huid. Ontstaat er een allergische reactie dan zien we een zwelling met een rode hof die ook kan jeuken.

lees meer

Het onderzoek

De polikliniekassistent of verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de onderzoekskamer. U krijgt 12 druppels met verschillende soorten allergeenextract op uw onderarm. Om de opname in uw huid te bevorderen zetten we een prikje door de druppel tot in uw huid. Soms testen we u ook op een allergie voor bepaalde voedingstoffen. In dat geval krijgt u nogmaals 6 prikjes. De reactie kunnen we na 15 minuten aflezen.

Is er een allergische reactie dan zien we een zwelling met een rood bultje. Dit bultje kan jeuken en lijkt een beetje op een muggenbult. De uitslag vergelijken we met 2 controleprikken:
 1. De eerste prik is de negatieve controle. Dit is alleen de oplosvloeistof, er zit dus geen allergeen in. De test is betrouwbaar als hier geen reactie optreedt.
 2. De tweede prik is de positieve controle en bevat een histamineoplossing. Door deze prik krijgt u een huidreactie op de histamine die we vergelijken met de reacties op de andere allergenen.

Na het onderzoek

Soms komt het voor dat na ongeveer 6 uur opnieuw een jeukende bult verschijnt op uw arm. Deze verdwijnt vanzelf. Als u tijdens of na de huidtest last krijgt van niezen, jeuk in uw ogen, kortademigheid of andere klachten, meld dit dan direct.

lees meer

Na het onderzoek

Doordat we de minimale hoeveelheid allergeen gebruiken, ontstaat zelden een reactie op een andere plaats in uw lichaam. Wel kunt u jeuk krijgen op uw arm. Als u tijdens of na de huidtest last krijgt van niezen, jeuk in uw ogen, kortademigheid of andere klachten, meld dit dan direct. De arts kan dan meteen uw klachten behandelen. Soms komt het voor dat er na ongeveer 6 uur opnieuw een jeukende bult verschijnt op uw arm. Dit komt door een sterke allergie. Deze bult verdwijnt vanzelf in de loop van de volgende dagen. Na de test kunt u uw normale werkzaamheden gewoon oppakken.