Patientenzorg Resultaten Knieschijf uit de kom

Knieschijf uit de kom verwachtingen

Patiënten bij wie de knieschijf uit de kom schiet (patella luxatie) hebben soms pijn aan hun knie in rust en bij beweging. De afdeling Orthopedie van het Radboudumc behandelt deze patiënten.

lees meer

Knieschijf uit de kom verwachtingen

Patiënten bij wie de knieschijf uit de kom schiet (patella luxatie) hebben soms pijn aan hun knie in rust en bij beweging. De afdeling Orthopedie van het Radboudumc behandelt deze patiënten. Wij vroegen patiënten wat zij belangrijk vinden rondom de behandeling aan hun knie. Ze gaven aan te verwachten dat hun knieschijf na behandeling (operatie) niet meer uit de kom schiet. Daarnaast verwachten zij dat ze geen of aanzienlijk minder pijn hebben in rust en bij beweging. Op deze pagina informeren we u over de resultaten van deze twee aspecten.

De metingen vonden plaats bij 34 patiënten, van wie de behandeling in 2014 was afgerond.

Afname pijn na operatie

Patiënten geven aan dat de pijn bij beweging en in rust na de operatie flink is afgenomen. De gemiddelde pijnscore vóór operatie is 6,1. Deze neemt af naar een pijnscore van 2,2 ná operatie.

bekijk grafiek

Afname pijn na operatie

Created with Highcharts 4.2.6percentage Pijn knieschijf uit de komGeen pijnMilde pijnForse pijnPijn in rust: voor operatiePijn in rust: na operatiePijn bij activiteit: voor operatiePijn bij activiteit: na operatie0255075100Pijn in rust: voor operatie Forse pijn: 25Radboudumc
Patiënten geven aan dat de pijn bij beweging en in rust na de operatie flink is afgenomen. De gemiddelde pijnscore vóór operatie is 6,1. Deze neemt af naar een pijnscore van 2,2 ná operatie. Een groot deel van de patiënten heeft na de operatie nog wel pijn aan de knie. Dit komt onder meer door kraakbeenschade die eerder is opgetreden en niet hersteld kan worden.  

Over de meting

De pijnscore is gemeten met een VAS-meting (Visual Analogue Scale). Hierbij geven patiënten op een 10-puntsschaal aan hoeveel pijn ze op dat moment bij beweging ervaren. De waarde 0 geeft een situatie zonder pijn aan. De waarde 10 geeft een situatie met de meest denkbare pijn.

De metingen vonden voorafgaand en een half jaar na de operatie plaats. De pijnscores zijn ingedeeld in drie categorieën: 
  • 0 = geen pijn
  • 1 t/m 4 = milde pijn 
  • 5 t/m 10 = forse pijn 

Frequentie knieschijf uit de kom

Voor en na de operatie geven patiënten aan hoe vaak de knieschijf uit de kom schiet.

bekijk grafiek

Frequentie knieschijf uit de kom

Voor en na de operatie geven patiënten aan hoe vaak de knieschijf uit de kom schiet: 
 
Created with Highcharts 4.2.6percentage Frequentie knieschijf uit de komnooitsomsvaakVoor operatieNa operatie0255075100Voor operatie vaak: 15Radboudumc
Bij 78% van onze patiënten schiet de knieschijf na hun operatie nooit meer uit de kom. Voor de operatie schoot de knieschijf 'vaak' of 'soms' uit de kom bij 97% van de patiënten.