Patiëntenzorg Onderzoeken Pancreas (pseudo) cyste drainage

Over cyste drainage

Als gevolg van ontstekingsreacties in de alvleesklier ontstaan er soms pseudocysten. Dit zijn holtes gevuld met wondvocht. Grotere cysten waar u last van heeft, verwijderen we meestal via een endoscopische of chirurgische behandeling. lees meer

Over cyste drainage

In de alvleesklier kunnen ontstekingsreacties ontstaan. Als gevolg van deze ontsteking ontstaan er soms pseudocysten. Dit zijn holtes gevuld met wondvocht. Door druk die de pseudocysten op omliggende organen uitoefenen, kan voedsel minder makkelijk passeren en/of kan pijn ontstaan. Pseudocysten verdwijnen in ongeveer de helft van de gevallen vanzelf, maar ze kunnen wel heel lang blijven zitten. Grotere cysten waar u last van heeft, verwijderen we meestal via een endoscopische of chirurgische behandeling. Met behulp van een echo-endoscopie zijn pseudocysten groter dan 3 cm zichtbaar op het echobeeld. De arts kan deze aanprikken en leeg zuigen. Soms is het nodig om een drain (een kunststof buisje) in de cyste achter te laten, zodat het vocht uit de cyste kan verdwijnen.

U krijgt Propofol-sedatie (slaapmedicatie). Hierdoor merkt u niets van het onderzoek.


Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Voorbereiding

Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en is dit niet besproken, neem dan contact met ons op.

lees meer

Voorbereiding

U heeft digitale voorbereiding gehad en/of u bent op de pré-sedatie poli van het Endoscopie Centrum geweest. Daar zijn onderstaande vragen aan bod gekomen. Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en dit is niet besproken, neem dan contact met ons op.

 • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
 • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), clopidogrel (Plavix®), fenprocoumon (Marcoumar®), dipyridamol (Persantin®), rivaroxaban (Xarelto®), dabigatran (Pradaxa®) of apixaban (Eliquis®)?
 • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
 • Heeft u suikerziekte?
 • Heeft u een Pacemaker of een ICD (interne defibrillator)?
 • Heeft u een allergie voor bepaalde medicijnen? (Hier worden ook antibiotica mee bedoeld).
 • Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht?

Overige bloedverdunners

Bloedverdunners waarmee u niet hoeft te stoppen zijn: Acetylsalicylzuur, Ascal, Carbasalaatcalcium, Ascal cardio of Ascal 38. Deze medicijnen kunt u normaal blijven innemen.

Voorbereiding

 • Soms moet u voor het onderzoek te starten met antibiotica. Dit is dan met u besproken.
 • Neem spullen en uw medicijnen mee voor een nacht opname.

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u om een half uur voor de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben we genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden. Reken ongeveer 15 minuten extra om te parkeren en naar onze afdeling te lopen.

Verhindering

Bel tijdig als u verhinderd bent. We maken dan, indien mogelijk, meteen een nieuwe afspraak.


Nuchter

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Dit betekent dat u minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer mag eten.

lees meer

Nuchter

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Dit betekent dat u minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer mag eten. Uiterlijk 6 uur voor het onderzoek mag u nog een licht ontbijt gebruiken, bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. U mag nog wel helder drinken tot 2 uur voor het onderzoek.

Heldere dranken die u mag drinken: water, aanmaaklimonade, frisdrank zonder koolzuur zoals Crystal Clear, DubbelFriss, heldere ontvette bouillon (zonder groenten, vlees, vermicelli), heldere vruchtensappen zonder vruchtvlees zoals appelsap en wit druivensap, koffie en thee zonder melk (koffie beperken tot maximaal 2 kopjes) en heldere isotone sportdranken.

Uw noodzakelijke medicijnen mag u gewoon innemen met een slokje water.

Sondevoeding

Heeft u een sonde in uw maag of in uw twaalfvingerige darm? Stop dan 12 uur voor het onderzoek met de sondevoeding.


Het onderzoek

Een arts en 2 verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. De arts gebruikt voor het onderzoek een echo-endoscoop. Dit is een soepele, buigzame slang met een camera en een echo-apparaatje.

lees meer

Het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assisterende haalt u op uit de wachtruimte, neemt een checklist met u door en bereidt u verder voor. Een arts en 2 verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. U krijgt een infuus in een bloedvat op uw arm of hand. Dit onderzoek vindt soms in meerdere fases plaats. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld 3 behandelingen nodig heeft. U ligt tijdens het onderzoek op uw linkerzij. We verdoven uw keel met een verdovende spray. Deze plaatselijke verdoving maakt de keel gevoelloos en onderdrukt eventuele kokhalsneigingen. U krijgt een mondstukje in om uw tanden te beschermen en te voorkomen dat u op de slang kunt bijten. Als u een gebitsprothese draagt, vragen wij u deze uit te doen voor het onderzoek. Wij stellen het op prijs als u uw eigen gebittenbakje meeneemt.

Voor elk onderzoek controleert het endoscopieteam aan de hand van een lijst een aantal gegevens. Dit heet een time out procedure.

De arts gebruikt voor het onderzoek een echo-endoscoop. Dit is een soepele, buigzame slang met een camera en een echo-apparaatje. Via uw mond brengt de arts de echo-endoscoop in uw slokdarm, maag en dunne darm. Met behulp van geluidsgolven kan hij of zij gedetailleerde opnames maken. Ook kan de arts via dezelfde slang vocht uit uw slokdarm of maag zuigen. In de slang zit nog een kanaal. Met behulp van echo-beelden kan de arts een speciale naald door dit kanaal in de cyste brengen. Als het nodig is, plaatsen we 1 of 2 kunststofbuisjes (stents) of soms een dunne sonde (nasobiliare drain). Zo kan het vocht uit de cyste aflopen. De sonde is een dun slangetje dat in de cyste ligt en via uw neus naar buiten komt. Door deze sonde kan de cyste continu schoon gespoeld worden. Soms blijven de kunststofbuisje niet goed zitten. De arts bespreekt dit met u. Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur.

 


Endoscopisch onderzoek met anesthesie

Hier leest u meer over de gang van zaken bij endoscopisch onderzoek met anesthesie op het Endoscopie Centrum met PSA: Procedurele Sedatie en Analgesie (diepe sedatie) of narcose.

lees meer

Na het onderzoek

U mag na afloop van het onderzoek 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Een cystedrainage is over het algemeen een veilig onderzoek.

lees meer

Na het onderzoek

 • Er kan een medische reden zijn om u na het onderzoek op te nemen. We plaatsen u dan over naar een verpleegafdeling voor verdere controle.
 • Omdat de arts lucht en eventueel water in uw maag brengt, kunt u een opgezet gevoel in uw bovenbuik krijgen. Dit kan samen gaan met boeren en winderigheid.
 • Uw keel kan wat rauw aanvoelen.
 • Als er geen drainage heeft plaatsgevonden en u niet bent opgenomen, dan blijft u in verband met het roesje nog ongeveer 1 uur ter observatie in de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. U mag na afloop van het onderzoek 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Zorg voor begeleiding en vervoer naar huis. U mag de afdeling niet alleen verlaten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die dit onderzoek heeft aangevraagd.

Complicaties

Een cystedrainage is over het algemeen een veilig onderzoek. Mogelijke complicaties zijn:

 • Luchtweginfectie of longontsteking.
 • Keelpijn, dit gaat meestal na een paar uren weer over.
 • Perforatie (gaatje in de slokdarm of maag). Dit komt met name voor als er een vernauwing zit in de slokdarm of maag.
 • Bij het aanprikken van de cyste kan soms een bloeding ontstaan. Meestal is er sprake van weinig bloedverlies. Aanvullende behandeling is niet nodig.

Wanneer contact opnemen?

Bij aanhoudende pijn, koorts, zwarte ontlasting of continu braken kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89. ’s Avonds, ’s nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts.
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1

Weten­schappelijk onderzoek

Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevraagd. lees meer

Weten­schappelijk onderzoek

Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevraagd. Er kan bijvoorbeeld uw toestemming worden gevraagd voor het nemen van enkele extra hapjes uit het slijmvlies. U heeft vanzelfsprekend het recht hiervan af te zien. Dit heeft nooit invloed op uw behandeling of op de verhouding met uw behandelend arts.
 • Medewerkers
 • Intranet