Patientenzorg Onderzoeken Lokalisatiedraad in de borst

Over lokalisatiedraad in de borst

Als de afwijking in uw borst niet goed te voelen is, maken we gebruik van de lokalisatieprocedure.

lees meer

Over lokalisatiedraad in de borst

Als de afwijking in uw borst niet goed te voelen is, maken we gebruik van de lokalisatieprocedure. De lokalisatie vindt plaats op de afdeling Radiologie. Met een naald plaatst de radioloog een metalen draadje op de plek waar de afwijking zich bevindt (de ‘lokalisatie’). De chirurg weet nu precies welk stukje weefsel hij moet verwijderen.

Tijdens de operatie neemt de chirurg het stukje weefsel met het metalen draadje weg. Vervolgens wordt een röntgenfoto van dit stukje weefsel gemaakt om te kijken of de afwijking inderdaad verwijderd is.

Methode

Door de verschillende soorten afwijkingen en door de samenstelling van de borst gebruiken we verschillende opnametechnieken. We gebruiken echografie, röntgen of Magnetische Resonantie (MR).

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 25
contact

Voorbereiding

Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, crème of zinkzalf op uw bovenlichaam en neem een strakke (sport-)BH mee.

lees meer

Voorbereiding

  • Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, crème, poeder of zinkzalf op uw bovenlichaam. Deodorant is geen probleem.
  • Kleding: Wilt u een strakke (sport-)BH meenemen zodat het lokalisatiedraadje goed op de juiste plek blijft zitten?

Na het onderzoek

Het patiëntenvervoer brengt u naar de Afdeling CDB ( Centrale Dag Behandeling) U mag na afloop niet tillen en niet veel bewegen met uw armen om te voorkomen dat het draadje verschuift.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Verschillende methoden


Lokalisatie met MRI

Met behulp van een MR-scan met contrastvloeistof bepaalt de radioloog waar de afwijking zit en brengt het lokalisatiedraadje in.

lees meer

Lokalisatie met MRI

Met behulp van een MRI-scan met contrastvloeistof bepaalt de radioloog waar de afwijking zit en brengt het  lokalisatiedraadje in. Meer informatie vindt u op de webpagina voor dit MRI-onderzoek.
 


Lokalisatie met echografie

Met behulp van een echografie bepaalt de radioloog waar de afwijking zit en brengt het metalen draadje in.

lees meer

Lokalisatie met echografie

De mammografielaborant haalt u op de afdeling Radiologie uit de wachtkamer op. In de onderzoekskamer wordt uw bovenlichaam ontbloot. De radioloog brengt een beetje gel aan op de borst, zodat er geen lucht komt tussen de huid en het apparaatje dat de (echo) geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Vervolgens beweegt de radioloog het apparaatje over uw borst en kijkt op een monitor naar de beelden.
Zodra de afwijking is gevonden maakt de radioloog de huid weer schoon en doet er een steriele gel of alcohol op. Hierna prikt de radioloog met een naald in de borst, de punt van de naald komt tot in de afwijking. Dit kan soms wat pijnlijk zijn (te vergelijken met een prikje in de arm), daarom krijgt u meestal eerst lokaal wat verdovingsvloeistof ingebracht. In de naald zit een soepel metalen draadje dat in de borst achterblijft als de naad eruit wordt gehaald. Het weerhaakje aan de draad zorgt ervoor dat deze goed in de afwijking blijft vastzitten. Het draadje wordt op de huid vastgeplakt. Hierna kunt u uw BH aantrekken. 
De lokalisatie duurt ongeveer 20 minuten. Na de lokalisatie maken we soms in een andere onderzoekskamer nog 2 röntgenfoto’s van de borst.

Lokalisatie met röntgen

Met behulp van een röntgenopnamen bepaalt de radioloog waar de afwijking zit en brengt het metalen draadje in.

lees meer

Lokalisatie met röntgen

U gaat meestal met een bed de onderzoekskamer in. De radiodiagnostisch laborant maakt van het gebied waar de afwijking zit minstens 2 foto’s. Tijdens het maken van de foto’s blijft de borst, ongeveer 15 à 20 minuten, tussen de twee “platen” vastgeklemd zitten.
Nadat de afwijking goed is afgebeeld, berekenen we met behulp van de computer, de juiste coördinaten. De radioloog brengt (na lokale verdoving) de lokalisatie naald in de borst in. De punt van de naald komt tot in de afwijking. Dit kan soms een beetje pijnlijk zijn, te vergelijken met een prikje in de arm.
In de naald zit een soepel metalen draadje dat in de borst achterblijft als de naald eruit wordt gehaald. De radiodiagnostisch laborant  maakt de plaat, waarmee de borst is vastgeklemd, voorzichtig los en maakt nog twee opnamen om te controleren of de draad ook inderdaad op de juiste plek zit. Het draadje blijft door middel van een weerhaakje goed in de afwijking vastzitten.
Het draadje wordt op de huid vastgeplakt. Hierna kunt u uw BH aantrekken. Na afloop gaat u naar de afdeling CDB (Centrale Dag Behandeling) In totaal duurt de lokalisatie ongeveer 30 minuten. Als er meer dan één keer moet worden geprikt, omdat er sprake is van meerdere afwijkingen, duurt het uiteraard wat langer.

MR-controlelijst

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn.

Lees meer

MR-controlelijst

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. Daarom verzoeken wij u onderstaande ALGEMENE controlelijst zorgvuldig thuis alvast in te vullen. Bij één keer (of vaker) JA: Neem DIRECT contact op met de afdeling Radiologie. Tel: 024- 3614529. Het kan zijn dat voor u een ander onderzoek moet worden afgesproken.
 Heeft u metaal(splinters) in uw lichaam, m.n. in de ogen, door bijv. werkzaamheden in de metaalindustrie of door oorlogsgeweld?  ja   /   nee
 Heeft u een pacemaker, pacemakerdraden of een defibrillator voor uw hart?  ja   /   nee
 Heeft u geïmplanteerde magneetjes in de kaak?  ja   /   nee
 Heeft u clips in de bloedvaten van het hoofd?  ja   /   nee
 Bent u in verwachting of denkt u dat te zijn?  ja   /   nee
 Heeft u een gehoorbeenprothese / blaasstimulator / insulinepompje / neurostimulator / Baclofenpomp?  ja   /   nee
 Heeft u een (metalen) tissue-expander na een borstamputatie?  ja   /   nee
 Heeft u een Cochleair Implantaat voor uw gehoor?  ja   /   nee
Alleen van belang bij een MRI van het hoofd of de nek: heeft u een beugel met metaal dat in de mond vast zit?  ja   /   nee
Heeft u slecht werkende nieren?  ja   /   nee
Heeft u eerder een allergische reactie op het contrastmiddel voor MRI gehad?  ja   /   nee
Zijn er overige lichaamsvreemde materialen in uw lichaam aanwezig / ingebracht?  ja   /   nee

Wat is uw gewicht? ____________ kg / Wat is uw lengte? __________________ m
Extra vragen voor vrouwen bij een MRI van de borsten (hoeft niet bij MRI met punctie of lokalisatie)
Wanneer u een menstruatiecyclus heeft: op welke dag van uw cyclus vindt het onderzoek plaats ? ______ dag
Wanneer u geen menstruatiecyclus meer heeft: wat is daarvan de oorzaak?
Svp aankruisen:     0 overgang        0 baarmoeder is verwijderd        0 Mirena spiraal of prikpil
Valt uw afspraak voor een MRI van de borsten vóór de 5e of na de 12e dag van uw menstruatiecyclus?  ja / nee

Op alle vragen NEE?
Deze lijst ingevuld en ondertekend inleveren bij de balie wanneer u zich meldt voor het onderzoek.

Noteer hier uw naam + voorletters + geboortedatum
Datum + Handtekening
versie 05-12-2017

BORSTVOEDING
Wanneer u tijdens de MRI een infuus met contrastmiddel krijgt mag u daarna 24 uur lang geen borstvoeding geven.
PLEISTER MET MEDICIJN
Gebruikt u een pleister met een medicijn genaamd Rotigotine of Neupro? Deze pleister bevat aluminium en mag niet in de MRI. U moet de pleister voor het onderzoek verwijderen. Na het onderzoek kunt u een nieuwe pleister opplakken.
LET OP: creditcards, pinpasjes, gehoorapparaten, telefoonkaarten e.d. raken onder invloed van het magneetveld DEFECT! U kunt deze voorwerpen niet meenemen in de onderzoekskamer.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-16.30 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780