Patientenzorg Onderzoeken HyCoSy: contrastecho van de eileiders

Over Hystero Contrast Sonohysteropraphy

Met behulp van een HyCoSy kunnen we nagaan of uw eileiders afgesloten zijn. Dit doen we met behulp van een contrastecho.

lees meer

Over Hystero Contrast Sonohysteropraphy

Om te onderzoeken of uw eileiders niet afgesloten zijn, doen we een contrastecho. Dat is een inwendig onderzoek. We kunnen uw eileiders zien met een speciale contrast-gel. Die gel brengen we via uw vagina en baarmoederholte in de eileiders in. Op de echo is de contrastgel wit en het weefsel van uw eileiders grijs. Aan het kleurverschil kan de arts zien of er een verstopping zit.

Voorbereiding

Voor de HyCoSy mag u niet zwanger zijn. Ook mag u geen chlamydia hebben. Dit kan namelijk complicaties opleveren. Het is niet erg als u voor het onderzoek nog licht ongesteld bent.

lees meer

Voorbereiding

Zwanger of ongesteld

Tijdens een HyCoSy mag u niet zwanger zijn. De contrast-gel kan schadelijk zijn een eventuele zwangerschap. Ook als u ongesteld bent, kunnen we dit onderzoek niet doen. Deze contrastecho van de baarmoeder en de eileiders maken we daarom 5 tot 12 dagen na de eerste dag van uw menstruatie. Tussen de menstruatie en het onderzoek moet u veilig vrijen, zodat we zeker weten dat u tijdens het maken van de echo niet zwanger bent. Op de dag dat u ongesteld wordt, kunt u ons bellen om een afspraak te maken voor de HyCoSy.

Bijwerkingen of problemen

Tijdens de HyCoSy mag u geen chlamydia hebben, omdat u dan kans hebt op een ontsteking van uw eileider. Weet u niet zeker of u chlamydia heeft? Neem dan contact met ons op. U krijgt dan eerst een onderzoek. Heef u chlamydia, dan krijg je antibiotica. De HyCosy wordt pas verricht als de chlamydia genezen is.

Voor het onderzoek

De avond voor het onderzoek neemt u één tablet Naproxen van 250 milligram. Eén uur voor de afspraak neemt u nog één tablet Naproxen van 250 milligram. Bent u voor het onderzoek nog licht ongesteld? Dan hoeft u ons daar niet over te bellen; het onderzoek kan gewoon doorgaan.

Het onderzoek

Een gynaecoloog doet de HyCoSy. U ligt tijdens het onderzoek op een gynaecologische stoel. De behandeling doet geen pijn. De arts vertelt u meteen wat er te zien is.

lees meer

Het onderzoek

Uw onderlichaam is bloot en uw benen liggen in de beensteunen. Tijdens de behandeling brengt de arts eerst een eendenbek in om beter bij uw baarmoeder te kunnen. De arts maakt de baarmoedermond schoon en plaatst een klein slangetje door de baarmoederhals in de holte van de baarmoeder. Daarna haalt de arts de eendenbek weer weg. Via het slangetje spuit de arts de contrastvloeistof in de baarmoeder. Soms doet het inspuiten van de gel een beetje pijn. Het voelt als pijn in uw buik die u kunt voelen als u ongesteld bent.

Verder doet de behandeling geen pijn. De arts vertelt u meteen wat er te zien is. Na het onderzoek krijgt u een washandje en handdoek mee, zodat u zich in onze kleedruimte kunt wassen. Ook krijgt u een maandverband mee, omdat er gel kan lekken.

Na het onderzoek

Na de HyCoSy kunt u één of twee dagen lichte pijn in uw onderbuik voelen. U kunt daarvoor een pijnstiller nemen. Voor ergere klachten kunt u contact met ons opnemen.

lees meer

Na het onderzoek

Na de HyCoSy kunt u één of twee dagen lichte pijn in uw onderbuik voelen. U kunt daarvoor een pijnstiller nemen. Soms heeft u afscheiding of verliest u een beetje bloed. Dat is niet erg. Na het onderzoek bespreekt de gynaecoloog de uitslag met uw andere artsen. Zij stellen het verdere behandelplan op en bespreken dat tijdens een nieuwe afspraak met u.

Als de HyCoSy niet lukt

Soms lukt het tijdens de HyCoSy niet om het slangetje in de baarmoeder te brengen. Of er komt niet genoeg gel in de baarmoeder waardoor op de echo niks te zien is. In dat geval adviseert de arts meestal een kijkoperatie.

Spoed klachten

Bij erge klachten kunt u iedere werkdag tussen 8.00 en 9.00 uur bellen naar het verpleegkundig spreekuur. Is er spoed? Dan kunt u 24 uur per dag bellen met de afdeling Voortplantingsgeneeskunde.
 
Klachten kunnen zijn:
  • erg bloedverlies uit uw vagina waarbij u (bijna) flauwvalt;
  • hevige buikpijn die ineens ontstaat of niet weggaat;
  • koorts.


Naar uw afspraak bij voortplantings­geneeskunde

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 859

Voortplantings­geneeskunde

Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.

lees meer

Contact met de afdeling

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44

Onze mensen