Over het onderzoek

U krijgt een Mantouxtest om uit te sluiten dat uw klachten te maken hebben met tuberculose.

lees meer

Over het onderzoek

U krijgt een Mantouxtest om uit te sluiten dat uw klachten te maken hebben met tuberculose. We doen de Mantouxtest ook voordat u bepaalde medicijnen gaat gebruiken, zoals biologische antireumatische medicijnen (biologicals). Van deze medicijnen is bekend dat als u in het verleden tuberculose heeft gehad, deze aandoening weer kan opleven als u de medicijnen gaat gebruiken.

Tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie (Mycobacterium tuberculosis). De tuberkelbacterie wordt door hoesten en niezen verspreid. Als u de bacterie inademt kunt u besmet raken. Uw lichaam reageert hierop met het aanmaken van afweerstoffen. Als de tuberkelbacterie in uw lichaam zit, hoeft u hier niet altijd iets van te merken of ziek van te zijn.
Soms zijn de afweerstoffen echter onvoldoende en krijgt u tuberculose. Meestal is er sprake van longtuberculose. Tuberculose kan ook in andere organen voorkomen, zoals in de gewrichten, nieren of het longvlies.
Er bestaat open en gesloten tuberculose. Als in het sputum (dit is slijm vermengd met speeksel dat uit de diepe luchtwegen wordt opgehoest bij een luchtweginfectie) de tuberkelbacterie wordt gevonden is er sprake van open tuberculose. U bent dan besmettelijk voor uw omgeving. Bij een gesloten tuberculose bent u niet besmettelijk. Een manier om tuberculose op te sporen is de Mantouxtest.

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Verloop van de test

De Mantouxtest is een huidtest. Met een heel dunne injectienaald spuiten we een kleine hoeveelheid testvloeistof in de huid van uw onderarm.

lees meer

Verloop van de test

De Mantouxtest is een huidtest. Met een heel dunne injectienaald spuiten we een kleine hoeveelheid testvloeistof in de huid van uw onderarm. Het inspuiten van deze vloeistof kan pijnlijk zijn.
Op uw huid geven we de plaats van de injectie met een stift aan. Zorg ervoor dat deze markering zichtbaar blijft voor de uitslag. De verpleegkundige kan dan gericht naar de plek van de injectie zoeken.
Om een allergische reactie te voorkomen ontsmetten we uw huid niet en gebruiken we geen pleister. Een andere reactie van uw huid kan de uitslag van de Mantouxtest beïnvloeden.
Na de injectie kunt u een allergische reactie van de huid krijgen. Deze reactie bestaat uit een verdikking, roodheid en jeuk. We meten de omtrek van deze verdikking en de roodheid van de huid om te bepalen of de uitslag positief of negatief is.

Aflezen

De omtrek van de verdikking en de roodheid van de huid op uw onderarm tussen kan 48- 72 uur na het inspuiten worden afgelezen. Dit doet een verpleegkundige op de polikliniek of de assistente van uw huisarts.
Voor het aflezen van de Mantouxtest kunt u ook terecht op de polikliniek van Dermatologie van 08.00 tot
16.00 uur op de afgesproken datum.

TBC Tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium Tuberculosis (tuberkelbacterie). Deze wordt voornamelijk door hoesten en niezen verspreid.

lees meer

Uitslag

De huidtest is negatief als uw huid niet reageert op de ingespoten vloeistof. De huidtest is positief als na enkele dagen een kleine verdikking in de huid optreedt. Een positieve reactie betekent niet altijd dat u een actieve tuberculose heeft.

lees meer

Uitslag

  • De huidtest is negatief als uw huid niet reageert op de ingespoten vloeistof. U bent dan meestal niet besmet met de tuberkelbacterie.
  • De huidtest is positief als na enkele dagen een kleine verdikking in de huid optreedt. Een positieve reactie betekent niet altijd dat u een actieve tuberculose heeft.
  • Er is sprake van een besmetting als de verdikking meer dan 10 mm is.
Uw behandelend arts beoordeelt naar aanleiding van de uitslag van de Mantouxtest en uw ziektegeschiedenis of verder onderzoek nodig is. Als uw behandelend arts twijfels heeft over de uitslag dan kan de Mantouxtest eventueel worden herhaald.
De uitslag kunt u het beste zelf bij het eerstvolgende controlebezoek aan uw behandelend arts geven.

Aanvullende informatie

In sommige gevallen kunnen we geen Mantouxtest bij u doen.

lees meer

Aanvullende informatie

  • De Mantouxtest kan niet worden gedaan als u een BCG-injectie heeft gehad. Deze inenting tegen tuberculose zorgt ervoor dat uw lichaam afweerstoffen maakt. De uitslag van de Mantouxtest is dan niet meer betrouwbaar.
  • In sommige gevallen reageert de huid niet op een Mantouxtest. Bijvoorbeeld bij patiënten met een verstoorde afweer door ziekte (bijvoorbeeld sarcoïdose) of bij bepaalde medicijnen zoals prednison. De Mantouxtest is dan niet zinvol.
  • De Mantouxtest is niet gevaarlijk, ook niet voor vrouwen die zwanger zijn.
  • In het algemeen wordt bij personen die vóór 01-01-1945 geboren zijn geen Mantouxtest gedaan. Vóór 1945 kwam tuberculose regelmatig voor. De kans dat deze personen in aanraking zijn geweest met tuberculose is dan ook erg groot waardoor het resultaat van de test minder betrouwbaar is.