Wetenschap-pelijk onderzoek

Op de AYA-poli doen we ook wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om zowel de kwaliteit als de kwantiteit van leven van de AYA en de naasten te verbeteren. We doen dit onderzoek in samenspraak met het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’-Platform.

Wat is een sarcoom?

Een sarcoom is kanker van steun- en tussenweefsels, bijvoorbeeld botten en spieren. Er zijn verschillende soorten sarcomen. In ons onderzoek richt we ons vooral op:

  • rhabdomyosarcomen
  • synoviaal sarcomen
  • Ewing-sarcomen 
  • osteosarcomen

Dit zijn zeldzame tumoren die vooral bij AYA’s voorkomen. 

Waarom onderzoek naar sarcomen?

We willen dat meer patiënten in leven blijven en dat hun kwaliteit van leven toeneemt. Daarom gaan wij op zoek naar een therapie die daarvoor kan zorgen. Om die te vinden, onderzoeken wij hoe sarcomen ontstaan en zich gedragen.

Wat houdt het onderzoek in?

Het onderzoek bestaat uit vier stappen:
  • Opsporen van nieuwe doelwitten op de tumorcel voor gerichte therapie (weinig bijwerkingen).
  • We testen de nieuwe therapie op tumorcellen in een kweek.
  • We testen de nieuwe therapie op een muis (proefdier).
  • We testen de nieuwe therapie in de behandeling van een patiënt.
Meer informatie over het onderzoek.

Steun

Ons onderzoek wordt geïnspireerd door patiënten en mede mogelijk gemaakt door de Radboud AYA Stichting.

Over de polikliniek AYA

De AYA-poli is bedoeld voor adolescenten en jong volwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar die kanker hebben of hebben gehad.

lees meer

Over de polikliniek AYA

De AYA-poli is bedoeld voor adolescenten en jong volwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar die kanker hebben of hebben gehad. De term AYA is de afkorting voor Adolescent and Young Adult.

Waarvoor kun je terecht?

Bij de AYA-poli doen we geen onderzoeken en behandelingen. Je kunt bij ons terecht in elk stadium van je behandeling. Dat kan helemaal in het begin zijn, tijdens de behandeling maar ook nadat je behandeling is afgesloten. Samen met jou kijken we welke problemen je hebt door je ziekte. Denk bijvoorbeeld aan vragen over:

Wat kun je verwachten?

Op de AYA-poli heb je een afspraak met een verpleegkundig specialist. Samen met jou wordt gekeken welke problemen er zijn. Daarna wordt overlegd met het vaste AYA-poli zorgteam. Hierna krijg je een gericht advies. Als het nodig is kunnen we je in overleg met je eigen behandelaar doorverwijzen naar een andere specialist. Het eerste bezoek duurt ongeveer een uur.

Contact

AYA-poli

(024) 361 88 00

Naar je afspraak bij AYA

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar je afspraak bij AYA

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

AYA-zorg

Zorg voor AYA’s richt zich op goede medisch-technische en psychosociale zorg zowel tijdens als na de behandeling van kanker. Hierbij maken de vorm van kanker, soort behandeling en fase van de ziekte niet uit. AYA-zorg begint al bij de diagnose.

lees meer

AYA-zorg

Zorg voor AYA’s richt zich op goede medisch-technische en psychosociale zorg zowel tijdens als na de behandeling van kanker. Hierbij maken de vorm van kanker, soort behandeling en fase van de ziekte niet uit. AYA-zorg begint al bij de diagnose.

Persoonlijk verhaal van twee AYA's

Kanker en de behandeling ervan kunnen veel invloed hebben op thema’s die belangrijk zijn in het leven van een jongvolwassene. Denk aan (het behoud van) vruchtbaarheid, het hervatten van een opleiding, het verkrijgen van werk, het verwerven van een eigen plek in de maatschappij en het bouwen aan relaties. Hieronder geven Ralph en Fenna aan wat het betekent om kanker te krijgen op AYA-leeftijd:

Fenna

Ralph


AYA-zorg Radboudumc en regio

Het AYA Kenniscentrum Radboudumc en regio Zuid-Oost is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’-Platform. Dit is een zorgnetwerk voor leeftijdsspecifieke AYA zorg.

lees meer

AYA-zorg Radboudumc en regio

Het AYA Kenniscentrum Radboudumc en regio Zuid-Oost is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’-Platform. Dit is een zorgnetwerk voor leeftijdsspecifieke AYA zorg waarin zorgprofessionals (artsen en verpleegkundigen) samenwerken met AYA’s om AYA-zorg in ziekenhuizen in te richten. Het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’-Platform streeft ernaar dat alle AYA’s in Nederland de leeftijdsspecifieke zorg krijgen die zij nodig hebben. Basis AYA-zorg zal in principe worden verleend in het eigen ziekenhuis. Deze uitbreiding is echter nog in ontwikkeling.  Als er meervoudige of complexe problemen zijn, kan een AYA uit het Radboudumc of de regio Zuid-Oost worden verwezen naar de AYA-poli van het Radboudumc.

Lees meer over aya4net en het zorgnetwerk.

Een afspraak maken bij AYA

Je behandelend medisch specialist of huisarts kan je naar onze AYA polikliniek verwijzen. Dit gebeurt bij voorkeur digitaal. Er zijn voor jou geen kosten verbonden aan een afspraak op de AYA-poli.

lees meer

Een afspraak maken bij AYA

Verwijzing

Je behandelend medisch specialist of huisarts kan je naar onze AYA polikliniek verwijzen. Dit gebeurt bij voorkeur digitaal. Zodra we de verwijzing en de medische gegevens binnen hebben, nemen we contact met je op voor het maken van een afspraak.

Vervolgafspraak

Vaak is een eenmalig bezoek aan de AYA-poli voldoende om je op weg te helpen. Is dit niet het geval dan maken we een vervolgafspraak.


mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer

Jouw bezoek wat neem je mee?

Word je in een ander ziekenhuis behandeld en/of kom je voor het eerst in het Radboudumc? Meld je dan vóór je afspraak eerst bij de centrale inschrijfbalie bij de hoofdingang of bij ingang oost.

lees meer

Jouw bezoek wat neem je mee?

Word je in een ander ziekenhuis behandeld en/of kom je voor het eerst in het Radboudumc? Meld je dan vóór je afspraak eerst bij de centrale inschrijfbalie bij de hoofdingang of bij ingang oost. Hier kun je je laten inschrijven als patiënt.
Je hebt dan het volgende nodig:

  • Verzekeringsbewijs 
  • Legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).

Als je ingeschreven bent kun je meteen door naar de AYA polikliniek. Daarvoor volg je route 725. Neem ook onze checklist mee. Hierop staan allerlei vragen die je kunt stellen over onderwerpen waar jij als AYA mee te maken kunt krijgen. 


Wetenschap-pelijk onderzoek

Op de AYA-poli doen we ook wetenschappelijk onderzoek. Op de AYA-poli doen we ook wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om zowel de kwaliteit als de kwantiteit van leven van de AYA en de naasten te verbeteren

lees meer

AYA Taskforce

Het Radboudumc heeft een AYA Taskforce (‘denktank’), die adviseert over de AYA-zorg in het Radboudumc. Dat doet zij vanuit het AYA-perspectief.

lees meer

AYA Taskforce

Het Radboudumc heeft een AYA Taskforce (‘denktank’), die adviseert over de AYA-zorg in het Radboudumc. Dat doet zij vanuit het AYA-perspectief. Zo draagt de Taskforce bij aan de continue kwaliteitsverbetering van onze zorg voor jongvolwassenen met kanker en hun naasten.

Wie zit er in de Taskforce?

De Taskforce bestaat uit patiënten, hun naasten, de stichting Jongeren & Kanker en zorgprofessionals van alle relevante specialismen en disciplines. Onder het motto ‘improving patients lives together’ werken zij samen aan het verbeteren van AYA-zorg.

Onze mensen