Afspraak maken of afzeggen

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
Patiëntenzorg Onderzoeken Punctie (biopsie) van een lymfeklier

Wat is een punctie (biopsie) van een lymfeklier?

Tijdens dit onderzoek nemen we met behulp van het echoapparaat één of meerdere kleine stukjes weefsel af, of een beetje vocht, om dit nader te kunnen onderzoeken. Wat betreft de voorbereiding, uitvoering en bedrust na de punctie, maken we onderscheid tussen oppervlakkige en dieper gelegen lymfeklieren.

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 29
contactformulier

Diep gelegen lymfeklieren


Voorbereiding

Vooraf aan het onderzoek is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt. lees meer

Voorbereiding

Voor een punctie van een lymfeklier in de buik of in het bekken, moet u nuchter blijven vanaf 4 uur voor de afgesproken tijd. Als het onderzoek in de middag plaatsvindt, mag u een licht ontbijt nuttigen en moet u 4 uur nuchter zijn voor de afgesproken tijd in de middag. Wij raden u aan om vlak voor de ingreep nog even naar het toilet te gaan, omdat u na afloop nog enkele uren in bed moet blijven liggen. Neem comfortabele kleding, bijvoorbeeld een pyjama, mee naar het ziekenhuis voor tijdens het onderzoek.

Als u nog niet bent opgenomen in het ziekenhuis, vindt het onderzoek plaats tijdens een dagopname. In dat geval moet u zich voorafgaand aan de punctie melden op de afdeling waar u wordt opgenomen. Meestal moet voorafgaand aan de punctie bloed worden geprikt om te controleren of de stollingswaarden in uw bloed goed zijn. Soms gebeurt dit op de afdeling waar u wordt opgenomen, anders kunt u van tevoren bloed laten prikken bij de prikpost of een van de verpleegkundigen. Een afspraak hiervoor wordt voor u gemaakt.

Bloedverdunners / medicijngebruik

Als u bloedverdunners gebruikt, moet u met uw behandelend arts overleggen of u met deze medicijnen tijdelijk moet stoppen. Als blijkt dat u moet stoppen met bepaalde medicatie, spreek dan duidelijk af wanneer u deze weer mag innemen. Let op: aspirine is ook een bloedverdunner.
In overleg met uw behandelend arts mag u andere medicijnen die u altijd gebruikt gewoon innemen. 

Begeleiding

Komt u samen met familie, vrienden of andere begeleiding naar de afdeling Radiologie, dan kunnen zij tijdens een punctie op de CT-kamer helaas niet bij u blijven vanwege de röntgenstraling. Zij kunnen op u wachten op de afdeling waar u wordt opgenomen, of in de wachtkamer van de afdeling Radiologie. Tijdens een punctie op de echokamer mag er wel iemand bij u blijven.


Tijdens het onderzoek

Een punctie van een diep gelegen lymfeklier doen we onder begeleiding van een echoapparaat of CT-scanner. lees meer

Tijdens het onderzoek

Een punctie van een diep gelegen lymfeklier doen we onder begeleiding van een echoapparaat of CT-scanner. Hiermee wordt de plaats van de punctie bepaald. Uw huid wordt gedesinfecteerd en de prikplaats wordt verdoofd. Met een speciale punctienaald neemt de radioloog vervolgens een beetje weefsel of vocht af. Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.


Na het onderzoek

Na de punctie wordt u teruggebracht naar de afdeling waar u bent opgenomen. U moet ongeveer 2 uur verplichte bedrust houden. U mag na het onderzoek weer eten en drinken. lees meer

Na het onderzoek

Na de punctie wordt u teruggebracht naar de afdeling waar u bent opgenomen. U moet ongeveer 2 uur verplichte bedrust houden. Een verpleegkundige controleert dan regelmatig uw bloeddruk, hartslag en het door de punctie ontstane wondje. U mag een pijnstiller vragen aan de verpleegkundige (paracetamol). U mag na het onderzoek weer eten en drinken.

Naar huis

Als u speciaal voor dit onderzoek bent opgenomen en alles goed verloopt, kunt u zo spoedig mogelijk weer naar huis. Thuis kunt u na een paar uur het gaasje met de pleister verwijderen. Het is verstandig om pas de volgende dag te douchen. Wij adviseren u om thuis nog 2 dagen rustig aan te doen, maar bedrust is niet noodzakelijk. Als u bent gestopt met het innemen van bloedverdunnende medicijnen, kunt u in overleg met uw behandelend arts weer starten met het innemen hiervan. U kunt een paar dagen een zeurende pijn voelen en de plek kan gevoelig blijven. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Kijk in de bijsluiter hoeveel en hoe vaak u de pijnstiller mag nemen. Gaat het niet beter? Neem dan contact op met uw behandelend arts.

Uitslag

Uw behandelend arts maakt een afspraak met u om de onderzoeksresultaten te bespreken.

Bijwerkingen en complicaties

Bij elke punctie is er kans op een bloeding. Afhankelijk van de ernst en hoe het verloopt, kan het zijn dat u hiervoor langer moet worden opgenomen of dat er een ingreep moet plaatsvinden om de bloeding te doen stoppen. Na de ingreep kunt u wat pijn hebben.

Neem contact op met de Spoedeisende hulp (024) 361 41 87 of met uw behandelend arts als u:

 • Toenemende pijn heeft
 • Duizelig wordt
 • Een grote bloeduitstorting krijgt
 • Zich niet goed voelt
 • Koorts krijgt

Oppervlakkige lymfeklieren


Voorbereiding

Vooraf aan het onderzoek is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt. lees meer

Voorbereiding

Bij een punctie van een klier in de hals, oksel of lies, moet u nuchter blijven vanaf 1 uur voor de afgesproken tijd. U kunt dus wel een licht ontbijt nuttigen. Als de punctie in de middag plaatsvindt, kunt u overdag ook nog licht voedsel nuttigen. Vanaf één uur voor de punctie mag u alleen nog heldere vloeistoffen drinken (bijvoorbeeld water, thee, koffie zonder melk). Voor oppervlakkige lymfeklieren is een dagopname meestal niet nodig. Vaak hoeft er geen bloed geprikt te worden om de stollingsfactoren in uw bloed te bepalen.

Vervolgens kunt u zich te melden op de afdeling Radiologie op de afgesproken tijd. Het kan zijn dat in uw geval wel een dagopname ter observatie na het biopt nodig is. Wij brengen u hiervan op de hoogte.

Bloedverdunners / medicijngebruik

Als u bloedverdunners gebruikt, moet u met uw behandelend arts overleggen of u met deze medicijnen tijdelijk moet stoppen. Als blijkt dat u moet stoppen met bepaalde medicatie, spreek dan duidelijk af wanneer u deze weer mag innemen. Let op: aspirine is ook een bloedverdunner.
In overleg met uw behandelend arts mag u andere medicijnen die u altijd gebruikt gewoon innemen. 

Begeleiding

Komt u samen met familie, vrienden of andere begeleiding naar de afdeling Radiologie, dan kunnen zij tijdens een punctie op de CT-kamer helaas niet bij u blijven vanwege de röntgenstraling. Zij kunnen op u wachten in de wachtkamer van de afdeling Radiologie. Tijdens een punctie op de echokamer mag er wel iemand bij u blijven.


Tijdens het onderzoek

Een punctie van een oppervlakkig gelegen lymfeklier doen we onder begeleiding van een echo-apparaat of een CT-scanner. Uw huid wordt gedesinfecteerd en verdoofd op de prikplaats. lees meer

Tijdens het onderzoek

Een punctie van een oppervlakkig gelegen lymfeklier doen we onder begeleiding van een echo-apparaat of een CT-scanner. Hiermee wordt de plek van de punctie bepaald. Uw huid wordt gedesinfecteerd en verdoofd op de prikplaats. Met een speciale punctienaald neemt de radioloog een beetje weefsel of vocht af. De duur van het onderzoek varieert van 20 minuten tot 1 uur. 


Na het onderzoek

In de meeste gevallen mag u direct na de punctie naar huis. Als er een dagopname ter observatie nodig is, wordt u na de punctie teruggebracht naar de afdeling waar u bent opgenomen. U moet dan 2 uur lang verplichte bedrust houden voordat u naar huis kunt. lees meer

Na het onderzoek

In de meeste gevallen is bedrust en observatie na de punctie niet nodig. U mag dan direct na de punctie naar huis. Als er een dagopname ter observatie nodig is, wordt u na de punctie teruggebracht naar de afdeling waar u bent opgenomen. U moet dan 2 uur lang verplichte bedrust houden voordat u naar huis kunt. Een verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk, hartslag en het door de punctie ontstane wondje. U mag een pijnstiller vragen aan de verpleegkundige (paracetamol). U mag na het onderzoek weer eten en drinken.

Naar huis

Thuis kunt u na een paar uur het gaasje met de pleister verwijderen. Het is verstandig om pas de volgende dag te douchen. U wordt geadviseerd thuis nog 2 dagen rustig aan te doen, maar bedrust is niet noodzakelijk. Als u bent gestopt met het innemen van bloedverdunnende medicijnen, kunt u in overleg met uw behandelend arts weer starten met het innemen hiervan. U kunt een paar dagen een zeurende pijn voelen en de plek kan gevoelig blijven. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Kijk in de bijsluiter hoeveel en hoe vaak u de pijnstiller mag nemen. Gaat het niet beter? Neem dan contact op met uw behandelend arts.

Uitslag

Uw behandelend arts maakt een afspraak met u om de onderzoeksresultaten te bespreken. Voor sommige wetenschappelijke studies kan het enkele weken duren voordat de uitslag bekend is.

Bijwerkingen en complicaties

Bij elke punctie is er kans op een bloeding. Afhankelijk van de ernst en hoe het verloopt, kan het zijn dat we u hiervoor langer moeten opnemen of dat er een ingreep moet plaatsvinden om de bloeding te doen stoppen.
Na de ingreep kunt u wat pijn hebben.

Neem contact op met de Spoedeisende hulp (024) 361 41 87 of met uw behandelend arts als u:

 • Toenemende pijn heeft
 • Duizelig wordt
 • Een grote bloeduitstorting krijgt
 • Zich niet goed voelt
 • Koorts krijgt

Meer informatie


Onderzoek Punctie van de buik via echografie

We nemen een kleine hoeveelheid vloeistof of weefsel weg (punctie) uit uw buik, om deze cellen verder te kunnen onderzoeken. lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: 0
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:

Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping 0 en volg route 780

Radiologie

Om te kunnen bepalen welke ziekte of aandoening u heeft, wordt vaak gebruik gemaakt van beeldvorming. We gebruiken röntgen (conventioneel en met CT-apparatuur), echografie en kernspinresonantie (MRI). Daarnaast voert de radioloog ook behandelingen uit, vooral angiointerventies. lees meer

Afspraak maken of afzeggen

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet