Stap 2 E-mail aanmaken account en installeren app

Als u voor het eerst een videogesprek voert via Zaurus, ontvangt u een e-mail met een link voor het aanmaken van een account en het installeren van de app. Bekijk hiervoor de instructievideo.

Heeft u eerder een videgesprek via Zaurus gevoerd? Dan ontvangt u geen nieuwe uitnodigingsmail. U kunt onderstaande stappen overslaan en direct inloggen met de accountgegevens die u voor uw eerste videogesprek heeft aangemaakt. Ga naar stap 3.

Ontvangst e-mail

Zodra uw videogesprek gepland is, ontvangt u een e-mail op uw e-mailadres dat bij ons bekend is. Het onderwerp van de mail is ‘Het Radboudumc nodigt u uit voor een videogesprek’. Deze mail kan ook in uw ongewenste mail of spambox terecht komen. Gebruik de link in de e-mail voor het aanmaken van een account bij Zaurus en het installeren van de app Zaurus op uw smartphone of tablet (geen laptop).
 • Account aanmaken

Om een videogesprek te kunnen voeren heeft u een account nodig bij Zaurus. Het aanmaken van een gratis account doet u eenmalig via de link in de e-mail.

Vul uw voor- en achternaam in en kies een wachtwoord wat voldoet aan de eisen. Dit kan u zien als alle vinkjes groen zijn. Klik op ‘Volgende’.

Controleer in de samenvatting of alle gegevens goed zijn ingevuld. Klik op ‘Volgende’. U wordt dan doorgeleid naar de Appstore of Google Playstore.

Bij volgende videogesprekken kunt u gebruik maken van hetzelfde account met het door u opgegeven e-mailadres en wachtwoord. Onthoud uw gebruikersnaam en wachtwoord of sla deze gegevens op een veilige plek op.
 • Installeren app Zaurus 

Na het aanmaken van je account, downloadt u via de Google Play Store (Android) of Appstore (iOS) de gratis app Zaurus. Het installeren van de app doet u eenmalig via de link in de e-mail (download de app alleen via de link in de e-mail, zo voorkomt u een foutmelding bij het starten van het videogesprek). Bij volgende videogesprekken kunt u gebruik maken van dezelfde app. Installeer beschikbare updates van de app (automatisch) op uw smartphone of tablet.>> Naar stap 3 <<
Patientenzorg Uw afspraak Videogesprek-zaurus

Wat is een videogesprek?

Een videogesprek is een consult via internet, waarbij u, uw zorgverlener en eventueel uw naaste elkaar kunnen zien en horen. Tijdens het videogesprek kan uw zorgverlener informatie met u delen. Door de coronamaatregelen maken we meer gebruik van videogesprekken.

lees meer

Wat is een videogesprek?

Een videogesprek is een consult via internet, waarbij u, uw zorgverlener en eventueel uw naaste elkaar kunnen zien en horen. Tijdens het videogesprek kan uw zorgverlener informatie met u delen zoals uw medisch dossier, uitslagen van onderzoeken en medische beelden. Door de corona-maatregelen in het Radboudumc maken we meer gebruik van videogesprekken. Bijvoorbeeld:

 • Ter vervanging van een afspraak in het ziekenhuis.
  Uw afspraak met uw zorgverlener kan worden omgezet naar een videogesprek. Daarover informeert de polikliniek waar u onder behandeling bent u telefonisch of via mijnRadboud. U ontvangt een bevestiging van het videogesprek via mijnRadboud of een afspraakbrief.
 • Voor de inschrijving van nieuwe patiënten.
  Een medewerker van de Inschrijfbalie neemt telefonisch contact met u op voor het plannen van een videogesprek om uw inschrijving compleet te maken. Via de beeldverbinding wordt  uw identiteitsbewijs (een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs) gecontroleerd en geregistreerd. U ontvangt voor het videogesprek een uitnodiging via uw e-mail.

Videogesprek via Zaurus app

Het Radboudumc maakt voor videogesprekken gebruik van de app Zaurus. Zaurus is gebruiksvriendelijk en biedt u een veilige videoverbinding waarbij uw privacy gewaarborgd is. Bekijk hierboven de instructievideo. aan de slag

Een videogesprek via Zaurus: de instructies


Stap 1 Een videogesprek plannen en extra deelnemer toevoegen

U heeft met uw arts besproken een consult via een videogesprek te voeren. U plant het videogesprek bij een medewerker van de polikliniek (telefonisch of aan de balie), net als een 'gewoon' consult in het Radboudumc. Geef hierbij door of u een naaste toe wil voegen aan het videogesprek.

lees meer

Stap 1 Een videogesprek plannen en extra deelnemer toevoegen

U heeft met uw arts besproken een consult via een videogesprek te voeren. U plant het videogesprek bij een medewerker van de polikliniek (telefonisch of aan de balie), net als een 'gewoon' consult in het Radboudumc. Vervolgens ontvangt u een afspraakbevestiging via mijnRadboud. Als u geen volledige toegang tot mijnRadboud heeft ontvangt u een afspraakbrief.

Extra deelnemer toevoegen aan videogesprek

U kunt een extra deelnemer toe laten voegen aan uw videogesprek. Bijvoorbeeld uw naaste, mantelzorger of wijkverpleegkundige. Geef de naam en het e-mailadres van de extra deelnemer door aan de polikliniek waar u onder behandeling bent. Dit kan tijdens het plannen van het videogesprek, via een bericht in mijnRadboud of telefonisch (minimaal 48 uur voor uw afspraak). Informeer de extra deelnemer dat hij een uitnodigingsmail ontvangt om deel te nemen aan het videogesprek. Via de link in de uitnodigingsmail kan de deelnemer een account aanmaken. En de app Zaurus installeren op de mobiele telefoon of tablet (geen laptop).

>> Naar stap 2 <<


Stap 2 E-mail aanmaken account en installeren app

Als u voor het eerst een videogesprek voert via Zaurus, ontvangt u een e-mail met een link voor het aanmaken van een account en het installeren van de app. Heeft u eerder een videgesprek via Zaurus gevoerd? Dan kunt u deze stappen overslaan.

lees meer

Stap 3 Videogesprek starten

Open 10 minuten voor de afspraaktijd van het videogesprek alvast de app Zaurus en log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

lees meer

Stap 3 Videogesprek starten

We raden u aan om ongeveer 10 minuten voorafgaand aan uw afspraak onderstaande stappen te doorlopen:

1. Ga in een rustige ruimte zitten met zo min mogelijk omgevingsgeluiden. Gebruik eventueel oortjes of een koptelefoon.

2. Open via uw smartphone of tablet (geen laptop!) de app Zaurus. Controleer of uw batterij goed is opgeladen, houd anders uw oplader bij de hand.3. Log in met het door u aangemaakte account met uw e-mailadres en wachtwoord.
4. Klik bij de melding ‘Zaurus wil je berichten sturen’ op ‘Sta toe’.Dit is noodzakelijk voor een goede werking zoals het ontvangen van de oproep voor het videogesprek.
5. Er opent zich een scherm met hierop een overzicht van de videogesprekken die voor u gepland staan of al zijn geweest. Zorg ervoor dat u, in geval van meerdere afspraken, het juiste gesprek kiest: controleer de datum en tijd.
6. Vervolgens komt u in de digitale spreekkamer. U kunt hier wachten tot uw zorgverlener beschikbaar is. Soms is er in de digitale spreekkamer een baliemedewerker beschikbaar, u kunt dan eventuele vragen stellen via de chatfunctie onderaan in uw scherm.
7. Uw smartphone of tablet mag in de standby-stand springen. Zodra uw zorgverlener aan de digitale spreekkamer is toegevoegd, kan het videogesprek beginnen. U ontvangt dan een oproep in beeld en ziet een groen vakje ‘Neem deel aan het videogesprek’ in de digitale spreekkamer.


Als de mobiele telefoon of tablet in de stand-by modus staat, kunt u de oproep beantwoorden door het pijltje naar rechts te swipen en op de knop video te klikken.


8. Als u meldingen ontvangt ‘Zaurus wil toegang tot de microfoon’ of ‘Zaurus wil toegang tot de camera’ is het belangrijk dat u toestemming geeft voor het gebruik van de microfoon en de camera.
9. Om het gesprek af te sluiten, klikt u op het scherm en vervolgens op het rode telefoontje. Het gesprek is nu helemaal afgesloten. Als er een baliemedewerker in de spreekkamer aanwezig is, kunt u eventueel via de chatfunctie een vervolgafspraak inplannen. Heeft u naderhand nog vragen aan uw zorgverlener? Stel deze via mijnRadboud.


Wat heeft u nodig? voor een videogesprek

 • Het videogesprek komt tot stand via een applicatie (een ‘app’). U kunt dus alleen een videogesprek voeren met uw tablet of telefoon (smartphone), niet met een computer (desktop) of laptop.

  lees meer


  Tablet of smartphone

  Het videogesprek komt tot stand via een applicatie (een ‘app’). U kunt dus alleen een videogesprek voeren met uw tablet of telefoon (smartphone), niet met een computer (desktop) of laptop.

 • E-mailadres

  Voor het aanmaken van een account en het installeren van de app ontvangt u een uitnodigingsmail met een link op uw e-mailadres dat bij ons bekend is. Zonder e-mailadres kunt u niet deelnemen aan een videogesprek. Heeft u volledige toegang tot mijnRadboud dan is uw e-mailadres bij ons bekend. Heeft u voor het eerst een afspraak in het Radboudumc? Dan ontvangen wij uw e-mailadres via uw verwijzer en anders nemen wij contact met u op.

 • Account Zaurus

  Na het installeren van de applicatie moet u een account aanmaken. Voor het voeren van een videogesprek met uw zorgverlener ontvangt u een uitnodigingsmail. U kunt alleen een account aanmaken via de link in die mail. Zonder de uitnodigingsmail kunt u geen account aanmaken.

Extra deelnemer toevoegen aan videogesprek

U kunt een extra deelnemer toe laten voegen aan uw videogesprek. Bijvoorbeeld uw naaste, mantelzorger of wijkverpleegkundige. Geef de naam en het e-mailadres van de extra deelnemer door aan de polikliniek waar u onder behandeling bent.

lees meer

Extra deelnemer toevoegen aan videogesprek

U kunt een extra deelnemer toe laten voegen aan uw videogesprek. Bijvoorbeeld uw naaste, mantelzorger of wijkverpleegkundige. Geef de naam en het e-mailadres van de extra deelnemer door aan de polikliniek waar u onder behandeling bent. Dit kan tijdens het plannen van het videogesprek, via een bericht in mijnRadboud of telefonisch (minimaal 48 uur voor uw afspraak). Informeer de extra deelnemer dat hij een uitnodigingsmail ontvangt om deel te nemen aan het videogesprek. Via de link in de uitnodigingsmail kan de deelnemer een account aanmaken. En de app Zaurus installeren op de mobiele telefoon of tablet (geen laptop).


Hulp nodig?

Heeft u een vraag over het videogesprek of loopt u tegen problemen aan? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Mocht het videogesprek niet tot stand kunnen komen, neemt uw arts telefonisch contact met u op.

Uw privacy rechten en plichten

Het is belangrijk dat uw videogesprek net zo veilig en vertrouwelijk is als een afspraak in het Radboudumc.

lees meer

Uw privacy rechten en plichten

Het Radboudumc respecteert uw privacy en draagt er zorg voor dat uw persoonlijke gegevens altijd vertrouwelijk en in overeenstemming met de privacywetgeving worden behandeld.

Het is belangrijk dat uw videogesprek net zo veilig en vertrouwelijk is als een afspraak in het Radboudumc. De applicatie Zaurus brengt een beveiligde verbinding tot stand. Dat betekent dat er geen derden mee kunnen kijken. Alléén uw zorgverlener neemt deel aan het videogesprek, verder niemand. Zaurus kan niet meekijken en de gesprekken worden niet opgeslagen.

Houd voor uw privacy rekening met de ruimte waar u het gesprek start. Wilt u niet dat anderen uw gesprek volgen of gegevens zien? Zorg dan dat u voor het videogesprek in een aparte ruimte gaat zitten.

Rechten en plichten

Uw belangrijkste rechten en plichten als patiënt zijn vastgelegd in wetten, onder andere in de Wet op Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). U heeft bepaalde rechten als patiënt. Bijvoorbeeld het recht op begrijpelijke informatie over uw zorg. Naast rechten heeft u ook bepaalde plichten. Zo verwachten wij bijvoorbeeld dat u de zorgverlener informeert over belangrijke zaken.
 

Tips voor het gesprek samen beslissen

Wanneer u bij een arts bent voor een behandeling of onderzoek, komt u vaak voor een beslissing te staan. Een operatie of medicijnen? U kunt de mogelijkheden met uw arts bespreken.

lees meer

Tips voor het gesprek samen beslissen

Wanneer u bij een arts bent voor een behandeling of onderzoek, komt u vaak voor een beslissing te staan. Een operatie, medicijnen, of toch liever nog even wachten? Doorbehandelen of stoppen? Meerdere opties zijn mogelijk, maar welke past het beste bij u?

Om tot een besluit te komen, kunt u samen met uw arts de mogelijkheden bespreken. Veel mensen vinden het daarnaast fijn om iemand die met u meeluistert en -denkt mee te nemen naar de afspraak. Door de voor- en nadelen van een behandeling te bespreken, kunt u samen met uw arts een weloverwogen besluit nemen over welke aanpak het beste bij u past.

 3 goede vragen

De volgende 3 vragen zijn een handig hulpmiddel:

 • Wat zijn mijn mogelijkheden?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
 • Wat betekent dat in mijn situatie?

Betere zorg begint bij een goed gesprek

Het Radboudumc wil rekening houden met uw wensen en voorkeuren. U kent uzelf het beste en u heeft meer invloed op uw behandeling en verzorging dan u misschien denkt. Het is daarom belangrijk dat u aangeeft hoe u zich voelt en wat uw ervaringen zijn. Maar ook wat uw voorkeur heeft en hoe u in het leven staat, zijn belangrijke elementen die kunnen helpen bij uw beslissing. Geef deze daarom ook aan. U mag van ons verwachten dat uw arts medische kennis en ervaring heeft en kan inschatten of bepaalde risico’s voor u gelden. Uw arts helpt u daarnaast de mogelijkheden en uw voorkeuren helder te krijgen. Zo heeft u allebei uw eigen rol.

Campagne Samen beslissen

De campagne Samen beslissen van Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie van Medisch Specialisten sluit aan bij onze visie over samen beslissen. Hierbij maken we de zorg voor de patiënt steeds persoonsgerichter.

Informatie over samen beslissen leest u op:


Verhinderd?

Neem dan uiterlijk 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Zo voorkomt u dat we de kosten van de afspraak in rekening moeten brengen.