Onderzoek SMS-scan


Over het onderzoek

Door het maken van foto's kunnen we diverse ziekteprocessen in uw lichaam opsporen. Zo kunnen we bijvoorbeeld tumoren lokaliseren. Hierbij maken we gebruik van een radioactieve stof.


Voorbereiding Wat moet u doen?

Als u zwanger bent, vragen we u contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We willen uw ongeboren kind liever niet blootstellen aan straling.

lees meer

Voorbereiding Wat moet u doen?

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger bent, vragen we u contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We willen uw ongeboren kind liever niet blootstellen aan straling. Als u borstvoeding geeft, moet u tot 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en weggooien.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen op de gebruikelijke manier.

Kleding en sieraden

Kledingstukken met storende onderdelen (zoals metalen knopen, drukkers of ritsen) zullen uit moeten voor het maken van de foto’s. Dit geldt ook voor sieraden.

Begeleiding

De radioactieve stof die we aan patiënten toedienen, zendt straling uit. We verzoeken u daarom geen kinderen en/of zwangere vrouwen als begeleiding mee te nemen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde (ook niet als ze alleen in de wachtkamer verblijven).

Handicap

Als u een handicap heeft en verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht vraagt, verzoeken we u dit vooraf te melden. U kunt dit doen door contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden.

Het onderzoek Wat kunt u verwachten?

De radioactieve stof die we gebruiken, is indium-111-pentetreotide. Met dit onderzoek kunnen we tumoren en andere processen, die gevoelig zijn voor deze stof, opsporen en lokaliseren.

lees meer

Het onderzoek Wat kunt u verwachten?

De radioactieve stof die we gebruiken, is indium-111-pentetreotide. Met dit onderzoek kunnen we tumoren en andere processen, die gevoelig zijn voor deze stof, opsporen en lokaliseren.

Dag 1

We dienen u de radioactieve stof via een bloedvat (intraveneus) toe. Daarna geven we u 4 tabletten van het laxeermiddel bisacodyl mee; u neemt er 2 diezelfde avond in en de andere 2 de volgende ochtend. Door deze laxerende tabletten kunt u last krijgen van krampen, diarree of misselijkheid.

Dag 2

We maken een serie foto’s. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een scanbed. De camera komt vlak boven uw lichaam tot stilstand, om de minimale straling van de radioactieve vloeistof goed op te vangen.

Als bij de beoordeling van de foto’s blijkt dat er nog te veel storing is vanuit uw darmen, krijgt u het verzoek om op dag 3 nog een keer terug te komen voor de foto’s.

De afspraak op dag 1 duurt maximaal 30 minuten. De afspraak op dag 2 duurt maximaal 90 minuten.

Na het onderzoek Waar moet u rekening mee houden?

Als u de rest van de dag extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt. De nucleair geneeskundige beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts zal u informeren over de uitslag.


Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep. De radioactieve vloeistof die we speciaal voor u vóór uw komst maken, is kort houdbaar.

lees meer

Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep. De radioactieve vloeistof die we speciaal voor u vóór uw komst maken, is kort houdbaar. Als u uw afspraak niet na kunt komen, informeer de afdeling Nucleaire Geneeskunde dan minimaal één werkdag van tevoren. We kunnen dan meteen een nieuwe afspraak met u maken.
inloggen