Onderzoek Schildklierscan


Over het onderzoek

Tijdens een nucleair onderzoek maken we scans, om meer informatie te krijgen over de vorm, grootte en functie van uw schildklier.


Voorbereiding Wat moet u doen?

Als u zwanger bent, vragen we u contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We willen uw ongeboren kind liever niet blootstellen aan straling.

lees meer

Voorbereiding Wat moet u doen?

Zwangerschap en borstvoeding

  • Als u zwanger bent, vragen we u contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We willen uw ongeboren kind liever niet blootstellen aan straling.
  • Als u borstvoeding geeft, moet u tot 48 uur na het onderzoek de melk afkolven en weggooien.
 

Voorbereiding op het onderzoek

  • In de drie maanden voorafgaand aan dit onderzoek mag u geen röntgenonderzoek hebben gehad waarbij jodiumhoudend contrastmiddel is toegediend.
  • Het is belangrijk dat u geen supplementen of producten heeft gebruikt die grote hoeveelheden jodium bevatten (zoals vitamine met kelp, jodide of jodium).
  • Gebruik voorafgaand aan dit onderzoek niet meer dan één keer per week vis, kelp, sushi of zeewier.
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek.
  • Kies voor kleding waarin u zich makkelijk kunt bewegen (u hoeft uw kleding normaal gesproken niet uit te trekken).
  • U mag tijdens het onderzoek geen sieraden of piercings in het halsgebied dragen. 

Medicijngebruik

Het is belangrijk dat u altijd een actueel geneesmiddelenpaspoort bij u draagt. Zo kan een arts zien welke medicijnen u gebruikt en in welke doseringen. U kunt (kosteloos) een geneesmiddelenpaspoort laten maken bij uw apotheek.  
 

Radioactieve stof

De radioactieve stof die we gebruiken, is technetium-99m of jodium-123. Vanwege de minimale hoeveelheid levert dit geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid.
 

Begeleiding

De radioactieve stof die we aan patiënten toedienen, zendt straling uit. We verzoeken u daarom geen kinderen en/of zwangere vrouwen als begeleiding mee te nemen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde (ook niet als ze alleen in de wachtkamer verblijven).
 

Handicap

Als u een handicap heeft en verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht vraagt, verzoeken we u dit vooraf te melden. U kunt dit doen door contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden.

Het onderzoek Wat kunt u verwachten?

We dienen de radioactieve stof intraveneus (via het bloedvat) toe en nemen meestal ook meteen een buisje bloed af. Afhankelijk van de toegediende stof heeft de schildklier 20 minuten of 3 uur nodig om de stof op te nemen.

lees meer

Het onderzoek Wat kunt u verwachten?

We dienen de radioactieve stof intraveneus (via het bloedvat) toe en nemen meestal ook meteen een buisje bloed af. Afhankelijk van de toegediende stof heeft de schildklier 20 minuten of 3 uur nodig om de stof op te nemen. In deze wachttijd mag u eventueel eten en drinken. Daarna maken we verschillende foto’s van de schildklier. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een scanbed en komt u met uw hoofd achterover te liggen. Het is belangrijk dat u goed stilligt en dat u niet praat tijdens het onderzoek. De camera komt vlak boven uw gezicht tot stilstand, om de minimale straling van de radioactieve stof goed op te vangen. Het maken van de foto’s neemt ongeveer een uur in beslag.

De totale duur van het onderzoek is ongeveer 75 minuten of 4 uur.

Na het onderzoek Waar moet u rekening mee houden?

Als u de rest van de dag wat extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt. Indien nodig kunt u dezelfde of de volgende dag weer starten met uw schildkliermedicijnen.

lees meer

Na het onderzoek Waar moet u rekening mee houden?

Als u de rest van de dag wat extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt. Indien nodig kunt u dezelfde of de volgende dag weer starten met uw schildkliermedicijnen. De nucleair geneeskundige beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts zal u informeren over de uitslag.

Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep. De radioactieve vloeistof die we speciaal voor u vóór uw komst maken, is kort houdbaar.

lees meer

Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep. De radioactieve vloeistof die we speciaal voor u vóór uw komst maken, is kort houdbaar. Als u uw afspraak niet na kunt komen, informeer de afdeling Nucleaire Geneeskunde dan minimaal één werkdag van tevoren. We kunnen dan meteen een nieuwe afspraak met u maken.
inloggen