Zelf eten meenemen

Het Radboudumc besteedt veel aandacht aan veilige en gezonde voeding. In dit ziekenhuis krijgt u eten en drinken dat bijdraagt aan een voorspoedig herstel volgens het FoodforCare concept. Het voedingsaanbod op de afdeling is zeer divers. Informeer bij de voedingsassistent op de afdeling naar het precieze aanbod.
In het Radboudumc gelden strenge eisen en regels op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Deze eisen en regels liggen wettelijk vast en zijn er om te voorkomen dat u als patiënt ziek wordt van het eten.
Het meebrengen van een warme maaltijd raden wij af. De kans op bederf is groot. Het risico op een voedselinfectie is bij mensen met een verminderde weerstand nog groter.

Als u toch voedingsmiddelen/maaltijden van thuis wilt meenemen, dan gelden hiervoor de volgende regels:

Overleg met arts en/of verpleegkundige

 • De afdeling waar u bent opgenomen moet de faciliteiten kunnen bieden om een maaltijd van thuis goed op te slaan (een aparte patiëntenkoelkast en magnetron).
 • Vraag voordat u voedingsmiddelen/maaltijden van thuis wilt gebruiken altijd bij uw behandelend arts na of het verantwoord is om deze voeding in het ziekenhuis te gebruiken. Eventueel moet u rekening houden met een bepaald dieet, aangepaste dikte van de voeding of andere beperkingen (zoals voorbereidingen van onderzoek en interactie met medicatie). Attendeer ook uw familie en/of bezoek hierop.

Voorschriften voor het meenemen van voeding van thuis

Vooraf

 • Sommige voedingsmiddelen zijn bederfelijk en niet handig om mee te nemen. Risicovolle producten zijn: soep, vlees en vleeswaren, vis, rauwkost en zuivelproducten. Wij adviseren u daarom om zo min mogelijk van dit soort eten en drinken van thuis mee te (laten) brengen. Eten en drinken met een laag risico zijn: koek, cake, zoutjes en noten.
Houd u aan de algemene hygiënemaatregelen bij het bereiden van maaltijden.
 • Was altijd uw handen vooraf aan het bereiden van maaltijden.
 • Voorkom kruisbesmetting door apart keukengerei te gebruiken voor rauwe en gare producten.
 • Zorg dat vlees, vis, kip en ei door en door gegaard wordt.
 • Gebruik geen producten waarvan de THT/TGT datum is overschreden (THT: ten minste houdbaar tot/ TGT: te gebruiken tot).
 • Bewaar de maaltijd van thuis in uw koelkast, tot het moment dat u op bezoek gaat.
 • Verpak de maaltijd goed afgedekt.
 • Voorzie de maaltijd van naam en geboortedatum van de patiënt, datum waarop deze bereid is en de datum tot waarop het product gebruikt mag worden (max 24 uur).
 • Vervoer de maaltijd(en) gekoeld in een koelbox/koeltas met koelelementen.
 • Eet voedingsmiddelen die niet door het ziekenhuis verstrekt worden bij voorkeur direct of sla dit op in de “patiëntenkoelkast”. Vraag op de afdeling na waar deze staat.

Meegebrachte voeding op de afdeling

 • Zorg ervoor dat het door u meegebrachte voedingsmiddelen/maaltijd van thuis direct wordt genuttigd of onmiddellijk in de patiëntenkoelkast wordt gezet.
 • Wanneer u het product op de afdeling in de koelkast zet, moet dit voorzien zijn van naam en geboortedatum van de patiënt, datum van bereiden datum to wanneer dit product gebruikt mag worden (THT datum: max. 24 uur bewaren na moment van bereiden).
 • Stickers liggen bij de koelkast op de afdeling.
 • De maaltijden mogen alleen genuttigd worden door de patiënt waarvoor de maaltijd gestickerd is.
 • Het eventueel opwarmen van de maaltijd dient te gebeuren door een medewerker van het ziekenhuis in de daarvoor bestemde patiëntenmagnetron.
 • Als de uiterlijke gebruiksdatum is overschreden (max. 24 uur ), wordt de maaltijd door de voedingsassistent verwijderd uit de koelkast.
 • Ook niet (goed) gestickerde maaltijden of niet goed afgedekte maaltijden worden verwijderd.
 • Ongeopende pakken/flessen zijn 3 dagen houdbaar (72 uur), mits gekoeld bewaard en goed afgesloten.
 • Bij het openen van een verpakking dient de datum van openen vermeldt te worden middels een sticker op de verpakking en de uiterste bewaardatum (THT datum).

Eigen verantwoordelijkheid

Het is de verantwoordelijkheid van de patiënt zelf om maaltijden van buiten het ziekenhuis te gebruiken. Het Radboudumc is niet aansprakelijk voor meegebrachte voedingsmiddelen\ maaltijden van thuis.

Vragen?

Mocht u over deze folder nog vragen hebben, dan kunt u zich wenden tot de voedingsassistent van uw afdeling.
 

Informatie in andere talen


Het voedingsconcept van het Radboudumc heet FoodforCare. Hierbij biedt uw voedingsassistent u 6 keer per dag meerdere gerechten aan.

Over FoodforCare

Voeding levert een belangrijke bijdrage aan de behandeling en het herstel van onze patiënten. Daarom vinden we het belangrijk dat u tijdens uw verblijf in het Radboudumc zoveel mogelijk essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

lees meer

Over FoodforCare

Voeding levert een belangrijke bijdrage aan de behandeling en het herstel van onze patiënten. Daarom vinden we het belangrijk dat u tijdens uw verblijf in het Radboudumc zoveel mogelijk essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is de reden dat we u in het Radboudumc eten en drinken aanbieden van het voedingsconcept FoodforCare. Met FoodforCare wordt per patiëntgroep rekening gehouden met persoonlijke voorkeur, specifieke diëten, consistentie en voedselallergieën.

Goed en lekker eten

Het voedingsconcept FoodforCare is samen met jongeren met kanker (AYA), Radboudumc en cateraar Maison van den Boer ontwikkeld. Alle gerechten van FoodforCare zijn samengesteld met verse en pure ingrediënten. Smaak, geur, kleur, belangrijke voedingswaarden – zoals eiwitten en energie – en portiegrootte zijn afgestemd op wat u nodig heeft of juist nu extra kunt gebruiken. Natuurlijk krijgt u naast het eten ook drinken aangeboden.

Voedingsadvies

Uw voedingsassistent biedt u 6 keer per dag meerdere gerechten aan. Wanneer u vragen heeft over welke voeding/dieet voor u van belang is vraag uw arts en/of verpleegkundige. Door met elkaar in gesprek te gaan krijgt u inzicht in het positieve effect dat voeding op uw behandeling en herstel kan hebben. Voor informatie over welk gerecht voor u het meest geschikt is, en waar u het meeste zin in heeft, kunt u zich laten informeren door de voedingsassistent.

Doorontwikkelen FoodforCare

Het Radboudumc wil het voedingsconcept verder blijven verbeteren en doet daarom onderzoek, met steun van de FoodforCare Foundation, naar de effecten van voeding op behandeling en herstel.

Zelf eten meenemen

Wilt u tijdens uw opname zelf eten meenemen? Overleg dit dan altijd eerst met uw behandelend arts in verband met eventuele dieetbeperkingen en informeer naar de mogelijkheden van een patiëntenkoelkast -en magnetron. Er gelden strenge eisen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid.

lees meer

Dagindeling

U krijgt een ontbijt, lunch en diner aangeboden, in toegankelijke porties. Tussendoor krijgt u 3 keer een gerecht, shake of snack geserveerd.

lees meer

Dagindeling

Kleine gerechten verdeeld over de dag

Het FoodforCare-assortiment bestaat uit meer dan 350 gerechten: shakes, smoothies, lunchgerechten, soepen, warme gerechten, salades, desserts, snacks en snoep. U krijgt een ontbijt, lunch en diner aangeboden, in toegankelijke porties. Tussendoor krijgt u drie keer een gerecht, shake of snack geserveerd. U heeft keuze uit 3 verschillende gerechten per ronde en kunt altijd vragen om extra gerechten. Op deze manier zorgt u ervoor dat u voldoende eiwitten en energie binnenkrijgt, wat belangrijk is voor uw herstel.

Dagindeling

07.30 - 09.00 uur Ontbijt
09.45 - 11.45 uur   Shake
12.00 - 14.00 uur Lunch inclusief brood
14.45 - 16.45 uur              Snack
17.15 - 19.15 uur Diner/pannetje
18.00 - 20.00 uur Dessert
   

Mee-eten

Bezoekers kunnen tegen betaling mee-eten.

lees meer

Mee-eten

Samen eten, doet eten

Willen uw bezoekers mee-eten met de warme maaltijd? Dat kan. U kunt dit tot uiterlijk 16.00 uur aangeven bij uw voedingsassistent. U kunt de gerechten alleen met PIN betalen.

Prijslijst

Ontbijt € 2,50
Lunch (soep, salade en broodje) € 4,50
Warme maaltijd + rauwkost € 5,50
Warme maaltijd + rauwkost + dessert € 6,50
Salade € 2,00
Dessert € 2,00
  

Geef uw mening

We horen graag wat u van FoodforCare vindt. Vertel het uw voedingsassistent. Wij zullen u ook regelmatig naar uw mening vragen.

Eiwitoverzicht

Overzicht van eiwitwaarden per product.

lees meer