Kans op overleving blaaskanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van blaaskanker te genezen. Als genezing niet mogelijk is, proberen we met de behandeling een langere overleving te bereiken met een goede kwaliteit van leven.

Stadium

De overlevingskans van patiënten met kanker is sterk afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt op het moment van diagnose. Daarom rapporteren we per stadium.

Bij blaaskanker zijn er 5 stadia:

  • Stadium 0: de tumor is oppervlakkig en groeit alleen in het slijmvlies (urotheel) van de blaas. Dit wordt ook een ‘carcinoma in situ (cis)' genoemd.
  • Stadium 1: de tumor is oppervlakkig en groeit niet door in de spierlaag, maar wel in de bindweefsellaag onder het slijmvlies.
  • Stadium 2: de tumor groeit door in de spierlaag van de blaas. 
  • Stadium 3: de tumor groeit door in het omliggende vetweefsel.
  • Stadium 4: de tumor groeit door in nabijgelegen organen of weefsels, zoals de prostaat, baarmoeder, vagina, bekkenwand of buikwand.

Alle stadia samen 

Overleving, Blaaskanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Toelichting op de grafieken

  • De gegevens zijn afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze database is in het beheer van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
  • De overleving is het percentage patiënten dat na een bepaald aantal jaren na diagnose nog in leven is. NKR cijfers presenteert de relatieve overleving. De relatieve overleving is de kans op overleving in een hypothetische wereld waarin geen andere doodsoorzaken bestaan. Deze correctie geeft een overlevingsgetal welke een benadering is voor de zogeheten kankerspecifieke overleving.

Stadium 1 

Overleving, Blaaskanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-20109)

Stadium 2 

Overleving, Blaaskanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-heden)

Stadium 3 

Overleving, Blaaskanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)

Stadium 4 

Overleving, Blaaskanker, Stadium bij diagnose, TNM 8e editie (2017-2019)


Blaaskanker

Bij blaaskanker zitten er één of meer kwaadaardige gezwellen (carcinomen) in de blaas. Deze vorm van kanker komt steeds meer voor. lees meer

Kans op overleving blaaskanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van blaaskanker te genezen. bekijk overlevingskansen
  • Medewerkers
  • Intranet