Patientenzorg Uw afspraak Videogesprek-zaurus
Let op: vanaf 25 januari voeren we in het Radboudumc videogesprekken via de applicatie Zaurus. U ontvangt via mijnRadboud een (nieuwe) uitnodiging voor uw videogesprek. Hierin staat een instructie voor het aanmaken van een account en het installeren van de app Zaurus.

Heeft u nog een videogesprek via FaceTalk of KPN ZorgMessenger?
Lees dan de informatie over Facetalk of KPN ZorgMessenger.  

Wat is een videogesprek met uw zorgverlener?

Een videogesprek is een consult via internet, waarbij u en uw zorgverlener elkaar kunnen zien en horen. Tijdens het videogesprek kan uw zorgverlener informatie met u delen zoals uw medisch dossier, uitslagen van onderzoeken en medische beelden.

Wat heeft u nodig? voor een videogesprek

 • Het videogesprek komt tot stand via een applicatie (een ‘app’). U kunt dus alleen een videogesprek voeren met uw tablet of telefoon (smartphone), niet met een computer (desktop) of laptop.


 • E-mailadres

  Voor het aanmaken van een account en het installeren van de app ontvangt u een uitnodigingsmail op uw e-mailadres dat bij ons bekend is. Zonder e-mailadres kunt u niet deelnemen aan een videogesprek. Heeft u volledige toegang tot mijnRadboud dan is uw e-mailadres bij ons bekend. Heeft u voor het eerst een afspraak in het Radboudumc? Dan ontvangen wij uw e-mailadres via uw verwijzer en anders nemen wij contact met u op.
   

 • Account Zaurus

  Na het installeren van de applicatie moet u een account aanmaken. U kunt pas een account aanmaken als u een mail heeft ontvangen waarin staat dat uw zorgverlener u heeft uitgenodigd voor een videogesprek. Gebruik de link in die mail om u aan te melden. Zonder deze mail kunt u geen account aanmaken.

 • Praktische zaken

  • Een goed wifi signaal of een 4G netwerk
  • Een opgeladen batterij op uw tablet of telefoon (houd eventueel een oplader bij de hand)
  • Een rustige ruimte met zo min mogelijk omgevingsgeluiden
  • Uw microfoon en camera aanzetten (dit wordt automatisch gevraagd via de applicatie)
  • Gebruik eventueel oortjes of een koptelefoon

Waarom een videogesprek?

Het kan prettig zijn om een videogesprek in te plannen. U hoeft dan niet naar het Radboudumc te komen en dat kan u veel tijd en energie besparen. We bespreken dan ook altijd of een videogesprek past bij uw situatie.

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over het videogesprek of loopt u tegen problemen aan? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Mocht het videogesprek niet tot stand kunnen komen, neemt uw arts telefonisch contact met u op.

Videogesprek via Zaurus

Het Radboudumc maakt voor videogesprekken gebruik van de applicatie Zaurus. Zaurus is gebruiksvriendelijk en biedt u een veilige videoverbinding waarbij uw privacy gewaarborgd is.

Uw privacy rechten en plichten

Het is belangrijk dat uw videogesprek net zo veilig en vertrouwelijk is als een afspraak in het Radboudumc.

lees meer

Uw privacy rechten en plichten

Het Radboudumc respecteert uw privacy en draagt er zorg voor dat uw persoonlijke gegevens altijd vertrouwelijk en in overeenstemming met de privacywetgeving worden behandeld.

Het is belangrijk dat uw videogesprek net zo veilig en vertrouwelijk is als een afspraak in het Radboudumc. De applicatie Zaurus brengt een beveiligde verbinding tot stand. Dat betekent dat er geen derden mee kunnen kijken. Alléén uw zorgverlener neemt deel aan het videogesprek, verder niemand. Zaurus kan niet meekijken en de gesprekken worden niet opgeslagen.

Houd voor uw privacy rekening met de ruimte waar u het gesprek start. Wilt u niet dat anderen uw gesprek volgen of gegevens zien? Zorg dan dat u voor het videogesprek in een aparte ruimte gaat zitten.

Rechten en plichten

Uw belangrijkste rechten en plichten als patiënt zijn vastgelegd in wetten, onder andere in de Wet op Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). U heeft bepaalde rechten als patiënt. Bijvoorbeeld het recht op begrijpelijke informatie over uw zorg. Naast rechten heeft u ook bepaalde plichten. Zo verwachten wij bijvoorbeeld dat u de zorgverlener informeert over belangrijke zaken.
 

Verhinderd?

Neem dan uiterlijk 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Zo voorkomt u dat we de kosten van de afspraak in rekening moeten brengen.

Een videogesprek via Zaurus: de instructies


Stap 1

U heeft met uw arts besproken een consult via een videogesprek te voeren. U plant het videogesprek bij een medewerker van de polikliniek (telefonisch of aan de balie), net als een 'gewoon' consult in het Radboudumc.

lees meer

Stap 1

U heeft met uw arts besproken een consult via een videogesprek te voeren. U plant het videogesprek bij een medewerker van de polikliniek (telefonisch of aan de balie), net als een 'gewoon' consult in het Radboudumc. Vervolgens ontvangt u een afspraakbevestiging via mijnRadboud. Als u geen volledige toegang tot mijnRadboud heeft ontvangt u een afspraakbrief.

Stap 2 E-mail aanmaken account

Als u voor het eerst een videogesprek voert via Zaurus, ontvangt u een e-mail met een instructie voor het aanmaken van een account en het installeren van de app. Heeft u eerder aan een videgesprek via Zaurus gevoerd? Dan kunt u deze stappen overslaan.

lees meer

Stap 2 E-mail aanmaken account

Als u voor het eerst een videogesprek voert via Zaurus, ontvangt u een e-mail met een instructie voor het aanmaken van een account en het installeren van de app. Heeft u eerder aan een videgesprek via Zaurus gevoerd? Dan kunt u deze stappen overslaan.

Ontvangst e-mail

Zodra uw videogesprek met uw zorgverlener gepland is, ontvangt u een e-mail op uw e-mailadres dat bij ons bekend is. Het onderwerp van de mail is ‘Het Radboudumc nodigt u uit voor een videogesprek’. Deze mail kan ook in uw ongewenste mail of spambox terecht komen. Via de link in deze e-mail kunt u een account bij Zaurus aanmaken en de applicatie installeren op uw smartphone of tablet. Lees hiervoor de instructie in de mail. Zonder deze e-mail kunt u geen account bij Zaurus aanmaken.

Account aanmaken

Om een videogesprek te kunnen voeren heeft u een account nodig bij Zaurus. Het aanmaken van een gratis account doet u eenmalig. Bij volgende videogesprekken kunt u gebruik maken van hetzelfde account met het door u opgegeven e-mailadres en wachtwoord.

U kunt alleen een account aanmaken via de e-mail met als onderwerp ‘Het Radboudumc heeft u uitgenodigd voor een videogesprek’. Volg de instructie in deze mail. Onthoud uw gebruikersnaam en wachtwoord of sla deze gegevens op een veilige plek op.
 

Stap 3 Installeren app Zaurus

Na het aanmaken van je account kun je via de Google Play Store (Android) of Appstore (iOS) de gratis app Zaurus downloaden. Zorg dat u beschikbare updates van de app (automatisch) op uw telefoon installeert.

lees meer

Stap 3 Installeren app Zaurus

Na het aanmaken van je account kun je via de Google Play Store (Android) of Appstore (iOS) de gratis app Zaurus downloaden. Het installeren van de app doet u eenmalig. Bij volgende videogesprekken kunt u gebruik maken van dezelfde app.

Stap 4 Videogesprek starten

Open 10 minuten voor de afspraaktijd van het videogesprek alvast de app Zaurus en log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

lees meer

Stap 4 Videogesprek starten

We raden u aan om ongeveer 10 minuten voorafgaand aan uw afspraak onderstaande stappen te doorlopen:

1. Open via uw smartphone of tablet de app Zaurus.​2. Log in met het door u aangemaakte account met uw e-mailadres en wachtwoord.
3. Klik bij de melding ‘Zaurus wil je berichten sturen’ op ‘Sta toe’.
4. Er opent zich een scherm met hierop een overzicht van de videogesprekken die voor u gepland staan of al zijn geweest. Zorg ervoor dat u, in geval van meerdere afspraken, het juiste gesprek kiest: controleer de datum en tijd.
5. Vervolgens komt u in de digitale spreekkamer. U kunt hier wachten tot uw zorgverlener beschikbaar is. Soms is er in de digitale spreekkamer een baliemedewerker beschikbaar, u kunt dan eventuele vragen stellen via de chatfunctie onderaan in uw scherm.
6. Uw smartphone of tablet mag in de standby-stand springen. Zodra uw zorgverlener aan de digitale spreekkamer is toegevoegd, kan het videogesprek beginnen. U ontvangt dan een oproep in beeld en ziet een groen vakje ‘Neem deel aan het videogesprek’ in de digitale spreekkamer.
7. Als u meldingen ontvangt ‘Zaurus wil toegang tot de microfoon’ of ‘Zaurus wil toegang tot de camera’ is het belangrijk dat u toestemming geeft voor het gebruik van de microfoon en de camera.
8. Om het gesprek af te sluiten, klikt u op het scherm en vervolgens op het rode telefoontje. Het gesprek is nu helemaal afgesloten. Als er een baliemedewerker in de spreekkamer aanwezig is, kunt u eventueel via de chatfunctie een vervolgafspraak inplannen. Heeft u naderhand nog vragen aan uw zorgverlener? Stel deze via mijnRadboud.