Alles over
Wetenschappelijk onderzoek met lichaamsmateriaal en medische gegevens
Onze onderzoekers kunnen medische gegevens en lichaamsmateriaal op verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld om te kijken naar verschillen in het lichaamsmateriaal van patiënten. Zo kunnen ze onderzoeken of een afwijking in het bloed een rol speelt bij het ontstaan of verloop van bepaalde ziekten. Vaak gebruikt de onderzoeker hiervoor ook informatie uit het medisch dossier.
Toevalsbevindingen
Als de onderzoeker tijdens het wetenschappelijk onderzoek per toeval iets over u ontdekt wat van belang is voor uw gezondheid noemen we dit een toevalsbevinding. De kans hierop is erg klein en de onderzoeker weet niet dat het over u gaat, omdat het materiaal gecodeerd is. Dit betekent dat uw lichaamsmateriaal of medische gegevens een bepaalde code dragen, maar niet uw naam. Wanneer er per toeval iets over uw gezondheid wordt ontdekt, zal een speciale commissie beoordelen of het belangrijk is dat u dit weet. Uw behandelend arts gaat dan op basis van de codering na bij welke patiënt het lichaamsmateriaal hoort en informeert u en uw huisarts.
Regels en wetgeving
Het Radboudumc houdt zich aan de regels die zijn opgesteld door artsen, onderzoekers en patiëntenverenigingen. Deze zijn gebaseerd op wetgeving. De belangrijkste regels zijn:
- Het onderzoek moet nuttig zijn door bij te dragen aan de medische wetenschap.
- Het onderzoek moet beoordeeld worden door een ethische toetsingscommissie.
- Het onderzoek moet zo opgezet zijn dat de kans op een toevalsbevinding heel klein is.
- De privacy van de patiënt moet voldoende beschermd worden.
Uw privacy
Onze onderzoekers gebruiken gecodeerd lichaamsmateriaal en gecodeerde medische gegevens. Dit betekent dat uw lichaamsmateriaal of medische gegevens een bepaalde code dragen, maar niet uw naam. Alleen uw behandelend arts kan aan de hand van deze code nagaan dat het om u gaat. Is het voor het onderzoek belangrijk dat de onderzoeker wél op de hoogte is van uw persoonlijke gegevens, dan vraagt uw behandelend arts vooraf of u daarmee akkoord gaat.
Minderjarig of wilsonbekwaam
Bent u ouder/begeleider van een kind jonger dan 16? Of bent u wettelijk vertegenwoordiger van een patiënt die niet zelf kan beslissen (een wilsonbekwaam persoon)? Bijvoorbeeld van iemand met een zware verstandelijke beperking of een persoon in coma. Dan kunt u namens hen bezwaar maken tegen het gebruik van medische gegevens en lichaamsmateriaal.
Kinderen tussen de 12 en 16 jaar kunnen ook zelf bezwaar maken.
Bovendien beschermt de wet minderjarigen of wilsonbekwame personen. Wettelijk is bepaald dat gegevens en materiaal van deze personen alleen gebruikt mogen worden als het niet mogelijk is onderzoek te doen met gegevens/materiaal van wilsbekwame patiënten.