Filmpjes over MRI-scan

Wilt u zien hoe een MRI-onderzoek verloopt?
Bekijkt u dan de filmpjes op de voorlichtingspagina voor een MRI bij kinderen.
Ook bij een volwassene verloopt het onderzoek meestal op dezelfde manier. U kunt in de filmpjes zien hoe u in de MRI komt te liggen.

Uitzondering

Er is geen filmpje dat laat zien dat u bij een MRI van de borsten op de buik ligt en dat uw voeten als eerste de MRI in gaan.
Patientenzorg Onderzoeken MRI bovenbuik

Over het onderzoek

Met een MRI-scan kunnen we eventuele afwijkingen in uw bovenbuik zichtbaar maken. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven.

Filmpjes over MRI-scan

zien hoe het onderzoek verloopt.

lees meer

Hoe u in de MRI ligt

kunt u zien op deze foto's

lees meer

Hoe u in de MRI ligt

Bij een MRI van de buik ligt u op uw rug en krijgt u antennes over uw buik.

Hierna schuift de MBB'er u in de MRI. Uw buik ligt dan in het midden van de tunnel. De patiënt op de foto is 170 cm lang. Als de antenne lager over uw buik ligt, gaat u minder ver de tunnel in dan op deze foto's. Via een spiegeltje kunt u uit de tunnel kijken.

Claustrofobie (angst in kleine ruimten)

Als u niet in kleine ruimtes durft, bijvoorbeeld in een lift, kan de MRI moeilijk zijn. Als u denkt last te hebben van claustrofobie, meldt dit dan aan uw behandeld arts. De behandeld arts kan dan eventueel een medicijn (oxazepam) voorschrijven. Oxazepam vermindert angstgevoelens en verschijnselen die daarmee gepaard kunnen gaan zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren. U krijgt dit middel om angstgevoelens en paniek (claustrofobie) te dempen die op kunnen treden tijdens het MRI onderzoek. Het effect begint binnen 1 tot 2 uur na inname en houdt 6 tot 10 uur aan. U dient de voorgeschreven dosering daarom 2 uur vóór het MRI onderzoek in te nemen. De belangrijkste bijwerking van oxazepam is sufheid. U mag daarom tot 16 uur na de inname van oxazepam niet actief deelnemen aan het verkeer. Hierdoor is het belangrijk om niet alleen naar het MRI onderzoek te komen.

Voorbereiding algemeen

Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar u ons over informeert of waar u rekening mee moeten houden.

lees meer

Voorbereiding algemeen


We raden u aan sieraden en kostbaarheden thuis te laten. Een piercing van zilver, goud of andere edelmetalen kan wel blijven zitten. Het is makkelijk om aparte kleding voor boven- en onderlichaam te dragen. Kies voor kleding en schoenen zonder metaal. Als er toch iets van metaal in de kleding zit, krijgt u van ons een soort pyjama. Vaak zit er metaal in schoenen, neemt u daarom alstublieft slippers of sneakers mee zodat u van het kleedhokje naar de onderzoekskamer kunt lopen op uw eigen slippers of sneakers.  
 
Het MRI-apparaat maakt geluid. Om dit te dempen, krijgt u oordopjes of een hoofdtelefoon. U kunt tijdens het onderzoek naar onze radio luisteren als u dat wilt.

Geen metaal

Metalen voorwerpen in of buiten uw lichaam worden zeer sterk naar het apparaatgetrokken. Daarom mag u de MRI onderzoekskamer bijvoorbeeld niet betreden met een rolstoel of met sleutels. Pasjes met een chip of magneetstrip, gehoorapparaten, mobiele telefoons of een horloge kunnen kapot gaan in de MRI onderzoekskamer. Heeft u of uw begeleider een pacemaker / defibrillator (of draden hiervan), geïmplanteerde kaakmagneetjes, neurostimulator in het wervelkanaal, blaasstimulator of niet-afkoppelbare insulinepomp dan mag u de MRI onderzoekskamer niet in. Dit geldt ook als u metaalsplinters in het oog heeft, of als u een bepaalde oudere vaatclip in het hoofd of een hartklep, of bepaald type gehoorbeenprothese heeft. De meeste moderne typen gewrichtsprothesen zoals in een heup of knie geven geen problemen.

Wij vragen u de MR controlelijst (zie elders op de webpagina) over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in te vullen.

Medicijngebruik

Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen op de gebruikelijke manier.

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger bent, vragen we u contact op te nemen met de afdeling Radiologie. Hoewel er geen bewijs is dat een MRI-scan schadelijk is voor uw ongeboren kind, doen we in de eerste 12 weken van uw zwangerschap liever geen MRI-onderzoek. Contrastvloeistof gebruiken we helemaal niet als u zwanger bent. Als u borstvoeding geeft en contrastvloeistof toegediend krijgt, moet u tot 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en weggooien.

Claustrofobie

Als u (veel) last heeft van claustrofobie, kunt u dit bij uw behandelend arts of huisarts melden. Als het nodig is, kunnen zij u een rustgevend medicijn voorschrijven. Deze medicijnen beïnvloeden meestal uw rijvaardigheid, dus zorg er dan voor dat u die dag zelf niet meer aan het verkeer hoeft deel te nemen.
 

Voorbereiding bovenbuik eten en drinken

Voor een MRI-onderzoek van uw bovenbuik zijn speciale voorbereidingen nodig om uw maag en het eerste deel van uw darmen leeg te maken en ervoor te zorgen dat deze zo min mogelijk bewegen tijdens het onderzoek.

lees meer

Voorbereiding bovenbuik eten en drinken

Voor een MRI-onderzoek van uw bovenbuik zijn speciale voorbereidingen nodig om de maag en het eerste deel van de darmen leeg te maken en ervoor te zorgen dat deze zo min mogelijk bewegen tijdens het onderzoek.

De dag van het onderzoek

Als het MRI-onderzoek vóór 12.00 uur plaatsvindt, kunt u op de ochtend van het onderzoek niet ontbijten. U mag wel tot 1 uur van tevoren drinken. Als het onderzoek na 12.00 uur plaatsvindt, dan vragen wij u vanaf 4 uur van tevoren niet meer te eten. Ook dan kunt u wel tot 1 uur voor het onderzoek drinken. In alle gevallen kunt u uw eigen medicijnen gewoon innemen. Als u nog mag ontbijten of lunchen, kunt u kiezen uit:
  • wit brood en beschuit
  • boter, margarine en halvarine
  • gekookt ei, jam, suiker, vruchtenhagel en honing
  • koffie, thee, limonadesiroop, water, vruchtensap en bouillon
  • kwark en yoghurt

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek maken we meerdere opnamen. Een gemiddeld MRI-onderzoek van de bovenbuik duurt 30 tot 45 minuten.

lees meer

Verloop van het onderzoek

Op de afdeling Radiologie laat u in de kleedkamer alle mogelijke metalen voorwerpen achter. Ook uw begeleider moet dit doen. Mogelijk is het nodig om u het medicijn Buscopan toe te dienen; dat overleggen we dan met u. Als u voor een onderzoek van de galwegen komt, krijgt u een bekertje ananassap te drinken. In de MRI-onderzoekskamer gaat u op de onderzoekstafel liggen. U krijgt een extra steun met ingebouwde antennes op uw bovenbuik, zodat we de signalen uit uw lichaam goed kunnen meten. We schuiven u daarna op de onderzoekstafel in het MRI-apparaat: een buis van 1,5 meter lang met een doorsnede van 70 cm. Hoewel u tijdens het onderzoek naar de radio mag luisteren, komt het geluid van de MRI-buis meestal boven de muziek uit. Tijdens het onderzoek krijgt u een alarmbel, u staat hiermee direct in contact met de laborant.
Tijdens het onderzoek maken we meerdere opnamen. Per opname kan dit 2 seconden, maar ook 5 minuten duren. Een gemiddeld MRI-onderzoek bovenbuik duurt 30 tot 45 minuten.

Contrastvloeistof

Het is mogelijk dat we u tijdens het MRI-onderzoek contrastvloeistof toedienen. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillen tussen weefsels zoals bijvoorbeeeld afwijkingen en normaal klierweefsel op een MRI onderzoek beter te zien zijn. Om contrastvloeistof toe te dienen krijgt u een infuus in uw arm. Mocht u ooit eerder een allergische reactie hebben gehad tijdens of na een MRI onderzoek, wilt u dan contact opnemen met de afdeling Radiologie. Ook als u een slechte nierfunctie heeft vragen we u contact op te nemen met de afdeling Radiologie.

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn.

lees meer

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. Daarom vragen wij u een MR controlelijst in te vullen.

U kunt de MR controlelijst invullen via Mijn Radboud óf als u de activatiecode heeft geactiveerd.
We verzoeken u de controlelijst in te vullen 3 weken voor uw afspraak
Is uw antwoord Ja op 1 of meer vragen uit de lijst, dan ontvangen wij daarover een automatisch bericht en hebben wij voldoende tijd om uit te zoeken of u veilig in de MRI kunt. Bij implantaten vragen wij eventueel informatie op bij de fabrikant of bij het ziekenhuis waar het geïmplanteerd is.
Als u de vragenlijst via mijn Radboud volledig heeft ingevuld, dan kunt u zich aanmelden bij de aanmeldzuil. De aanmeldzuil controleert of u de vragenlijst volledig heeft ingevuld. Zo ja, komt er een ticket uit de zuil en kunt u met het ticket doorlopen naar de wachtkamer. Zo nee, verwijst de aanmeldzuil u naar onze baliemedewerker.

Mijn Radboud

Meer informatie over mijn Radboud.

Activatiecode

Heeft u van ons een activatiecode gekregen in uw afspraakbrief, dan moet u de activatiecode activeren voordat deze verloopt. Instructiefilm (Youtube). U activeert de activatiecode via mijn Radboud. Daar vindt u tevens meer informatie over de activatiecode.

Direct inloggen

Om direct in te loggen op mijnRadboud, klik hier.
Later nogmaals naar mijnRadboud gaan, kan door te klikken op de afbeelding van het hoofd (deze afbeelding is op elke webpagina steeds rechtsboven in beeld).

Als invullen via internet niet mogelijk is

Vult u dan deze controlelijst in, 3 weken voor uw afspraak. De controlelijst gaat over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in. In de lijst staat aangegeven wanneer u ons moet bellen. Neemt u deze lijst mee tijdens uw bezoek als u overal met “nee” antwoordt. De lijst levert u dan in bij de balie van de afdeling Radiologie. Als u de lijst op papier invult, kunt u zich niet aanmelden bij de aanmeldzuil, maar moet u zich aanmelden bij de balie.


De MRI-scan met een pacemaker of ICD

U kunt niet zomaar in de MRI met een pacemaker of ICD. Mogelijk zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig.

lees meer

De MRI-scan met een pacemaker of ICD

Met een MRI-scan kunnen we eventuele afwijkingen in uw lichaam zichtbaar maken. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven. Als u een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, ofwel inwendige defibrillator) heeft, kunt u niet zomaar in de MRI.

Neem contact met ons op of vul de MR-controlelijst

Het is belangrijk dat u ons vooraf laat weten dat u een pacemaker of ICD heeft. U kunt dit aan ons laten weten door 3 weken vóór uw MRI (liefst nog eerder) de MR-controlelijst in te vullen (zie blokje MR-controlelijst). Of u belt minstens 3 weken vóór uw MRI met onze Helpdesk om dit door te geven. Bel ons ook als u al eerder in de MRI geweest bent met uw pacemaker. Het telefoonnummer van de helpdesk is 024- 361 45 29. Wij hebben dan ruim de tijd om uit te zoeken of uw pacemaker echt in de MRI kan en of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn die door ons geregeld moeten worden.

Extra voorzorgsmaatregelen

Als extra voorzorgsmaatregel is een hartstimulatiespecialist (pacemakertechnicus) aanwezig. De hartstimulatiespecialist zet uw pacemaker/ICD vlak voor het onderzoek in een veilige stand. Daarna maken we de opnamen. Als u tijdens de MRI-scan voelt dat uw pacemaker/ICD iets opwarmt of dat de magneet er licht aan trekt, kunt u dit altijd aangeven. De hartstimulatiespecialist controleert uw pacemaker/ICD direct na het onderzoek en zet daarna de oorspronkelijke instellingen terug.

MR controlelijst

Ook als u telefonisch overleg met ons heeft gehad, willen we graag dat u de MR controlelijst (via internet) invult in verband met de overige vragen. Wilt u dan tevens vermelden of u al contact met ons heeft gehad? 

Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
 

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer normaal eten en drinken.

lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent. Door het medicijn Buscopan kunt u even wazig zien. Dit gaat vanzelf weer over.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de opnamen en maakt een verslag. De uitslag van het MRI-onderzoek bespreekt u tijdens een vervolgafspraak met uw behandelend arts.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Wetenschappelijk onderzoek

als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 25
contact

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780